[B]Termostat - usterki, diagnoza, jaki ?

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
wodzo

#16 Post autor: wodzo »

zbigor pisze:Dokładnie tyle :) http://allegro.pl/termostat-czujnik-ope ... 98849.html Płaciłem za paczke ekonomiczną a przyszło priorytetem
To chyba też tam zamówię, czy sam wymieniałeś?

zbigor

#17 Post autor: zbigor »

Sam ale od razu uprzedzam że jest to pracochłonna zabawa gdyż termostat jest po chłodnicą gazów EGR którą trzeba wymontować. Oczywiście wcześniej leci akumulator z podstawą i przepustnica.

norbert_p

#18 Post autor: norbert_p »

U siebie przy -5 stopniach silnik nagrzewał się tylko do max 84 stopnie. Przy zatrzymaniu zauważyłem spadek w przeciągu kilku minut do 79-80... Czy mam problem z termostatem? Jeszcze nie widziałem u siebie temperatury płynu 89-90 stopni...
Który z węży trzeba dotykać zaraz po uruchomieniu? Można wkleić foto?
Dodam, że auto nagrzewa się w środku, klima trzyma temperaturę, płynu nie ubywa (mam go tak z 2mm poniżej górnego poziomu) i nie mam błędów co do termostatu (tylko z uszkodzonym czujnikiem temp. zewnętrznej - mimo że wskazuje poprawną temp na dworze...).

Anony Mous

#19 Post autor: Anony Mous »

Moim zdaniem termostat u Ciebie jest ok...ale nie zaszkodzi sprawdzić organoleptycznie.Włącz test mode i jak temp silnika będzie ok 70*C(przy tej temp termostat powinien być jeszcze zamknięty) sprawdź czy przewód (zaznaczony żółtym jajkiem na foto) idący od termostatu do chłodnicy jest chłodny(nie powinien być gorący).Jeśli tak będzie to termostat jest ok.

Obrazek

TyphooN

#20 Post autor: TyphooN »

Długo trwało, ale w końcu się zdecydowałem na wymianę. No i faktycznie jest różnica.
Po pierwsze duuuuuuuuuuuużo szybciej dochodzi do temp. pow. 80 stopni i po chwili w zależności od warunków i stylu jazdy mam 90, czego wcześniej ani razu nie miałem. Co prawda mam dziś komunikat dot. sprawdzenia poziomu płynu chłodzącego, ale z tego co widze na forum trzeba po prostu dolać pow. wskaźnika i powinno być OK.
Organoleptycznie stwierdzam więc, że temp. oscylująca w granicach 70 stopni i powoli zbliżająca się do 80 to oznaka wadliwego termostatu ;)

mandaloszka

#21 Post autor: mandaloszka »

Czy ktos z was sam wymienial termostat?
Czy po wymianie trzeba odpowietrzyc uklad jak tak to jak sie to robi???

TyphooN

#22 Post autor: TyphooN »

mandaloszka pisze:Czy ktos z was sam wymienial termostat?
Czy po wymianie trzeba odpowietrzyc uklad jak tak to jak sie to robi???
Link z FAQ

mandaloszka

#23 Post autor: mandaloszka »

Ja jestem juz po wymianie termostatu(silnik DTH) zrobilem to bez problemu i demontazu polki na akumulator.Po wymianie zalalem go plynem.Z tego co wiem w normalnych warunkach musimy uklad odpowietrzyc dlatego sie zapytalem czy jest to konieczne jak tak to jak sie to robi??

Anony Mous

#24 Post autor: Anony Mous »

Do odpowietrzania układu jest korek na śrubokręt wykręcany z rurki,która znajduje się przed silnikiem...zaraz pod pokrywą plastikową silnika bez jej demontażu.
Ja tego nie odkręcałem tylko po zalaniu płynem odpaliłem auto i odkręciłem korek zbiornika wyrównawczego na kilka minut aby popracował na wolnych obrotach i przepompował płyn.

tommyq

#25 Post autor: tommyq »

witam wszystkich - mam problem może ktoś miał podobny przypadek dziś podczas jazdy włączył się wentylator i cały czas już pracował .Ogrzewanie w aucie skakało raz ciepło raz zimno aż wkońcu mimo ustawienia na temperaturę 26 stopni słabo grzało. Po przejechaniu 170 km wentylator ciągle pracował i zaczeła mrugać kontrolka cieczy chłodzącej . Zatrzymałem auto podniosłem maskę -płyn w zbiorniczku wcale nie był taki gorący .Czy to termostat czy może czujnik temperatury silnika czy jeszcze coś ..... .Z góry dziękuje za podpowiedź .

Anony Mous

#26 Post autor: Anony Mous »

Pierwsze co należałoby zrobić to sprawdzić stan płynu chłodniczego ale na zimnym silniku...najlepiej rano.Później w czasie jazdy w test mode możesz sprawdzić temperaturę jaką osiąga silnik i będziesz miał odpowiedź czy winny jest termostat.

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#27 Post autor: Harry200 »

Ciągle włączony wentylator sugerowałby uszkodzony czujnik temperatury albo wypiętą wtyczkę od niego ale przy sprawnym termostacie nie miałoby to wpływu na temperaturę z nawiewów.No i pozostaje jeszcze możliwość że coś się dzieje z pompą wody...

Grisza

#28 Post autor: Grisza »

TyphooN pisze:Co prawda mam dziś komunikat dot. sprawdzenia poziomu płynu chłodzącego, ale z tego co widze na forum trzeba po prostu dolać pow. wskaźnika i powinno być OK.
faktycznym rozwiązaniem problemu jest aktualizacja oprogramowania modułu UEC do wersji 91 lub nowszej

tommyq

#29 Post autor: tommyq »

rano sprawdziłem ilość płynu chłodzącego wszystko ok, odpaliłem auto wentylator nie chodził przejechałem około 3 km zatrzymałem auto i pracowało na wolnych obrotach a od czasu do czasu przygazowałem aby szybciej się nagrzał.Przy około 95 stopniach włączył się wentylator , zaznaczam że przez ten cały czas z nawiewów leciało cały czas zimne powietrze mimo ustawionej temperatury na np. 25 stopni.... ręce opadają :( jutro mechanik ma podłączyc komputer . pomocy!!!

Anony Mous

#30 Post autor: Anony Mous »

tommyq pisze:Przy około 95 stopniach włączył się wentylator
Ja wżyciu u siebie nie osiągnąłem 95 stopni max. to 82 stopnie
tommyq pisze:zaznaczam że przez ten cały czas z nawiewów leciało cały czas zimne powietrze mimo ustawionej temperatury na np. 25 stopni....
przy 25 stopni nastaw to leci ciepełko aż miło :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”