[B]Wkurzający plastik w konsoli środkowej

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#16 Post autor: Wojti »

U mnie były kawałki czarnej gumy gr o 3-4 mm i nic nie trzeszczy :piwo:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Awatar użytkownika
DzidekGb
Bywalec
Imię: Dzidek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: z18xer

#17 Post autor: DzidekGb »

A ja zamiast sznurka zastosowałem elastyczną sznurówkę koloru czarnego z jednej i drugiej strony i zadziałało :piwo:
Na razie jest ciepło i zobaczymy co będzie rano :>

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#18 Post autor: Flora »

Wojti pisze:U mnie były kawałki czarnej gumy gr o 3-4 mm i nic nie trzeszczy :piwo:
I uśmiechnięta piłeczka antystresowa wciśnięta między panel i głośnik :lol:

Skasowany użytkownik 6483

#19 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

ja podłozyłem taśmę izolacyjną z jednej strony i chyba jest dobrze , zobaczę w chłodniejsze dni czy znó będzie mnie irytować to trzeszczenie czy też mam z tym spokój :piwo:

darkb
Mieszkaniec
Imię: Darek
Auto: Opel Zafira B
Oznaczenie silnika: Z18XER
#20 Post autor: darkb »

chłopaki ale gdzie najlepiej coś podłożyć żeby nie trzeszczało i wogóle co podłożyć aby uciszyć ten plastik ,

Skasowany użytkownik 6483

#21 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Mnie udało sie ten problem załatwić . Kupiłem silikon w sprayu i kilka razy wlałem go w szczeliny pomiędzy srodkowa nakładką a dechą. Po kilku operacjach mam spokój a trzeszczało strasznie :x . teraz natomiast słyszę trzaski z okolic prawego trójkątnego okienka, syn mi powiedział że to na plastykowa nakładka przy tym okienku tak tzreszczy. Muszę tam tez wlać silikonu i mam nadzieję ,że i w tym prztypadku to wystarczy :piwo: . taki silikon kupisz w każdym sklepie moto , kosztuje ok 8 zł a mnie akurat pomógł :)

@Marcin2628@

#22 Post autor: @Marcin2628@ »

Trochę też nawalczyłem z tym ustrojstwem. Pomógł bardzo prosty zabieg. Bez ściągania tej kratki.Podłożyłem pod kratkę pasek o szerokości około 1 cm i długości od szyby przedniej patrząc do tego pierwszego uskoku w desce (tam gdzie są te małe kratki nawiewu) Delikatnie podwazylem ten plasik i tam ten pasek wsunąłem. A paski uciąłem z gumy ok 2 mm grubości. Teraz jest idealnie.

darkb
Mieszkaniec
Imię: Darek
Auto: Opel Zafira B
Oznaczenie silnika: Z18XER
#23 Post autor: darkb »

u mnie dalej trzeszczy i nie wiem jak temu zaradzić podłozyłem kawałki grubej izolacji miedzy ten platik a deskę i dalej trzesczy i skrzypi moze macie jakies miejsca w ktorych cos podłozyc podkleic

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#24 Post autor: Bodek »

darkb pisze:u mnie dalej trzeszczy i nie wiem jak temu zaradzić podłozyłem kawałki grubej izolacji miedzy ten platik a deskę i dalej trzesczy i skrzypi moze macie jakies miejsca w ktorych cos podłozyc podkleic
a ja sobie odpuściłem szukanie przyczyny - idzie się przyzwyczaić, że to tylko opel :lol:

kumpel mi powiedział, że rozebrali całą konsolę i złożyli od nowa - efekt był taki, że było jeszcze gorzej :lol:
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Łosiek

#25 Post autor: Łosiek »

Miałem ten sam problem u siebie, strasznie to denerwujące. Echhh. Na początku musiałem zdiagnozować skąd te piski i skrzypienia dochodzą. Okazało się, że z pod plastiku na podszybiu. Podjąłem próbę wyeliminowania tego pisku na początku silikonem w sprayu jednak już podczas jazdy testowej zabieg okazał się nadaremny bo piski nie ustały. Nadszedł więc czas na demontaż tego elementu i zastosowanie silikonu w kolorze czarnym.

I tak po kolei:

1. Należy zdemontować małą kratkę centralnie na podszybiu (z wyglądu kratka głośnikowa). Łatwo idzie wkładając do szpary kartę kredytową najlepiej z prawej strony kratki i z wyczuciem podważać. Nie powinno być żadnego problemu z jej demontażem.

2. Teraz najważniejsze - demontaż dużego elementu sięgającego od samej szyby aż po wloty centralne pionowe. Ja aby nie połamać zaczepów z wyczuciem wkładając palce w miejsce po wyjęciu kratki nazwę ją głośnikowej unosiłem duży element do góry powodując aby puściły zaczepy od strony szyby. Z racji takiej, że najmocniej trzymają zaczepy te bliżej radia delikatnie podnosząc część od strony szyby starałem się wysunąć (wyrwać z zaczepów) zaczep najpierw z jednej strony radia a później z drugiej strony racja (cały czas unosząc góra dół ten duży plastik od strony szyby). I wyskoczyło.

Uwaga:

Nie używamy żadnych śrubokrętów, magicznych nożyków do podważania. Niczego co mogło by pozostawić po sobie ślad.

3. Po zdemontowaniu dużego elementu plastikowego z podszybia należy go dokładnie odtłuścić (ja używałem spirytusu i wacika),

4. Następnie za pomocą palca nanosiłem silikon (ze względu na lepszą przyczepność użyłem czarnego silikonu wysokotemperaturowego Technicqll). Chodzi o to aby palcem liznąć każde miejsce, które ma kontakt (dotyka innego plastiku) z innym elementem. Cały czas należy uważać aby nakładając silikon nie nałożyć go w nadmiarze i aby po nałożeniu nie było go widać.

5. Miejsca na samochodzie w znaczeniu metalowe i plastikowe zaczepy również należy na nie nanieść niewielką warstwę silikonu.

6. Czekamy aż wszystko wyschnie.

7. Przechodzimy do montażu w odwrotnej kolejności do demontażu. Aha ja jeszcze przed montażem sprawdziłem czy mam podokrecane śruby te przy kratkach wentylacyjnych w konsoli centralnej po obydwóch stronach wyświetlacza.

8. Po tym wszystkim rozbierane elementy psikamy plakiem do tapicerki a jeżeli gdzieś nam wystaje silikon (bo i tak się zdarzyć może) to go wyczesujemy (ja użyłem płaskiego pędzelka od trymera – na szerokość idealnie pasował do szczelin).

9. Po całym tym zabiegu wykonujemy jazdę próbną ciesząc się ciszą i brakiem denerwujących pisków i skrzypień z konsoli.

PS. Jak zdemontować ten plastik opisane jest w jednym z postów http://klubzafira.pl/showthread.php?tid=6073

Powodzenia ;). Trzymam kciuki.
Ostatnio zmieniony 04 paź 2016, 21:18 przez Łosiek, łącznie zmieniany 2 razy.

DeZ
Świeżak
Imię: Tomek
Auto: ZB 1.8 - nr 2 :)
Oznaczenie silnika: A18XER

#26 Post autor: DeZ »

Link coś nie działa. Znalazłem inny - http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... BF+konsoli

Awatar użytkownika
violator
Zafiromaniak
Imię: Artur
Auto: Meriva 1.4 Turbo
Oznaczenie silnika: A14NEL

#27 Post autor: violator »

U mnie w Merivie też deska trzeszczy po środku przy szybie,spróbuję wcisnąć dziś tam kawałek uszczelki do drzwi.

niezalogowany
Świeżak
Imię: Paweł
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#28 Post autor: niezalogowany »

Witam, zafirę mam od dwóch dni. :mrgreen:

W mojej ZB coś jakby wibrowało gdzieś w desce przy szybie przy obrotach 1200-1600 i dalej cichnie, nieważne czy się jedzie czy stoi w miejscu.....Czy te plastiki o których mowa w tym temacie wcześniej i dolegliwości z nimi związane ustępowały gdy np dociskało się je ręką ? czy po prostu jest to szukanie w ciemno ?

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#29 Post autor: Wojti »

Wystarczy coś tam podkleić u mnie nic nie trzeszczy podkleiłem taśmą izolacyjną :piwo:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Awatar użytkownika
deyv1992
Przeglądacz
Model:

#30 Post autor: deyv1992 »

Jestem wlasnie po "zabiegu" i trzeszczenie wyeliminowaly dwie czarne sznurowki za 90 gr :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”