Spalanie postojowe zafira

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
buszmen72

#16 Post autor: buszmen72 »

panowie sprawa wygląda tak......Zośkie 2005 150KM mogą nie posiadać filtra DPF możma to sprawdzić na tabliczce przy drzwiach ,ja mam Zośie 2006 150KM i posiadam dpf więc spalanie postojowe jest 0.9 na rozgrzanym silniku szwagier posiada 2005 150KM bez dpf i spalanko 0.6
to wszystko na temat ........dziękuje i DO SIEGO ROKU :)
Szymon78

#17 Post autor: Szymon78 »

no to co kolego buszmen72 odpowiesz na to:
ja mam Zośke B z 10.10.2005r z DPF i mam spalanie na rozgrzanym silniku 0,5-0,6l/h :D

generalnie z tego co sie orientuje w ZB zasosowanie DPF-a zaleząło tylko od kraju docelowego. W 2005 roku była to nowinka techniczna montowana opcjonalnie (niektóre kraje w standardzie) Moja Zosia to Francuzka
Ostatnio zmieniony 30 gru 2010, 13:28 przez Szymon78, łącznie zmieniany 1 raz.
Anony Mous

#18 Post autor: Anony Mous »

DPF nie ma wpływu na średnie spalanie na postoju...pod warunkiem,ze się nie wypala ;)
buszmen72

#19 Post autor: buszmen72 »

jestes pewien zobacz co masz na tablice przy drzwiach 01 czy 05
DD

#20 Post autor: DD »

Marki pisze:DPF nie ma wpływu na średnie spalanie na postoju...pod warunkiem,ze się nie wypala ;)
Potwierdzam. U mnie takie samo spalanie na postoju przed wycinką DPF-a i po wycince. Myślę że to indywidualna wypadkowa kilku składowych - np. obciążenie odbiornikami elektrycznymi, opory pracy sprężarki klimy i alternatora, soft, temperatury, czujniki temperatur (nawet temp. paliwa jest uwzględniana do ustawienia dawki wtrysku - u mnie czujnik walnięty więc jest cały czas minus 40*).
Szymon78

#21 Post autor: Szymon78 »

generalnie z tego co sie orientuje w ZB zasosowanie DPF-a zaleząło tylko od kraju docelowego. W 2005 roku była to nowinka techniczna montowana opcjonalnie (niektóre kraje w standardzie) Moja Zosia to Francuzka

na 100% mam DPF.. w końcu mam Zosie od ponad roku i juz przewód DPF-a sam naprawiałem...

potym na drzwiach masz oznacznei 0,5 i 1,2 ( an ie jak pisałeś 01, i 0,5)
Ostatnio zmieniony 30 gru 2010, 13:30 przez Szymon78, łącznie zmieniany 1 raz.
Anony Mous

#22 Post autor: Anony Mous »

DD pisze: Potwierdzam. U mnie takie samo spalanie na postoju przed wycinką DPF-a i po wycince. Myślę że to indywidualna wypadkowa kilku składowych - np. obciążenie odbiornikami elektrycznymi, opory pracy sprężarki klimy i alternatora, soft, temperatury, czujniki temperatur (nawet temp. paliwa jest uwzględniana do ustawienia dawki wtrysku - u mnie czujnik walnięty więc jest cały czas minus 40*).
...i chyba najważniejsze - stan wtryskiwaczy a co za tym idzie dawki korekcyjne wtryskiwanego ON.
Szymon78

#23 Post autor: Szymon78 »

Marki pisze:dawki korekcyjne wtryskiwanego ON.

#24 Post autor: buszmen72 »

do Marki możesz mi napisać dlaczego DPF nie ma wpływu na średnie spalanie na postoju...pod warunkiem,ze się nie wypala ????? masz wiedzę na ten temat.......to prosze podziel się. :D
Anony Mous

#25 Post autor: Anony Mous »

buszmen72 pisze:do Marki możesz mi napisać dlaczego DPF nie ma wpływu na średnie spalanie na postoju...pod warunkiem,ze się nie wypala ????? masz wiedzę na ten temat.......to prosze podziel się. :D
A wiesz na jakiej zasadzie działa DPF?
buszmen72

#26 Post autor: buszmen72 »

kolego wiem bo to drugie autko z filtrem pierwsze z fapem teraz dfp więc niemów czy wiem ja zadałem Ci pytanie więc odpowiedz. :lol:
Anony Mous

#27 Post autor: Anony Mous »

Gdybyś wiedział na jakiej zasadzie działa DPF to pewnie pytania by nie było.DPF to urządzenie (wynalazek pseudo ekologiczny moim zdaniem),który nie ma żadnego wpływu na średnie spalanie na postoju - oczywiście gdy nie jest wypalany.W czasie normalnej pracy filtr w żaden sposób nie obciąża silnika,bo czuwa nad tym elektronika....czujnik lub czujniki różnicy ciśnień(w zależności od wersji) i stopnia nasycenia filtra.Różnica jest wielka w czasie gdy filtr jest regenerowany i pisaliśmy o tym setki postów.
Powodów w różnicy średniego spalania na postoju między Twoim autem a znajomego poszukałbym najpierw od sprawdzenia fejsem dawek wtryskiwanego ON na poszczególnych wtryskiwaczach oraz samych wtyczek do nich.Zresztą jeśli ma to dla Ciebie jakiekolwiek znaczenie w różnicy spalania na postoju rządu 0.2-0.3L/h.
DD

#28 Post autor: DD »

Koledzy, a jakie powinny być dawki wtrysku? Coś nie mogę doszukać się w szukajce, a wiem że było. U nas, czy na VKP czy gdzieś.
Anony Mous

#29 Post autor: Anony Mous »

Dawki powinny mieścić się w granicach od -0,6 do +0,6.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”