silnik 2.2 DTI - prośba o opinię
Moderator: Sebu$
-
- Świeżak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 1.8 140 KM
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
A mnie jak się zapalała kontrolka i wyłączało turbo w czasie jazdy a potem ni z tego ni z owego wracało do normy to oczyściłem złączkę elektryczną od EGR i od roku cisza.grzegorzlipka pisze:Witam wszystkich. Ja do zakupu mojej zafiry podchodziłem z dystansem, szukałem raczej mazdy 6 pod LPG ale niestety moja żona nie chciała słyszeć o osobowym albo kombi. Padło na zafirę, bardziej pod presją żony niż z chęci kupna.
Kupiłem zafirkę z 2005 2.2 DTI OPC , załadowałem ją zakupami no i w drogę do domu w UK. Średnie spalanie w trasie 6.9l /100km (średnia prędkość 130-140km/h)
spalanie 5.8l - 6.2l ( średnia prędkość 110-120km/h). Tyle pokazywał mi komputer. Po przyjeździe do mojej miejscowości (jak wspomniałem mieszkam w UK) przy terenie troszkę górzystym i jazdą po mieście spalanie w granicach 10.3l. Wszystko zależy od jazdy i od tego jak ciężką ma się nogę. Staram się jeździć w miarę stabilnie i spokojnie ale czasami lubię docisnąć mu troszkę i wtedy bardzo mi się podoba jak się zbiera!!! Nie obyło się bez kłopotów podczas podróży kilka razy zapaliła mi się pomarańczowa kontrolka z kluczem iturbo przestało działać (spadek moc) no i dowiedziałem się że najprawdopodobniej to czujnik EGR. Po zatrzymaniu się i odpaleniu silnika ponownie wszystko wróciło do normy, ale to są juz pierwsze objawy że trzeba coś zrobić z czujnikiem EGR. Mimo to podoba mi się to auto. To jest mój pierwszy diesel i jak do tej pory jestem bardzo miło zaskoczony, zobaczymy jak będzie dalej. Pozdrawiam
Tylko co jakiś czas - zwłaszcza jak wilgoć duża to zapalają mi się kontrolki ABS i TC i wyłącza mi trakcję i ABS.
Po wyłączeniu stacyjki i ponownym włączeniu gasną.
Ostatnio zaczęło mi chrobotać z prawej strony gdzieś w okolicach koła przedniego, ale tylko przy skręcie w lewo i przy bardzo małych prędkościach.
Najlepiej to słychać przy ruszaniu w czasie skrętu w lewo. Po lekkim odbiciu w rawo jest cisza.
-
- Świeżak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 1.8 140 KM
- Oznaczenie silnika: Z18XER
A u mnie wystarczyło oczyścić złączkę elektryczną EGR bo nie kontaktowała a objawy były identycznegrzegorzlipka pisze:Witam wszystkich. Ja do zakupu mojej zafiry podchodziłem z dystansem, szukałem raczej mazdy 6 pod LPG ale niestety moja żona nie chciała słyszeć o osobowym albo kombi. Padło na zafirę, bardziej pod presją żony niż z chęci kupna.
Kupiłem zafirkę z 2005 2.2 DTI OPC , załadowałem ją zakupami no i w drogę do domu w UK. Średnie spalanie w trasie 6.9l /100km (średnia prędkość 130-140km/h)
spalanie 5.8l - 6.2l ( średnia prędkość 110-120km/h). Tyle pokazywał mi komputer. Po przyjeździe do mojej miejscowości (jak wspomniałem mieszkam w UK) przy terenie troszkę górzystym i jazdą po mieście spalanie w granicach 10.3l. Wszystko zależy od jazdy i od tego jak ciężką ma się nogę. Staram się jeździć w miarę stabilnie i spokojnie ale czasami lubię docisnąć mu troszkę i wtedy bardzo mi się podoba jak się zbiera!!! Nie obyło się bez kłopotów podczas podróży kilka razy zapaliła mi się pomarańczowa kontrolka z kluczem iturbo przestało działać (spadek moc) no i dowiedziałem się że najprawdopodobniej to czujnik EGR. Po zatrzymaniu się i odpaleniu silnika ponownie wszystko wróciło do normy, ale to są juz pierwsze objawy że trzeba coś zrobić z czujnikiem EGR. Mimo to podoba mi się to auto. To jest mój pierwszy diesel i jak do tej pory jestem bardzo miło zaskoczony, zobaczymy jak będzie dalej. Pozdrawiam
-
- Świeżak
- Imię: dawid
- Auto: zafira A 2.2dti
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTH
Witam. Jako nowy posiadacz zafiry mam pytanie odnosnie silnima 2.2dti.
W dowodzie mam wpisane ze zafira ma silnik o mocy 116km. Choc bylem pewien ze powinna miec 125. I tu moje pytanie. Mam blad w dowodzie czy ten silnik ma jakos ograniczona moc? Z vinu na darmowych dekoderach nie pisze ile mam KW
W dowodzie mam wpisane ze zafira ma silnik o mocy 116km. Choc bylem pewien ze powinna miec 125. I tu moje pytanie. Mam blad w dowodzie czy ten silnik ma jakos ograniczona moc? Z vinu na darmowych dekoderach nie pisze ile mam KW
-
- Świeżak
No wlasnie czytalem te tematy. Znow tutaj viewtopic.php?f=82&t=10355 jest wzmianka o 2.2dti z ovraniczona moca. Bo w dowodzie mam ze 116km a na kwitku z ubezpieczenia juz jest 125km. Da sie dokladnie po vinie to sprawdzic lub w jakis inny sposob?
- miodzik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
po Vinie da się dokładnie określić co wyjechało z fabryki.
Kwity z ubezpieczalni nie są i nie będą tutaj wyznacznikiem czegokolwiek.
Ubezpieczyciel dobiera pasujący mu opis z posiadanych przez bazę danych ubezpieczyciela opisów aut. Jeśli wybrał wersję taką jaką wybrał tak będziesz miał opisane.
Jeśli ja jako ubezpieczyciel w momencie zawierania umowy ubezpieczeniowej w wyniku błędu wprowadzę, że masz silnik benzynowy o pojemności 2.2 litra to tak będziesz miał na kwicie. Błąd jest mój oczywiście do korekty) ale ma się nijak do rzeczywistości.
Kwity z ubezpieczalni nie są i nie będą tutaj wyznacznikiem czegokolwiek.
Ubezpieczyciel dobiera pasujący mu opis z posiadanych przez bazę danych ubezpieczyciela opisów aut. Jeśli wybrał wersję taką jaką wybrał tak będziesz miał opisane.
Jeśli ja jako ubezpieczyciel w momencie zawierania umowy ubezpieczeniowej w wyniku błędu wprowadzę, że masz silnik benzynowy o pojemności 2.2 litra to tak będziesz miał na kwicie. Błąd jest mój oczywiście do korekty) ale ma się nijak do rzeczywistości.
Kolego, silniki 2,2DTi 116KM montowane były w terenowych Oplach takich jak Opel Frontera. Może ktoś wcześniej wymieniał silnik i zamontował od Fontery?
-
- Świeżak
Dziekuje za odpowiedzi. Silnik nie byl wymieniany na 100%. Czyli ma 125km i tyle. Tylko ciekawi mnie dlaczego w dowodzie jest 86kw. I kto popelnil blad. Ja sam nie moglem dojsc do ladu. Bo np katalog intercarsu tez pokazuje ze byla wersja 115 i 125. Lokalny sprzedawca tez mnie zapytal o to ile mam Km.
- miodzik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Zdekoduj vin. To rozwieje Twoje wątpliwości.
Osobiście nie wierzę w wymianę silnika lub przeszczepy w Twoim przypadku.
Zdecydowanie stawiam na lekki bałagan w papierach i tyle.
Osobiście nie wierzę w wymianę silnika lub przeszczepy w Twoim przypadku.
Zdecydowanie stawiam na lekki bałagan w papierach i tyle.
-
- Świeżak
W0L0TGF7542218121 to prosze mi sprawdzic jesli ktos ma jakis program. Bo dekodery na www nie pokazuja mi tak dokladnych parametrow
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
VIN: W0L0TGF7542218121 Kod modelu: 0QX75 Kod opakowania: PW52 Adnotacje REG: 666AKN67 Data produkcji: 08062004schockwave pisze: ↑26 cze 2018, 06:50 W0L0TGF7542218121 to prosze mi sprawdzic jesli ktos ma jakis program. Bo dekodery na www nie pokazuja mi tak dokladnych parametrow
Typ silnika: Y22DTR Nr seryjny silnika: 17K20396 Kod GM*Drive: XXKM
W0L:General Motors
0:Pojazd Nie Specjalny
T:Astra
G:Astra
F75:Zafira
4:2004
2:Bochum
218121:SERIAL NUMBER
Y22DTR
92 kW to 125.085188792 KM
Ostatnio zmieniony 26 cze 2018, 19:34 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.