Zafira B 1.8 - Kępno
Moderator: Tunio999
- basti_seba
- Mieszkaniec
- Imię: Seb
- Auto: ZC 1.4T Enjoy
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: B14NEL
No wiesz Mariusz, Niemcy mają 80 mln ludności a Ty dajesz przykład jednego kuzyna
A na logikę to się kupuje takie auto jakie potrzebujemy, jeden żeby jechać 50km do pracy a inny przewieźć trójkę dzieci 5km do szkoły.
Poza tym z Zafiry żaden pożeracz autostradowych kilometrów, ani to specjalnie wygodne, szybkie i wcale mało nie pali.
Autostrady faktycznie można brać pod uwagę, bo łatwiej dojeżdżać od pracy więcej kilometrów.
A na logikę to się kupuje takie auto jakie potrzebujemy, jeden żeby jechać 50km do pracy a inny przewieźć trójkę dzieci 5km do szkoły.
Poza tym z Zafiry żaden pożeracz autostradowych kilometrów, ani to specjalnie wygodne, szybkie i wcale mało nie pali.
Autostrady faktycznie można brać pod uwagę, bo łatwiej dojeżdżać od pracy więcej kilometrów.
- PiotrWie
- Mieszkaniec
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira
- Model: Family
- Oznaczenie silnika: A18XEL
No właśnie jest to średni przebieg - z jednej strony samochody większe które kupują do dalszych wyjazdów i robią te 20 - 30 tyś rocznie- i do nich należy Zafira - z drugiej strony drugie czy trzecie auto w domu - najczęściej maleństwo typu Panda czy Piccanto - i te robią po kilka tyś rocznie. Razem wychodzi te kilkanaście - choć oczywiście zdarzają się wyjątki że żona kupuje Zafirę do dowożenia dzieci do przedszkola - tyle że takiego auta polski handlarz nie kupi - kosztuje ono więcej w Niemczech niż w Polsce. Zobacz na Autoscout czy Mobile de.basti_seba pisze:"Opracowano go na podstawie zawartych przez serwis polis ubezpieczeniowych. Każdego roku, zawierając nową umowę z ubezpieczycielem, właściciel pojazdu zobowiązany jest podać aktualny stan licznika"akte pisze:Wow, czyli kupując np. 10-letniego diesela będzie miał on na liczniku ok. 120 tys.
Śmiem twierdzić, że ten "raport" jest totalnie z du...
Bez żadnej podstawy podważasz realny raport z realnych danych, nie wiesz chyba co to średni przebieg.
Jak byłem na Sardynii to w domku obok był Niemiec z Berlina Zafirą - powiedział że kupił benzynę bo mało jeździ - tak 20 tyś /rok, a diesel opłaca się od 30 tyś wzwyż - wyższe koszty zakupu, ubezpieczenia, serwisu zwracają się na paliwie dopiero przy takich przebiegach.
Ostatnio zmieniony 20 sie 2017, 21:58 przez PiotrWie, łącznie zmieniany 2 razy.
PiotrWie
- Mariusz
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: ZB OPC Line
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Panowie cała ta dyskusja jest nie potrzebna, przebiegi bywają różne. Ja kupiłem swoją zafirę z tym silnikiem rok 2009 i przebieg 130000.Też myślałem że kręcony, ale zabrałem ją na sprawdzenie przed kupnem do serwisu Opla i wszystko było jasne. Auto serwisowane do końca, wpisy w książce pokrywały się z wydrukiem z ASO. Przebieg autentyczny. Moja rada dla kupującego to zrobić tak samo i będzie pewność. Przy zakupie auta za ponad 30k warto zapłacić 300zł to tylko 1% wartości.
Jeszcze jedno. Sprzedający pisze "automatyczna klimatyzacja" a jest manual.
Jeszcze jedno. Sprzedający pisze "automatyczna klimatyzacja" a jest manual.
Kupiona
Wszystko się zgadza, przebieg, lakier, mechanicznie bez zarzutu.
Do wymiany akumulator i płyny, ew. tylne lampy, bo na jednej jest pajączek, a w drugiej brakuje odbłyśnika na dole światła cofania. Środek do czyszczenia, a lakier do polerowania.
Nie działają czujniki parkowania lewy i prawy skrajne.
Jedynie z usterek, które sam pod domem zauważyłem, to że nie zamykają się tylne, lewe drzwi i nawet nie mogę ich zamknąć poprzez przekręcenie czerwonej blokady przy zamku...
Do wymiany akumulator i płyny, ew. tylne lampy, bo na jednej jest pajączek, a w drugiej brakuje odbłyśnika na dole światła cofania. Środek do czyszczenia, a lakier do polerowania.
Jedynie z usterek, które sam pod domem zauważyłem, to że nie zamykają się tylne, lewe drzwi i nawet nie mogę ich zamknąć poprzez przekręcenie czerwonej blokady przy zamku...
Ostatnio zmieniony 22 sie 2017, 15:01 przez Leniuch, łącznie zmieniany 1 raz.
[you], zobacz moją Zafirę
- Kocur
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: Opel Zafira B OPC
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Wobec tego - życzę jak najmniej wydatków i jak najwięcej kilometrów pomiędzy odwiedzinami u mechanika Doprowadź sobie powolutku maszynę do porządkuLeniuch pisze:Kupiona
Nie zapomnij zaprezentować swojego samochodu w odpowiednim temacie na forum Fotki i opis mile widziany
Ostatnio zmieniony 22 sie 2017, 15:43 przez Kocur, łącznie zmieniany 1 raz.
kolejno: Opel Corsa 1.2i, Opel Astra 1.6i, Opel Calibra 2.0i, Opel Zafira A 2.0 DTL 16V., Corsa B 1.2 16V, Astra Bertone Cabrio 1.6. Obecnie:
Opel Zafira B Cosmo Panorama DTH
Opel Zafira B OPC
Audi A4 B6 S4 Cabrio 3.0 V6
Opel Zafira B Cosmo Panorama DTH
Opel Zafira B OPC
Audi A4 B6 S4 Cabrio 3.0 V6
kocur07, dzięki bardzo, jak tylko auto wyczyszczę, to oczywiście zaprezentuję
[you], zobacz moją Zafirę