[B] - KudlatyEOS Zafira 1.9 CDTI 120 2005
-
KudlatyEOS
16.01.18
Dnia dzisiejszego zająłem się głośną pracą nawiewu powietrza.
Korzystałem z TUT Rafant
Operacja przebiegła bez problemu, a drażniące dźwięki zostały wyeliminowane.
Tyle syfu siedziało w samej dmuchawie.

Patrząc na drugie zdjęcie, chyba muszę kobiecie fotel wyprać
Dnia dzisiejszego zająłem się głośną pracą nawiewu powietrza.
Korzystałem z TUT Rafant
Operacja przebiegła bez problemu, a drażniące dźwięki zostały wyeliminowane.
Tyle syfu siedziało w samej dmuchawie.

Patrząc na drugie zdjęcie, chyba muszę kobiecie fotel wyprać
Ostatnio zmieniony 16 sty 2018, 22:19 przez KudlatyEOS, łącznie zmieniany 2 razy.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Teraz będzie cisza

-
KudlatyEOS
Wczoraj naprawiłem klapkę maskującą ucho zamka w bagażniku.
Sprężynkę kupiłem w ASO za 8 zł. Natomiast musiałem rozwiercić i dorobić z wiertła 1,5 mm trzpień na którym klapka jest zamocowana. Mój był już nadłamany.
Dzisiaj czyściłem map sensor, raczej rutynowe czyszczenie. I po zdjęciu osłony silnika, zauważyłem, że mam ułamany plastik który trzyma rurkę w okolicy bagnetu oleju.
To akurat najmniejszy problem, ale zauważyłem, że owa rurka jest poprzecierana w miejscu gdzie dotyka osłony.
Moje pytanie jest następujące. Od czego ona jest.
Bo zastanawiam się, czy wzmocnić ją tylko taśmą, czy może wymienić.
Dodatkowo, wiecie może gdzie kupić ten uchwyt ?
Sprężynkę kupiłem w ASO za 8 zł. Natomiast musiałem rozwiercić i dorobić z wiertła 1,5 mm trzpień na którym klapka jest zamocowana. Mój był już nadłamany.
Dzisiaj czyściłem map sensor, raczej rutynowe czyszczenie. I po zdjęciu osłony silnika, zauważyłem, że mam ułamany plastik który trzyma rurkę w okolicy bagnetu oleju.
To akurat najmniejszy problem, ale zauważyłem, że owa rurka jest poprzecierana w miejscu gdzie dotyka osłony.
Moje pytanie jest następujące. Od czego ona jest.
Bo zastanawiam się, czy wzmocnić ją tylko taśmą, czy może wymienić.
Dodatkowo, wiecie może gdzie kupić ten uchwyt ?
-
KudlatyEOS
02.02.2018
Wleciał nowy filtr powietrza. Stary po 14 000 km miał już dość.

Wymieniłem żarówki postojowe z przodu. Jedna się spaliła, więc kupiłem jakie Philips white vision. Po prawej nowa żarówka. Słabe zdjęcie. Może za jakiś czas poprawię.

No i raz na jakiś czas trzeba umyć auto.
Piana aktywna ADBL Yeti
Szampon Tenzi Neutro mycie na dwa wiadra
Detale wypędzelkowane z pomocą Tenzi APC 1:10
Deironizacja TENZI Detailer krwawiąca felga
Odsmolenie Sonax
I drugi raz mycie na dwa wiadra

Wleciał nowy filtr powietrza. Stary po 14 000 km miał już dość.

Wymieniłem żarówki postojowe z przodu. Jedna się spaliła, więc kupiłem jakie Philips white vision. Po prawej nowa żarówka. Słabe zdjęcie. Może za jakiś czas poprawię.

No i raz na jakiś czas trzeba umyć auto.
Piana aktywna ADBL Yeti
Szampon Tenzi Neutro mycie na dwa wiadra
Detale wypędzelkowane z pomocą Tenzi APC 1:10
Deironizacja TENZI Detailer krwawiąca felga
Odsmolenie Sonax
I drugi raz mycie na dwa wiadra

Ostatnio zmieniony 03 lut 2018, 16:13 przez KudlatyEOS, łącznie zmieniany 1 raz.
-
KudlatyEOS
Dzisiaj dzień smutku. Zafira pokonała ponad 150 000 km. Latka lecą, tak jak i kilometry.

Jutro wymiana oleju w silniku na Valvoline synpower 5w40 MST C3 + filtr MANN i 3 wymiana oleju w skrzyni na fuchs titan sintofluid 75w80
Ponowię pytanie, czy jest ktoś w okolicy Siedlec kto miał by ochotę uruchomić komputer pokładowy w Zosi ?

Jutro wymiana oleju w silniku na Valvoline synpower 5w40 MST C3 + filtr MANN i 3 wymiana oleju w skrzyni na fuchs titan sintofluid 75w80
Ponowię pytanie, czy jest ktoś w okolicy Siedlec kto miał by ochotę uruchomić komputer pokładowy w Zosi ?
Ostatnio zmieniony 12 lut 2018, 23:04 przez KudlatyEOS, łącznie zmieniany 1 raz.
- ojciec polak
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Ford
- Model: SMAX
- Oznaczenie silnika: Durat2.0L
Skontaktuj się z kolegą palibrzuch. Bywa w Twojej okolicy z tego co wyczytałem i jest chętny do pomocy.KudlatyEOS pisze: 12 lut 2018, 23:02
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
Kilometry lecą, ale to nic...
Auto jak z fabryki

Auto jak z fabryki
Z tego co wiem, byłeś już umówiony z @palibrzuch-em i ktoś przycią w CH...KudlatyEOS pisze: 12 lut 2018, 23:02 Ponowię pytanie, czy jest ktoś w okolicy Siedlec kto miał by ochotę uruchomić komputer pokładowy w Zosi ?
palibrzuch pisze: 02 sty 2018, 23:22Spoiler
Witam i życzę zadowolenia z auta o pewnym na 200% przebiegu.
Widzę, że jesteś z Siedlec? Jak masz carpass i chciałbyś podjechać do Łosic (będę tu do soboty) to jak najbardziej powinniśmy to ogarnąć
Prawdopodobnie jutro będę w Siedlcach (żonę idzie na zakupy) , mogę wziąć lapka i zrobimy na miejscu.
Jak coś pisz pw dam numer tel i dogadamy.
Jak coś to od 10 pewnie będę przez parę godzin w Siedlcach.
Pozdro
Ostatnio zmieniony 13 lut 2018, 08:49 przez rafant4011, łącznie zmieniany 3 razy.
-
KudlatyEOS
Odzywałem się do niego na PW. Ale jakoś nie doszło do spotkania
Może w weekend będę w Warszawie. Może jest ktoś chętny na pogrzebanie chwilę przy aucie
Auto staram się utrzymać jak najbliżej serii.
Dzisiaj sprawdzając olej, zobaczyłem, że mam lekkie mikro pęknięcia na gumowej rurze od IC ( tej co idzie w poprzek auta ) Zastanawiam się czy nie ma to związku z moim problemem 02345A. Jednak po dokładnym zaklejeniu dziur błąd nadal wyskakuje. Trzeba i tak zamówić nową rurę. Kiedyś mi w Pugu 307 walnęła dolna przy 180. Fajną zasłonę dymną się wtedy robi.
Do wymiany Oliwy nie doszło, bo nie zdążyłem odebrać filtra oleju. Pewnie jakoś w piątek dam radę to zrobić.
Jeszcze małe pytanie, po wymianie oleju w skrzyni czym uszczelnialiście korek spustowy ?
Może w weekend będę w Warszawie. Może jest ktoś chętny na pogrzebanie chwilę przy aucie
Auto staram się utrzymać jak najbliżej serii.
Dzisiaj sprawdzając olej, zobaczyłem, że mam lekkie mikro pęknięcia na gumowej rurze od IC ( tej co idzie w poprzek auta ) Zastanawiam się czy nie ma to związku z moim problemem 02345A. Jednak po dokładnym zaklejeniu dziur błąd nadal wyskakuje. Trzeba i tak zamówić nową rurę. Kiedyś mi w Pugu 307 walnęła dolna przy 180. Fajną zasłonę dymną się wtedy robi.
Do wymiany Oliwy nie doszło, bo nie zdążyłem odebrać filtra oleju. Pewnie jakoś w piątek dam radę to zrobić.
Jeszcze małe pytanie, po wymianie oleju w skrzyni czym uszczelnialiście korek spustowy ?
- Wojti
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ZB 400ps/502nm
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: z20leh
Koniecznie nowa podkładka miedziana ...lub korek z magnesem i podkładką ...Wampir wie gdzie dostać 
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he
- Ostap
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Zafira
- Model: B
Nie doszło do spotkania bo nie odbierałeś tel. Byłem w Siedlcach i specjalne brałem laptopa. Pisałem Ci sms nawet z moim drugim numerem aby się złapać. Nie odpisałeś na sms, nie oddzwoniłeś, nie napisałeś pw po wszystkim. Tak to wyglądało 
Nie wiem o co chodziło ale słabo to z Twojej strony wyszło. Ja tylko chciałem pomóc. Może myślałeś, że ja chcę hajsy za to? Zawsze każde forum na którym jestem traktuję jako pomoc działającą w dwie strony i nigdy bym złotówki nie wziął od kogoś za podpięcie kompa.
Teraz w tamtych stronach prędko nie będę
Numery moje tel masz. Będziesz w wawie w weekend?
Po 20stej mam czas
Pozdro
Nie wiem o co chodziło ale słabo to z Twojej strony wyszło. Ja tylko chciałem pomóc. Może myślałeś, że ja chcę hajsy za to? Zawsze każde forum na którym jestem traktuję jako pomoc działającą w dwie strony i nigdy bym złotówki nie wziął od kogoś za podpięcie kompa.
Teraz w tamtych stronach prędko nie będę
Numery moje tel masz. Będziesz w wawie w weekend?
Po 20stej mam czas
Pozdro