Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Czy da sie wymienic chlodnice wody bez rozszczelniania chlodnicy klimatyzacji?
czy trzeba sciagac zderzak do wymiany chlodnicy wody?
Macie jakies praktyczne porady/tricki itp?
Zabieram sie do wymiany chlodnicy wody i nie chce sie za bardzo zdziwic ;-)
Pozdrawiam
Da się wymienić chłodnicę bez rozszczelniania ukladu klimatyzacji.
Najlepiej zdjąć zderzak i belkę za zderzakiem.
x18XE1 nie ma silnika krokowego wolnych obrotów
X18XE1 nie ma kabli wysokiego napięcia
Wlane, ale za chwile jade wymienic jeszcze raz termostat, bo przeciekal - ledwo co wrocilem z sklepu z wymienionym
Dziwnie sie auto zachowywalo na starym ... Po miscie trzymal temp 90C na strasie oko 10 mil temperatura spadla do 0 i znowu w miescie sie podniosla ...
Termostat wymieniony, nic juz nie cieknie i temperaturka miedzy 80C a 90C sie ladnie trzyma
ja w koncu wymienilem chlodnice ale co sie naklalem na adama...
nakretki w chlodnicy byly zapieczone/zardzewiale tragicznie i nie dalo sie odkrecic, nie pomagalo nic!
musialem odciac te czesci plastikowe z nakretka i juz na stole "rozgrzebac" ten plastik do klucza 10 i dopiero z oporem poszlo.
p.s. polecam chlodnice nrf 54668 - spasowala bez problemu, a jak dlugo sie bedzie dobrze spisywac to zobaczymy
Wraca kwestia z zeszłego roku - objawy identyczne. Od poprzednich mrozów do obecnych wszystko pracowało bez żadnego problemu - nawet przy działającym na maksa ogrzewaniu.
Dzisiaj znowu - objawy zapowietrzonej chłodnicy, po WYŁĄCZENIU ogrzewania wszystko po chwili wraca do normy. Występuje tylko przy ujemnej temperaturze powietrza. Spróbuję jeszcze odłączyć parownik, aby wykluczyć LPG.
[ Dodano: Sob Cze 22, 2013 14:47 ]
Heh... autko sprzedane, problem nie rozwiązany... a tymczasem w nowym też czeka mnie wymiana chłodnicy, bo cieknie... spróbujemy sami bez kanału :-).
Hej
Wpadł mi pies pod chłodnicę i połamały się dolne mocowania. Czy ktoś dysponuje zdjęciem chłodnicy z widocznymi mocowaniami dolnymi?
Czyli jakby zdjąć zderzak i mieć widok na dolną część chłodnicy z mocowaniami do ramy.
Andre pisze:Hej
Wpadł mi pies pod chłodnicę i połamały się dolne mocowania. Czy ktoś dysponuje zdjęciem chłodnicy z widocznymi mocowaniami dolnymi?
Czyli jakby zdjąć zderzak i mieć widok na dolną część chłodnicy z mocowaniami do ramy.
Dzięki. nie wpadłem by poszukać w wyszukiwarce. Jest trochę pomocnych fotek. Wygląda na to że chyba trzeba będzie wymienić chłodnicę, bo moja nie ma już dolnych bolców mocujących.
Witam
Muszę wymienić chłodnicę wody. Oryginalnie mam chłodnicę o grubości 42 mm. Podejrzewam, że jest ona grubsza bo pojazd jest bogato wyposażony w klimę, komputer kolor, navi itp.
Są też chłodnice grubości 32 mm, które można kupić dwa razy taniej.
Podejżewam że jak zamontuję cieńszą będzie się częściej załączał wentylator.
Czy mogę zastosować w swoim modelu chłodnicę grubości 32 mm?
Szanowani forumowicze i forumowiczki!
Jeśli zauważycie wycieki z chłodnicy,wymieniać na nową.Ja myślałem że się uda zalepić ale niestety.
Po zastosowaniu środka do uszczelniania na troszkę pomogło a potem pasmo porażek,ATP padł termostat,potem pokazał się znów wyciek i zapchana nagrzewnica.
Chłodnica wymieniona,nagrzewnica wyczyszczona i już prawie było dobrze,lecz okazało się że puszcza trófnik magistrali wodnej.
Jestem przekonany że to są następstea stosowania półśrodków.
Andre,Ja bym nie stosował cieńszej chłodnicy bo jak pisze Vojti , auto się przegrzeje ,a efektem ubocznym może być uszkodzenie uszczelki pod głowicą , albo co gorsza pęknięcie głowicy...
Mieszkasz w stolicy , albo w pobliżu , ale podejrzewam ,że korki Cię nie omijają , więc zaoszczędzisz na początku , ale czy warto ponosić takie ryzyko ???
Ja być może będę musiał wymienić chłodnicę (na razie czekam na rzeczoznawcę który wyceni szkodę, aczkolwiek wyciek może być np z powodu pęknięcia przewodu) po zderzeniu z pieskiem :-(
W miarę dobre są chłodnice cieczy NISSENS?
Kiedyś wymieniłem chłodnicę od klimy na tej firmy i póki co od 2012 roku jest ok.
NISSENS to średnia chłodnica. Nie jest zła aczkolwiek można byłoby pomyśleć o czymś lepszym np. chłodnica HELLA albo DENSO. Więcej o usterkach w chłodnicach poczytaj sobie na artykule iparts http://www.iparts.pl/artykuly/jakie-sa- ... i,216.html