[A] [B] Jak dbać turbosprężarkę
Moderator: Mariusz
-
satyrek
Witam, mam pytanie dotyczące chłodzenia turbiny.
Niektóre alarmy mają opcję PROTURBO czyli wysiadamy z samochodu, uzbrajamy alarm, zamykamy drzwi a silnik chodzi dalej w celu schłodzenia turbinki. Czas ten jest do ustawienia np. 3, 4 lub 5 min.
Moje pytanie: czy w seryjnej elektryce jest czujnik, który pokazywałby temperaturę turbiny? w jakim zakresie temperatur turbo pracuje ?
Chodzi mi o to aby nie ustawiać w opcji PROTURBO stałego czasu 5 min. tylko silnik będzie gaszony po schłodzeniu do określonej temp.
Niektóre alarmy mają opcję PROTURBO czyli wysiadamy z samochodu, uzbrajamy alarm, zamykamy drzwi a silnik chodzi dalej w celu schłodzenia turbinki. Czas ten jest do ustawienia np. 3, 4 lub 5 min.
Moje pytanie: czy w seryjnej elektryce jest czujnik, który pokazywałby temperaturę turbiny? w jakim zakresie temperatur turbo pracuje ?
Chodzi mi o to aby nie ustawiać w opcji PROTURBO stałego czasu 5 min. tylko silnik będzie gaszony po schłodzeniu do określonej temp.
-
Przemcio
-
Szymon78
-
41303
Szymon78 pisze:w minionym tyg pod oknem jakas Paniusia rozgrzewała Asterke H (100KM).
Zaraz po odpaleniu pełen dut (chciała szybko rozgrzać silnik by nie skrobac szyb) - oj serce mnie zabolało.... na edukowanie nie zdazyłem bo pojechała w siną dal.
to tylko paniusia, ja z okna widze i slysze codziennie mechanika, ktora tak "naprawia" auta
-
marrrcin
Temat bardzo przydatny. Prywatnie diesla mam od niedawna. Niby wiedziałem jak postępować tzn. chłodzenie turbiny, nie spieszyć się jak jest zimny i dobre paliwo. Ale przeczytałem i uważam, że to bardzo przydatne informacje.
Do tego zadowolony jestem, że w swoim aucie Zafira A 2002 Y20DTH nie mam chwasta
(chociaż można z nim żyć, to jednak bez chwasta lepiej.)
A co do kwestii paliwa, to fakt, tankowanie tylko na wcześniej sprawdzonych stacjach i nie ma tu reguły czy jest to stacja sieci jakiejś, czy mała, gdzieś pod lasem, no chyba, że się jedzie gdzieś w nieznane, wtedy nie można stwierdzić.
Ale mam takie spostrzeżenie, w zeszłym roku często dość bywałem służbowo w UK (jadąc autem służbowym z DPF, bo po drodze kilka tematów w DE) Porównując diesla z wysp do diesla z np. Holandii, to na 100% lepszy z Holandii, Niemiec i Polski niż z Wyspy. Na tym brytyjskim jakoś samochód nie miał takiej mocy jak wcześniej, ale może mi się tylko wydaje, a może dlatego, że był to Peugeot:)
Co o tym sądzicie?
Do tego zadowolony jestem, że w swoim aucie Zafira A 2002 Y20DTH nie mam chwasta
(chociaż można z nim żyć, to jednak bez chwasta lepiej.)
A co do kwestii paliwa, to fakt, tankowanie tylko na wcześniej sprawdzonych stacjach i nie ma tu reguły czy jest to stacja sieci jakiejś, czy mała, gdzieś pod lasem, no chyba, że się jedzie gdzieś w nieznane, wtedy nie można stwierdzić.
Ale mam takie spostrzeżenie, w zeszłym roku często dość bywałem służbowo w UK (jadąc autem służbowym z DPF, bo po drodze kilka tematów w DE) Porównując diesla z wysp do diesla z np. Holandii, to na 100% lepszy z Holandii, Niemiec i Polski niż z Wyspy. Na tym brytyjskim jakoś samochód nie miał takiej mocy jak wcześniej, ale może mi się tylko wydaje, a może dlatego, że był to Peugeot:)
Co o tym sądzicie?
-
Dywiko
Naprawdę przydatne porady. Ja chyba swoją poprzednią turbinę właśnie zniszczyłem przez nieumiejętną eksploatację auta. Zregenerowałem turbosprężarkę a dodatkowo przeczytałem kilka artykułów na tej stronie, które obrazują działanie turbo oraz eksploatację. Uzupełnieniem tego, jest teraz także dla mnie to forum 
-
NIBU63
Dzięki kolego za przydatne rady. od niedawna jestem posiadaczem Zoski 2,2dti i twoje rady na pewno beda dla mnie przydatne . Lecz mam pytanie jeśli chodzi o dodatki do paliwa, jakie i ile dodawać.Słyszałem że trzeba dodawać co 2000km ale nie wiem jaki bo jest tego dużo na rynku.Bede wdzieczny za pomoc 
-
maxiok
Dodatków do paliwa nie musisz stosować wogóle, ale warto czasem dolać sobie przed zimą jakiś dodatek z antyżelem np: STP z antyżelem , a tak normalnie to raz na pół roku (możesz częściej możesz rzadziej) dolać STP do czyszczenia wtryskiwaczy dieselNIBU63 pisze:Lecz mam pytanie jeśli chodzi o dodatki do paliwa, jakie i ile dodawać.Słyszałem że trzeba dodawać co 2000km ale nie wiem jaki bo jest tego dużo na rynku.Bede wdzieczny za pomoc
-
tomix
wszystko poruszone było właściwie w powyższych postach, lecz dopiero kupiłem auto i nie wiem za dużo o tych silnikach, może dlatego próbuje dmuchać na zimne i chciałem się was doradzić, czy stosowanie środków z poniższych linków jako profilaktyka ma sens czy jest to przerost formy nad treścią , środki i firmy są wybrane przykładowo nie mam na myśli konkretnej firmy itd.
http://allegro.pl/wynn-s-turbo-cleaner- ... 48569.html
http://allegro.pl/wynn-s-dpf-cleaner-cz ... 54856.html
http://allegro.pl/wynn-s-dodatek-do-pal ... 89123.html
jeżeli powieliłem temat to przepraszam
dziękuję za wszystkie sugestie i podpowiedzi
http://allegro.pl/wynn-s-turbo-cleaner- ... 48569.html
http://allegro.pl/wynn-s-dpf-cleaner-cz ... 54856.html
http://allegro.pl/wynn-s-dodatek-do-pal ... 89123.html
jeżeli powieliłem temat to przepraszam
dziękuję za wszystkie sugestie i podpowiedzi
-
evolution1zafir
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
zawsze, tylko i wyłącznie tak jak Wojtek powiedział słowem pisanym ...Wojti pisze:Tak jak napisał Adam na zimnym silniku nie dawaj po garach ,poczekaj aż złapie odpowiednia temperaturę.Na rozgrzanym po buntowaniu albo szybkiej jeździe poczekaj min z 1 min zanim zgasisz silnik
-
tomix
co do turbiny to sprawa oczywista
(chociaż miałem wcześniej Toledo 2 1,9 110 km i miałem problem z geometriom i stąd pytanie czy taki środek na coś się przyda) ,ale najbardziej mnie zastanawia filtr cząstek stałych (nie miałem z nim wcześniej do czynienia )czy ,,Dodatek do paliwa czyszczący filtr DPF '' czy ma sens dodawanie tego do paliwa (jeżdżę głównie wokoło komina) czy jest to po prostu ,,chłyt marketingowy''