Problemy związane ze sterownikiem silnika - ECU

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#16 Post autor: Harry200 »

W tym roczniku sterownik silnika jest w lewym nadkolu a sterownik Air Bag w środkowym tunelu pod dzwignią zmiany biegów..
Skasowany użytkownik 3135

#17 Post autor: Skasowany użytkownik 3135 »

duże prawdopodobieństwo mam, że pada mi sterownik silnika, żaden serwis ani autoryzowany ani prywatny w okolicach nie może zdiagnozować usterki, ponieważ nie ma żadnego błędu na kompie, dlatego podejrzenie pada na sterownik, auto na zimnym odpala od strzała, dopóki trzyma ok. 1min ssanie na 1500obr. jest oki, potem jak ssanie puszcza zaczyna szarpać silnikiem, pracuje nierówno już cały czas na wolnych, na zimnym szarpie przy przyspieszaniu, jak się nagrzeje to podczas jazdy jest w miarę oki, tylko wolne obroty dalej kuleją, no i na rozgrzanym trzeba mu dawać gazu do zapalania bo tak jak by się przylewał!!! egr zaślepiony, przepustnicę i czyściłem i wymieniałem i dalej to samo! także pozostaje chyba sterownik, tylko czy da się go jakoś sprawdzić przed wymianą i gdzie to zrobić???????????????a jak wymieniać to też gdzie??????????????/ :cry:
jacek76

#18 Post autor: jacek76 »

Gdyby to był sterownik to by wywalało jakieś błędy. Jeśli nie ma błędów to może być cewka zapłonowa albo kable\świece (nie wiem jak jest w 2,2)

#19 Post autor: Skasowany użytkownik 3135 »

właśnie o to chodzi, że nie ma błędów, w 2.2 jest cewka i kosztuje ponad 800zł więc w ciemno też wymieniać nie bardzo, bo jak jest uszkodzona to też błedy wywala, a nie wiem czy do obrotów coś ma, a po drugie raczej na zimnym by chyba był problem, a tu go nie ma!
Woytas

#20 Post autor: Woytas »

daro105 pisze:bo jak jest uszkodzona to też błedy wywala
No właśnie, nie zawsze.

#21 Post autor: Skasowany użytkownik 3135 »

no właśnie tylko jak to sprawdzić?????????
Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#22 Post autor: Dziadek13 »

Oferty na allegro naprawy sterownika około 150zł zadzwoń do nich i pociągnij za język może coś wysądujesz,z tego co wiem to chętnie udzielają porad.

#23 Post autor: Skasowany użytkownik 3135 »

na allegro patrzyłem, ogłaszają sie z wymianą ale to do tego modelu ok. 800zł, nie widziałem ogłoszenia, że ktoś naprawia sterowniki bo podobno są nierozbieralne, jak masz jakiś link to podeślij!
jacek76

#24 Post autor: jacek76 »

daro105 pisze:błedy wywala, a nie wiem czy do obrotów coś ma, a po drugie raczej na zimnym by chyba był problem, a tu go nie ma!
Miałem uszkodzoną cewkę i błędów nie było. Na zimnym chodził dobrze , palił od strzała. Dopiero jak się rozgrzał to to się działy dziwne rzeczy. Cewka jest droga , to wiem. Ale zawsze możesz pojechać na jakiś szrot i za piwo lub dwa poprosić gostka o pożyczenie i sprawdzenie , tak? Jak będzie dobra to kupisz , albo nie ;)

#25 Post autor: Skasowany użytkownik 3135 »

no w sumie tak, tylko u mnie w okolicach takiegoż szrota nie ma i tu jest problem, ale może sie coś zawsze uda zakombinować! A jakie miałeś objawy jak cewka była uszkodzona?
Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#26 Post autor: Dziadek13 »

daro105 pisze:na allegro patrzyłem, ogłaszają sie z wymianą ale to do tego modelu ok. 800zł, nie widziałem ogłoszenia, że ktoś naprawia sterowniki bo podobno są nierozbieralne, jak masz jakiś link to podeślij!
http://moto.allegro.pl/sterownik-opel-1 ... 92228.html
Lub szukaj tu
http://moto.allegro.pl/listing.php/sear ... 20&order=p

#27 Post autor: Skasowany użytkownik 3135 »

wracam do tematu, dzisiaj byłem u gazowników na wymianie wtryskiwaczy bo zaczęły coś szwankować, podczas testu komputerem wyszło, Ze podczas odczytu danych z uta no wolnych obrotach pokazuje cuda tzn. od wartości np 650 do 3500 obr/min, przy dodawaniu gazu i podczas jazdy jest oki, tylko te wolne obroty i prawdopodobnie przez złe odczyty tak faluje!!! tylko mam pytanie co jest odpowiedzialne za odczyt danych obrotów silnika????
Harry200
Zafiromaniak
#28 Post autor: Harry200 »

Komputer odczytuje i stara się utrzymać w normie obroty na podstawie danych z czujnika wału korbowego i wałka rozrządu.W Omedze 2.2 miałem kiedyś falowanie obrotów jak miałem nieszczelne połączenie zaworu EGR z głowicą,najpierw sprawdziłbym czy masz układ dolotowy szczelny,uszkodzenie czujników powinno wygenerować błąd,jak sprawdzałeś komputerem to miałeś jakieś błędy.??
Ostatnio zmieniony 07 sty 2011, 16:03 przez Harry200, łącznie zmieniany 1 raz.

#29 Post autor: Skasowany użytkownik 3135 »

czyli szukać przyczyn w tych czujnikach??? błędów nie miałem żadnych, tylko ten odczyt obrotów z komputera, egr mam żaślepiony, także nie wiem!
Ostatnio zmieniony 07 sty 2011, 16:11 przez Skasowany użytkownik 3135, łącznie zmieniany 1 raz.
Harry200
Zafiromaniak
#30 Post autor: Harry200 »

Przeczytaj jeszcze raz mojego posta powyżej,edytowałem po Twojej odpowiedzi..Często ulega zabrudzeniu silniczek od wolnych obrotów i wtedy silnik próbuje uzyskać pożądane obroty poprzez korygowaniem przepustnicą co się przeważnie kończy lekkim falowaniem obrotów.EGR u siebie też miałem zaślepiony ale uszkodziła mi się uszczelka pod nim i ciągnęła lewe powietrze..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”