Dziwne zachowanie silnika

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
darkp1

#16 Post autor: darkp1 »

kicaj, ja miałem błąd z czujnikiem obrotów wału korbowego, to w błędzie było "czujnik wału korbowego" a nie "czujnik prędkości silnika", więc to może nie być to samo. Taki czujnik 110zł oryginalny siemensa na allegro kosztuje.
boogoo

#17 Post autor: boogoo »

Jedyny czujnik mierzący prędkośc obrotową silnika jest czujnik położenia wału korbowego,wkręcony w kadłub.Współpracujący z szóstym przeciwciężarem wału.
Jest jeszcze czujnik położenia wału pompy wtryskowej-i ten jest niedemontowalny :/ ,więc sam nic nie zdziałasz.
kicaj

#18 Post autor: kicaj »

darkp1 pisze:więc to może nie być to samo. Taki czujnik 110zł oryginalny siemensa na allegro kosztuje.
moze nie byc, ale to elektronika i bym sie nie zdziwil ze to jednak to... no chyba ze jest drugi czujnik... poza tym cena jest smiesznie niska w porownaniu z innymi kosztami... ;)
annton

#19 Post autor: annton »

chyba zdecyduję się na diagnostykę w oplu jak by nie patrzeć mają komputer który więcej powie niż boshowskie czy inne a i od razu sprawdzą czujniki podciśnienia itp.... przyjemność 157 zł - dalej strach mysleć........
kicaj

#20 Post autor: kicaj »

annton, tylko nie zadowol sie prostym podpieciem i odczytaniem bledow... niech zrobia pelna diagnostykre live...
annton

#21 Post autor: annton »

no zdecydowanie - okazało się ze mam tam kolegę więc raczej dopilnuje -myślę-
annton

#22 Post autor: annton »

zdiagnozowali czujnik położenia wału w pompie - aleee poszperałem na forum i http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=40891#40891 zaczne od tego
kicaj

#23 Post autor: kicaj »

annton pisze:czujnik położenia wału w pompie
nie slyszalem o taki czujniku ;)
pierwsze slysze o wale w pompie... w silniku to tak... ;)
daj znac czy pomoglo...
annton

#24 Post autor: annton »

no i wszystko jasne - wymieniłem (sam) czujnik położenia wału 120 zł autko cyka jak cykada ........mam ochotę zadzwonić i powiedzieć kilka "ciepłych" słów mechanikom którzy już mi pompę chcieli regenerować za 4 tysiaki ............ mobile dzięki wielkie za wskazówki :piwo:
boogoo

#25 Post autor: boogoo »

annton pisze:mam ochotę zadzwonić i powiedzieć kilka "ciepłych" słów
zrób to!!!!Bo watro...
rjxrjx

#26 Post autor: rjxrjx »

Witajcie.Mam taki sam objaw w mojej Zośce 2.0 DTI elegance 2002. Podaj numer kat.tego czujnika?
Gdzie jest i czy można samemu wymienić.
Pozdrawiam.
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#27 Post autor: Harry200 »

Numeru katalogowego to nie pamiętam ale wystarczy powiedzieć że czujnik pozycji wału korbowego do 2.0,często początki padania tego czujnika powodują że silnik przerywa i generuje wtedy także błąd czujnika obrotów pompy wtryskowej..
rjxrjx

#28 Post autor: rjxrjx »

Ale u mnie na wolnych obrotach silnik gubi obroty od czasu do czasu obrotomierz na zero zapalają się lampka "inspekcja" i lampka chłodzenia silnika.
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#29 Post autor: Harry200 »

Ten czujnik odpowiada też za obrotomierz,parę osób miało już to na forum że przy awarii tego czujnika zapala się też lampka chłodzenia,po wymianie wróciło im wszystko do normy..
rjxrjx

#30 Post autor: rjxrjx »

Dam na kompa upewnię się.Odpowiem.Dzięki za odpowiedzi.Pozdrawiam.
Panowie w razie wymiany podpowiedzcie jaki kupić, gdzie jest, jak wymienić.
Jestem elektronikiem ale nie mechanikiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”