[A] termostat - problemy z nagrzewaniem silnika i wnętrza

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
zafirowany

#16 Post autor: zafirowany »

Witam
Zapytam Was bo mam podobny problem z dogrzaniem silnika a konkretnie to musze przejechac z 15km zeby wskazowka osiagnela prawidlowa temp. ALE mam jeszcze problem z zaworem nagrzewnicy i wiem ze jest padniety bo dywaniki mokre i ewidentnie wylewa sie wlasnie z tego miejsca. Czy moze to byc rowniez przyczyna nieprawidlowego obiegu tzn nieszczelnosci przez ten zawor? I czy ma moze Ktos z Was zdjecia do instrukcji wymiany ktore znikaja po wejsciu na forum opla :lol: Autor opisu niestety nie odpowiada na posty :?
Pozdrawiam
Dżony

#17 Post autor: Dżony »

WITAM!! Jak sie dlugo nagrzewa silnik to najczesciej jest termostat do wymiany! Nie zawsze wystarcza wymiana samego wkladu i trzeba calosc z obudowa! Kolego ZAFIROWANY w wymianie nagrzewnicy nie ma jakiejs wielkiej filozofii i jak masz troche pojecia o samochodach to sobie poradzisz! Z tego co pamietam to napewno trzeba wyciagnac schowek i tunel srodkowy! POZDRAWIAM
Maciek

#18 Post autor: Maciek »

zafirowany, wymień termostat i zobacz ten temat odnośnie oringów:
http://www.zafiraklub.nazwa.pl/viewtopic.php?p=808#808

Pozdr.
M.
zafirowany

#19 Post autor: zafirowany »

Maciek, WIELKIE PODZIEKOWANIE KOLEGO
KOPERNIK

#20 Post autor: KOPERNIK »

Powiem wam tak ze u mnie po przejechaniu około 30km nawet sie wskaznik od temperatury nie ruszy tak mysle ze to termostat bo co by innego ???? autko grzeje tylko wskaznik sie nie podnosi ....co o tym myślicie??pozdrawiam
PAWL

#21 Post autor: PAWL »

Witam
Widzę ze problem z niedogrzaniem silnika ma więcej osób . Wczoraj wróciłem z Zakopanego i co zaobserwowałem temp. na zewnątrz jakieś -5 stopni umnie ogrzewanie na full na termometrze od silnika 0 stopni , a to już było po przejechaniu lekko 100km , W kabinie przy ogrzewaniu na full , było ciepło ale nie powiem ze gorąco ( no pomijąc pasażerów na tylnj kanapie im było gorąco ale od łokowidki :lol: ) w kazdym razie jak zmniejszałem ogrzewanie w kabinie temperatura na wskazniku wzrastała a jak podgręcałem tem . wskażówka opadała . Czytając wasze posty doszedłem do wniosku ze chyba też mam problem z termostatem , proszę o opinie , a i mam pytanie co może się stac jezdząc z uskodzonym termostatem

pozdrawiam
rzadki

#22 Post autor: rzadki »

termostaty z mojego punktu widzenia często się psują, tylko ludzie nie wiedzą o tym, nie są świadomi, temp w silniku powinna być w zakresie 88-90*C, jak tak nie jest, to trzeba szukać przyczyny, a przeważnie jest to niedomykający się termostat. choć są samochody gdzie i 85 *C jest dobrą temperaturą. jadąc z uszkodzonym termostatem - masz niedogrzany silnik, a najprostszym skutkiem jest większe spalanie paliwa, jak poczytałem po forach to różnice przed i po naprawie bywają dość duże. ja też ostatnio zmieniłem termostat, jeszcze nie wiem na ile wpłynęło to na spalanie, na pewno łapie mi już 88-89*C. co do grzania w kabinie to nie zauważyłem różnicy. zanim się zorientowałem tata dał mechanikowi do wymiany - kupił mi wkład za 40PLN i robota 20PLN. ale polecam robić to samemu - na allegro można kupić taniej i naprawa jest dość prosta - jest opisana w książce "sam naprawiam ople astra i zafira" która chyba jest dostępna na naszym forum. potrzeba jeszcze tylko wcześniej mieć trochę płynu chłodniczego - bo część przy wymianie niestety ucieknie :) chyba dobrze napisałem, w razie czego proszę o poprawki :)
Maciek

#23 Post autor: Maciek »

Dokładnie jest tak jak rzadki napisał. Temp. silnika w dieslach powinna być ok. 88*C.
W Z20LET otwarcie termostatu jest przy 82* i taką trzyma temperaturę.

Termostaty są dosyć awaryjne, a naprawa kosztuje grosze... nie wszyscy zdają sobie sprawę, że jest on do wymiany co wiąże się z min. większym zużyciem paliwa.

Pozdr.
M.
Skasowany użytkownik 122

#24 Post autor: Skasowany użytkownik 122 »

Witam a jak sprawdzić czy termostat jest uszkodzony bez rozbierania.
Rafik

#25 Post autor: Rafik »

Witam. Najlepiej na zimnym silniku. Odpalasz i kontrolujesz wąż który idzie od termostatu na chłodnice jeżeli będzie nagrzewał się powoli wraz ze wzrostem temperatury silnika to znaczy że termostat do wymiany. Sprawny termostat powinien otworzyć się dopiero po osiągnięciu określonej temperatury(jest to na pewno powyżej 80 stopni) do tego czasu nie powinien puszczać wody na chłodnicę.
Skasowany użytkownik 122

#26 Post autor: Skasowany użytkownik 122 »

Dzięki sprawdzę.
cbm80

#27 Post autor: cbm80 »

Ja jeszcze zauwazylem, ze jadac na 1 biegu nizej niz zwykle (czyli na wyzszych obrotach) silnik rozgrzewa duuuzo szybciej, a na spalanie co ciekawe niespecjalnie ma to wplyw.
Moze to wlasnie poroblem z dieslami, ze wszyscy sie nauczylismy jezdzic na bardzo niskich obrotach.
Maciek

#28 Post autor: Maciek »

No jasne, że się szybciej nagrzewa jak go wyżej kręcisz, ale dla zimnego silnika nie jest to zbyt dobre i na spalanie ma wpływ.

Przejeździj zbiornik paliwa przy redukcji biegów na ok 2,5 - 3 tys. obrotów i przy 3,5 - 4.
Gwarantuję Ci, że spalanie będzie dużo wyższe ;)

Pozdr.
M.
zafirowany

#29 Post autor: zafirowany »

Witam.
Mam pytanie co do diesli,
Po ilu kilomterach silnik powinien osiagnac odpowiednia temperature? U mnie to wygladalo tak zanim wymienilem sama wkladke:
Potrzebowalem przynajmniej z 10-15 km zeby silnik sie dogrzal, po wymianie moze troche mniej ale rewelacji az tak bardzo nie odczulem, natomiast kiedy silnik jest zimny po odpaleniu (na postoju) nawet po 40 minutach wskazowka temperatury nawet nie drgnie a z nawiewu ledwo dmucha cieplawe powietrze... :?
Czy ma to zwiazek z uwalonym zaworem nagrzewnicy i zamulona sama nagrzewnica?
Zabralem sie do tego dzisiaj ale wymieklem na odkrecaniu odprowadzenia wody czy cos takiego... :evil:
cbm80

#30 Post autor: cbm80 »

Maciek pisze:No jasne, że się szybciej nagrzewa jak go wyżej kręcisz, ale dla zimnego silnika nie jest to zbyt dobre i na spalanie ma wpływ.

Przejeździj zbiornik paliwa przy redukcji biegów na ok 2,5 - 3 tys. obrotów i przy 3,5 - 4.
Gwarantuję Ci, że spalanie będzie dużo wyższe ;)
Przy takim stosunku obrotow na pewno spalanie bedzie wieksze. Ale obroty >3.5k sa ciezkie w praktyce do uzyskania przy jezdzie dieslem, a szczegolnie w Polsce. 100km/h to u mnie 2200RPM i to wlasciwie max jaki osiagam w typowej jezdzie. W miescie typowo to raczej 1000-1500RPM. Nie wyobrazam sobie jakbym mial bardziej krecic silnik, skoro to wolnoobrotowy diesel.
Jak ciekawostka - jadac do Poznania po A2 160km/h osiagnalem dopiero jakies 3500RPM.

Maciek, co do tego co piszesz o niezdrowych dla zimnego silnika obrotach, to nie masz racji, wlasnie wyzsze sa korzystniejsze, bo silnik szybciej sie nagrzewa i osiaga nominalna temperature pracy. A jak wiadomo najbardziej niszczy praca na zimno. Zreszta dokladnie to samo zalecaja w instrukcji (zeby nie grzac silnika na jalowym czyli 850RPM tylko od razu zaczac normalnie jechac).

Jeszcze co do zwiekszonego spalania przy jezdzie na nizszym biegu to tego nie zaobserwowalem. Zauwaz, ze jechalem zamiast typowo 1000-1500 troche wiecej 1500-2000RPM, a jak wiadomo z charakterystyki pracy silnika najmniejsze spalanie wystepuje wlasnie wtedy kiedy silnik ma najwiekszy moment, u mnie jest to zakres 1500-2500RPM. Stad podobne spalanie. Chociaz nie robilem dokladnych testow, bo to byla droga z pracy do domu, niecale 5km, jechalem wiec na nierozgrzanym silniku, ale srednia byla w podobnym zakresie co zwykle.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”