Niepokojąca kontrolka

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#16 Post autor: Bodek »

MISIEK pisze:
sushirs pisze:nie miga. dodaje mu gazu, powoli sie rozpedza i nagle dostaje normalnie moc. ale potem jak obroty spadna znowu sie swieci i tak w kółko. nie jest to regularnie ale zdaza sie dosc czesto..
witam ja mam taki sam problem po zczytaniu błędów wyskakuje p0400(5) czysciłem już egr ale nic to niepomaga.
Pewnie do wymiany ;)
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#17 Post autor: Harry200 »

A jaki masz ten EGR,jak podciśnieniowy to sprawdż elektrozawór od sterowania EGR..
MISIEK

#18 Post autor: MISIEK »

Harry200 pisze:A jaki masz ten EGR,jak podciśnieniowy to sprawdż elektrozawór od sterowania EGR..
podciśnieniowy w sobotę bedę działał dzięki
krzychu2012

#19 Post autor: krzychu2012 »

Witam,

Opel Zafira z 2000r. 1.8 125 KM- benzyna.
Pali się ciągle lampka kontrolna układu elektronicznego silnika. W serwisie dokonano testu silnika(5min za 240zł :/ ) i określono diagnozę: " PO-140 obwód sondy lambda pozycja 2 nieprawidłowy sygnał".
Zgodnie z decyzją fachowców wymieniono:
-sondę- lampka świeci
-drugą sondę- lampka świeci
-cewkę zapłonową- lampka świeci
-świece- lampka świeci
może by się zabrać za układ wydechowy??. Proszę o wskazówki- pozdrawiam

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#20 Post autor: Harry200 »

Druga sonda odpowiada za kontrolę pracy katalizatora,na próbę podłóż podkładkę pod sondę około 1-1.5mm grubości żeby ją wysunąc trochę ze strumienia spalin....
izulka

#21 Post autor: izulka »

drodzy zafirowicze
mam problem z moja zafirka 1999 1.6 16v swieci mi sie kontrolka z wiatraczkiem w srodku bylam u mechanika i zadnych bledow niepokazuje wymieniony zostal termostat ale samochod wariuje skacze mi temperatura ponad sto stopni niewiem co sie dzieje moze mi cos poradzicie
Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#22 Post autor: Tunio999 »

izulka pisze:drodzy zafirowicze
mam problem z moja zafirka 1999 1.6 16v swieci mi sie kontrolka z wiatraczkiem w srodku bylam u mechanika i zadnych bledow niepokazuje wymieniony zostal termostat ale samochod wariuje skacze mi temperatura ponad sto stopni niewiem co sie dzieje moze mi cos poradzicie
Może coś tutaj znajdziesz ;) - http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>
izulka

#23 Post autor: izulka »

witam wiesz z tego co tam pisze to zadne objawy sie nie dzieje nie dymi bylam dopiero u mechanika i on rozklada rece bo nie wie co to jesli ktos mial taki problem z kontrolka wentylatora prosze o podpowiedz :)
Ostatnio zmieniony 08 maja 2012, 22:09 przez izulka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak

#24 Post autor: Tunio999 »

izulka pisze:drodzy zafirowicze
A wentylator przy wzroście temperatury chodzi :?: może sprawdzić wtyczkę czy przypadkiem nie zaśniedziała :?:
Ostatnio zmieniony 08 maja 2012, 20:10 przez Tunio999, łącznie zmieniany 2 razy.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

izulka

#25 Post autor: izulka »

hej chodzi ale nie na pelnych obrotach raz chodi raz nie a kontrolka miga wymienilam czujnik temp. oraz termostat i dalej niewiem co sie dzieje a ghdzie znajduje sie ta wtyczka moze wiesz
Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak

#26 Post autor: Tunio999 »

izulka pisze:hej chodzi ale nie na pelnych obrotach raz chodi raz nie a kontrolka miga wymienilam czujnik temp. oraz termostat i dalej niewiem co sie dzieje a ghdzie znajduje sie ta wtyczka moze wiesz
Może zaśniedziałe styki w złączu sterownika układu chłodzenia i klimatyzacji... :?:
- Albert Einstein

izulka

#27 Post autor: izulka »

moze ale gdzie sie to znajduje mozesz doradzis :)
Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak

#28 Post autor: Tunio999 »

izulka pisze:moze ale gdzie sie to znajduje mozesz doradzis :)
gdzieś za zderzakiem przednim po stronie kierowcy...
- Albert Einstein

krzychu2012

#29 Post autor: krzychu2012 »

Harry200 pisze:Druga sonda odpowiada za kontrolę pracy katalizatora,na próbę podłóż podkładkę pod sondę około 1-1.5mm grubości żeby ją wysunąc trochę ze strumienia spalin....

Witam,

Po założeniu podkładki działanie bez uwag dziękuję za pomoc. Serdecznie pozdrawiam Krzychu2012!!
Robert04

#30 Post autor: Robert04 »

Witam kolegów mi też się pali kontrolka silniczka.Mam Zośkę od 2 lat i nic sie nie działo ale od miesiąca ma taki problem ze pali mi się ta nieszczęsna kontrolka silniczka nie mam instalacji gazowej wymieniłem drugą sondę za katem i nic podłożyłem podkładkę pod nią i też lipa.Pojechałem na kompa i wyskoczył mi błąd P0402 z komunikatem (przekroczony próg wydajności katalizatora). Po skasowaniu błędu i przejechaniu od 100 do 400km zapala się ponownie. Palenie kontrolki nie ma jakiegoś większego wpływu na jazdę może troszkę więcej pali i wydaję mi się jakby była troszkę przymulona. Pojechałem do diagnosty zrobiłem analizę spalin i wszystko ok.Nie wiem co mam dalej robić czy wymienić kata? czy pierwszą sondę?proszę pomóżcie Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”