Jakie napięcie ładowania pokazuje Wam w Test Mode ?
-
Anony Mous
Nie ma reguły. Obecnie, bez klimy i innych odbiorników, z włączonymi światłami mijania test mode wskazuje 13,9-14,1 V. Nie zauważyłam nigdy, aby podeszło do 14,2 V. W trasie podczas gorących dni, z włączoną klimą, DVD, lodówką(!), ładowarką telefonu spadało do 13,2-13,5.
W poście powyżej miałem na myśli napięcie ładowania (V), a nie prąd ładowania, nie niższy niż 1/10 pojemności aku (A).
W poście powyżej miałem na myśli napięcie ładowania (V), a nie prąd ładowania, nie niższy niż 1/10 pojemności aku (A).
-
kicaj
pytalem sie o to ladowanie w serwisie ASO 
i co? 14.2V bez podlaczonych odbiornikow jak najbardziej w normie
nizsze wartosci przy wlaczonych odbiornikach to norma... zpobaczcie co sie dzieje jak krecicie kierownica
ja mam po uruchomieniu 14.4, jak sie zagrzeje spada do 14.1-14.2 po wlaczeniu dodatkowych odbiornikow 13.8 a nawet 13.4...
i co? 14.2V bez podlaczonych odbiornikow jak najbardziej w normie
nizsze wartosci przy wlaczonych odbiornikach to norma... zpobaczcie co sie dzieje jak krecicie kierownica
ja mam po uruchomieniu 14.4, jak sie zagrzeje spada do 14.1-14.2 po wlaczeniu dodatkowych odbiornikow 13.8 a nawet 13.4...
-
Pedro
W czasie jazdy bez klimy 14,3 - 14,4
Po włączeniu klimy napięcie spada ale w związku z pracą wentylatorów od chłodnic i w zależności od ich prędkości. Włączenie klimy tak jak dzisiaj przy 10 stopniach nie powoduje zauważalnego spadku napięcia mimo że sprężarka na pewno pracuje.
Natomiast nie rozgryzłem jeszcze dlaczego podczas wypalania DPF napięcie spada nawet do do 12,5 V.
Dodam jeszcze, że przed padnięciem alternatora napięcie było niższe o ok 0,3 - 0,4V.
Nigdy nie przekroczyłem w górę 14,1.
A raz przy ponad 30C w korku włączonej klimie i w trakcie wypalania DPF napięcie spadło do 11,8. Teraz jest nowy akumulator, naprawiony altek i wszystko gra.
Po włączeniu klimy napięcie spada ale w związku z pracą wentylatorów od chłodnic i w zależności od ich prędkości. Włączenie klimy tak jak dzisiaj przy 10 stopniach nie powoduje zauważalnego spadku napięcia mimo że sprężarka na pewno pracuje.
Natomiast nie rozgryzłem jeszcze dlaczego podczas wypalania DPF napięcie spada nawet do do 12,5 V.
Dodam jeszcze, że przed padnięciem alternatora napięcie było niższe o ok 0,3 - 0,4V.
Nigdy nie przekroczyłem w górę 14,1.
A raz przy ponad 30C w korku włączonej klimie i w trakcie wypalania DPF napięcie spadło do 11,8. Teraz jest nowy akumulator, naprawiony altek i wszystko gra.
-
franki
-
franki
-
franki
-
gosia
-
franki
-
licznik
Automaty tak maja, ja też mam ładowanie w granicach 13.5V, a auto odpalam około 100 razy dziennie i odpala bez problemu.gosia pisze:Tak się zastanawiam,odnośnie tego ładowania,iż coś u mnie jednak nie halo z nim jest...mianowicie w zasadzie cały czas oscyluje w granicach 13.7 po odpaleniu do 13.5 podczas jazdy, nigdy raczej nie miałam w okolicach 14...czyli rozumiem ,że powinnam wymienić alternator???
-
franki
-
gosia
Właśnie tak też mi się wydaje...iż w automatach taka wartość może być właściwa,ponieważ żadnych problemów z odpalaniem póki co nie stwierdzam.licznik pisze:Automaty tak maja, ja też mam ładowanie w granicach 13.5V, a auto odpalam około 100 razy dziennie i odpala bez problemu.
Też o tym myślałam,bo szczerze, to nie uśmiecha mi się wymiana,skoro nie jest konieczna...gdybyś franki mógł podzielić się swoimi spostrzeżeniami po podładowaniu...byłabym wdzięczna.franki pisze:Ja spróbuję podładować akku i sprawdzić napięcie ładowania.
Rozumiem,iż wartość referencyjna jest podana minimalna czyli 13.5 i gdy ładowanie spada do wartości mniejszej niż to -0.6...czyli weźmy 12.8...to raczej dobrze nie jest...i dopiero wówczas zasadna jest wymiana alternatora???
-
franki
W astrze G podładowanie akku podniosło napięcie ładowania. Ja będę miał chwię to tak samo zrobię w Zosi... Jak na razie też żadnych problemów z odpalaniem nie mam dlatego się nie przejmuję...gosia pisze: Rozumiem,iż wartość referencyjna jest podana minimalna czyli 13.5 i gdy ładowanie spada do wartości mniejszej niż to -0.6...czyli weźmy 12.8...to raczej dobrze nie jest...i dopiero wówczas zasadna jest wymiana alternatora???
-
franki