To puknięcie ma miejsce gdy dynamiczniej puszczę sprzęgło przy zmianie biegów. Dodatkowo na skrzyżowaniu gdy redukuje bieg do dwójki i skręcam...rafant4011 pisze:Jak Ci to nie stuka cały czas to, to może być coś innego. Nie poduszka, nie półoś... poducha lub półoś daje "dzwieki" cały czas...Kamil1906 pisze:Dodam tylko że jak dzisiaj jechałem to raz cicho stuknęło
Podejdź do diagnosty lub na warsztat.
Stuki puki -zawieszenie czy sprzęgło?
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
A sprawdź tak; rozpędza się do trójki obroty w granicach 1500-2000 i dawaj gazu i zdejmij nogę z gazu, z powrotem noga na gaz i tak kilka razy... nie energicznie tylko delikatnie. Jak będziesz miał pukanie za każdym razem(przy dodawaniu i ujmowaniu gazu) to poducha lub półoś którąś jest uwalona...Kamil1906 pisze:To puknięcie ma miejsce gdy dynamiczniej puszczę sprzęgło przy zmianie biegów. Dodatkowo na skrzyżowaniu gdy redukuje bieg do dwójki i skręcam...rafant4011 pisze:Jak Ci to nie stuka cały czas to, to może być coś innego. Nie poduszka, nie półoś... poducha lub półoś daje "dzwieki" cały czas...Kamil1906 pisze:Dodam tylko że jak dzisiaj jechałem to raz cicho stuknęło
Podejdź do diagnosty lub na warsztat.
- Sumik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Kamil1906, Ciężko coś wywnioskować ze słowa pisanego "coś mi stuka".
Stary, to może być wszystko. Z przodu, z tyłu, z boku. Może i jesteś niecierpliwym człowiekiem ale jak zaczniemy proponować Ci rozwiązania ( bo każdemu kiedyś coś stuknęło ), to wyjdzie że będziesz musiał wymienić pół auta.
Jedz na stację diagnostyczną i tam Ci wszystko powiedzą. Na stację możesz podjechać w każdej chwili
Stary, to może być wszystko. Z przodu, z tyłu, z boku. Może i jesteś niecierpliwym człowiekiem ale jak zaczniemy proponować Ci rozwiązania ( bo każdemu kiedyś coś stuknęło ), to wyjdzie że będziesz musiał wymienić pół auta.
Jedz na stację diagnostyczną i tam Ci wszystko powiedzą. Na stację możesz podjechać w każdej chwili
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
Jak zrobisz tak jak Rafał napisał i okaże się, że stuka przy puszczeniu gazuto może: zdemontuj półoś, wyczyść i porządnie nasmaruj - zobacz czy pomogło
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2017, 20:14 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
Na kanale wejść pod auto i chwyć prawą półoś i zobacz czy ma luzy na odcinku od zewnętrznego przegubu do mocowania podpory. U mnie półoś miała tam luzy perfidne i po wymianie mam spokój z dziwnymi stukami. Wczesniej wymieniłem kompletna dwumasę a stuki pozostały . A wystarczyło "pomacać" zawieszenie i półosie...
- Sumik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Pisząc zapytania co to i jak to już byś podjechał na stację i sprawdził co to... Ale ok. Dlaej odpowiadamy na twoje pytania co puka
Jak na jałowym delikatnie dociskasz pedał sprzęgła i czujesz pulsowanie to znaczy że coś się zaczyna dziać.
Jak puścisz sprzęgło to czasami ją słychać, a jak wciśniesz do końca to całkowicie ucichnie.
Bywa że jak się bardziej zużyje i masy zaczynają się rozchodzić to podczas wbijania 1 biegu masz delikatne szarpnięcie tak jak byś wbijał bieg w motocyklu.
Jak jest bardzo zużyta, starło ślizgi i masa się zapadła to sprzęgło może zacząć się ślizgać.
Jak zerwałeś amortyzatory na masach i straciłeś osiowość mas to tak napier.....la że masz uczucie że zaraz buda się rozleci.
Podczas jazdy możesz na 3 biegu dać jej w gaz a potem puścić i hamować silnikiem, w momencie gdy lewarek się trzęsie to mogą być oznaki dwumasy. Mogą to tez być oznaki zerwanej poduszki.
Półoś a najczęściej przegub na łamanej prawej półosi albo się wyciera w środku, jak jest trójpalczasty albo czasami wyrabia się wieloklin na tym drugiego typu. Też potrafi bić podczas przyspieszania i podczas jazdy z jakąś prędkością. Nie ma reguły.
To tak w skrócie. Ja dalej proponuję podjechać na stację i sprawdzić. Koszt 20 zł
Zależy od stopnia zużycia.Kamil1906 pisze:A czy to może być dwumasa? Jakie ona daje objawy?
Jak na jałowym delikatnie dociskasz pedał sprzęgła i czujesz pulsowanie to znaczy że coś się zaczyna dziać.
Jak puścisz sprzęgło to czasami ją słychać, a jak wciśniesz do końca to całkowicie ucichnie.
Bywa że jak się bardziej zużyje i masy zaczynają się rozchodzić to podczas wbijania 1 biegu masz delikatne szarpnięcie tak jak byś wbijał bieg w motocyklu.
Jak jest bardzo zużyta, starło ślizgi i masa się zapadła to sprzęgło może zacząć się ślizgać.
Jak zerwałeś amortyzatory na masach i straciłeś osiowość mas to tak napier.....la że masz uczucie że zaraz buda się rozleci.
Podczas jazdy możesz na 3 biegu dać jej w gaz a potem puścić i hamować silnikiem, w momencie gdy lewarek się trzęsie to mogą być oznaki dwumasy. Mogą to tez być oznaki zerwanej poduszki.
Półoś a najczęściej przegub na łamanej prawej półosi albo się wyciera w środku, jak jest trójpalczasty albo czasami wyrabia się wieloklin na tym drugiego typu. Też potrafi bić podczas przyspieszania i podczas jazdy z jakąś prędkością. Nie ma reguły.
To tak w skrócie. Ja dalej proponuję podjechać na stację i sprawdzić. Koszt 20 zł
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- piokraz
- Przeglądacz
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI 120 km
- Oznaczenie silnika: Z19dth
Witam
Chciałbym się podłączyć do tematu. U mnie słychać delikatne "puknięcie" z przodu wydaje się że to z lewej strony, ale pewności nie ma. Słychać to w czasie jazdy w korku i kiedy odejmują nogę z gazu i to nie zawsze ( Czasami jak dodaję gazu też słychać). Byłem na stacji diagnostycznej wyszarpali posprawdzali i nic nie stwierdzili, byłem u mechanika, też stwierdził że słyszy taki stuk, ale nie potrafi go zlokalizować. Macie jakieś pomysły.
Chciałbym się podłączyć do tematu. U mnie słychać delikatne "puknięcie" z przodu wydaje się że to z lewej strony, ale pewności nie ma. Słychać to w czasie jazdy w korku i kiedy odejmują nogę z gazu i to nie zawsze ( Czasami jak dodaję gazu też słychać). Byłem na stacji diagnostycznej wyszarpali posprawdzali i nic nie stwierdzili, byłem u mechanika, też stwierdził że słyszy taki stuk, ale nie potrafi go zlokalizować. Macie jakieś pomysły.
- piokraz
- Przeglądacz
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI 120 km
- Oznaczenie silnika: Z19dth
Dzięki za podpowiedź. Mechanik jest sprawdzony. Bo nikt oprócz mnie i właśnie jego nie słyszał tego pukania. Trzeba było auto u niego zostawić aby pojeździł nim, bo jak się chciało pokazać o co chodzi to ni cholery nie było słychać.
Znalazłem w Necie coś takiego :Sposób na stukanie
Znalazłem w Necie coś takiego :Sposób na stukanie
Ostatnio zmieniony 15 maja 2017, 08:18 przez piokraz, łącznie zmieniany 1 raz.