Problemy z działaniem ESP - ABS - TC

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
cbm80

#16 Post autor: cbm80 »

A to w Zafirze TC nie bylo w standardzie w kazdej opcji? Wydaje mi sie, ze tylko ESP bylo rzadkoscia?
budrys

#17 Post autor: budrys »

Do czego słuzy ta kontrolka bo mi sie dzis zaswiecila i niewiem do czego ona sluzy
jak ktos wie prosze o pomoc bo niechcial bym zeby mi cos powaznego sie stalo
scaniairizar

#18 Post autor: scaniairizar »

moze kontrolka od TC ? bo u mnie tej funkcji nie ma, wiec strzelam..
BajBus

#19 Post autor: BajBus »

zapala sie gdy koła zerwą przyczepność...
..więc polecam jeździć ostrożniej to sie nie będzie zapalała ;)
budrys

#20 Post autor: budrys »

witam dzieki za info, ale problem polega natym ze sie zapilila podczas odpalania i nie gasnie, nawet po ponownym zgaszeniu silnika wyjeciu kluczyka ze stacyjki i uruchomieniu jeszcze raz,
BajBus

#21 Post autor: BajBus »

hmm, awaria TC?
podłącz pod techa jeśli nie zgaśnie przy następnym odpaleniu...
Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4
#22 Post autor: timi68 »

Ja mam ESP ale TC nie mam.
Siomex

#23 Post autor: Siomex »

Witam wszystkich.Mam problem z kontrolkami ABS i TC . Nie gasną po uruchomieniu silnika , a jak już czasami zgasnął to zaświecają się w czasie jazdy i nie działa ABS. Co może być przyczyną?Trzeba jechać do ASO na zczytanie błędów czy samemu coś by pogrzebał.
Pozdrawiam
kris

#24 Post autor: kris »

Jest już na ten temat poszukaj.
Masz uszkodzony (podobnie jak ja) czujnik ABS w piaście. Wymiana piasty cię czeka. Do ASO nie musisz jechać - która strona można samemu spr. wystarczy mieć miernik i zdjąć koło. Koszt nowej piasty od 180-380zł w zależności jaka firma. Wymiana koło 100 lub samemu w miarę łatwo.
Siomex

#25 Post autor: Siomex »

Toś mnie pocieszył :(

--scalone--

Miałeś rację Kris. Komputer wykrył uszkodzony czujnik ABS prawy przód. Wymiana piasty z łożyskiem i czujnikiem koszt 500 zł. I wszystko wróciło do normy.Pozdrawiam.

//scaliłem posty //BajBus
Ostatnio zmieniony 30 sie 2009, 15:28 przez Siomex, łącznie zmieniany 1 raz.
kris

#26 Post autor: kris »

niezły wydatek. Mnie tez on może czekać bo mam to samo tylko nie ciągle. Raz pali się kontrolka raz nie. Dlatego zwlekam troche. 500zł to sporo - jaką piastę wkładałeś oryginalną ?
Siomex

#27 Post autor: Siomex »

Tak oryginalny produkt firmy SKF 400 zł + 100 mechanik . Ale drugie jak mi się zepsuje to już sobie sam zrobię bo przynajmniej wiem o co chodzibo trochę podglądałem :) Na allegro trochę tańsze
http://www.allegro.pl/item716413897_loz ... a_skf.html
scaniairizar

#28 Post autor: scaniairizar »

siomex, ale zostaw sobie starą piaste. na wszelki wypadek ;)
u mnie jest taki nienaruszalny zapas części z ciężarówek, autobusów i zafiry ;) jak rozleciało się łożysko na prawym przodzie, to z dwóch zrobilem jeden i elegancko teraz mam :mrgreen:
kris

#29 Post autor: kris »

Widziałem na allegro że sprzedają także sam czujnik ABS tak jakby wymontowany z piasty. Znaczyło by to że można by wymienić sam czujnik ? Warto kto ma starą piastę pokombinować z rozłożeniem samego czujnika. U mnie problem palących się ABS+TC zniknął jakieś 200km temu i do tej pory się nie zapalił - i ABS działa bo miałem już 2-3 przypadki gdy zadziałał. Chyba na razie się wstrzymam z wymianą.
Awatar użytkownika
jendrek
Bywalec
Model:

#30 Post autor: jendrek »

jacek2308 pisze:"znaczek ślizgającego się autka" to kontrola trakcji ale i ten sama kontrolka to esp i nie wiem czy mam i jedno i drugie
Masz kolego tam wszystko jak na dłoni.
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=21

Pozdro!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”