Kierownica Zafira A - MultiFunkcja

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
marwisn

#16 Post autor: marwisn »

Każde radio z obsługą sterowania z kierownicy (szukaj w specyfikacji radia). Adaptery są dostępne do radioodbiorników wielu producentów.
stefan zafira1

#17 Post autor: stefan zafira1 »

plutmen1 pisze:Podepne się pod temat, chciałbym sobie wymienić radyjko myślałem nad JVC(obecnie mam Dalco cdr500) i mam sterowanie multifunkcja przy kierownicy, a moje pytanko brzmi: jakie radyjko kupić tzn. jaki parametr musi mieć żeby mieć sterowanie z kiery, wiem że będę musiał dokupić adapter żeby działała mulifunkcja ale z tego co się orientuje to radio też musi być odpowiednie. Jak możecie to podajcie jakieś linki.Dzięki
Witam! Jeśli mogę podpowiedzieć, to ja kupiłem na aukcji Allegro radio Pioneer DEH 2300, które właśnie jest przystosowane do współpracy ze sterowaniem w kierownicy. Do tego trzeba dokupić adapter za 129 zetów+10,50 przesyłka. Radio jest w dobrej cenie. Posiada wejście AUX i USB na przednim panelu. Są w sprzedaży małe pamięci USB, na którym zmieści dużo muzyki i nie potrzeba wozić się z płytami. Linka do firmy, która produkuje adaptery nie posiadam, lecz mogę podać adres e-maila. Ja też załatwiałem sprawę tą drogą. Adres:adapter@piloty.pl Pozdrawiam
marwisn

#18 Post autor: marwisn »

stefan zafira1, czy mi się wydaje, czy masz reflektory z ledline?
David

#19 Post autor: David »

marwisn pisze:stefan zafira1, czy mi się wydaje, czy masz reflektory z ledline?
i mnie się tak wydaje, ale czytałem, że cos nie tak z tymi Ledami jest maja za słabą moc czy jakoś tak. Sam się zastanawiałem nad nimi ale kupiłem inne. czy możesz potwierdzić te info? co na te reflektory policja? maja homologację?
Awatar użytkownika
oki
Mieszkaniec
Imię: Darek
Auto: Zafira B 2.0 Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LER
#20 Post autor: oki »

Radia pioneera lub sonego nie potrzebują elektroniki, mozna zamiast modułu adaptera zmienić tylko wartości elementów w kierownicy.
Jak się dowiedziałem ile kosztuje adapter do Pioneera DEH xxxxx oryginał ok 300PLN zamiennik ok 120 to rozgryzłem jak jest zrealizowane sterowanie i je przerobiłem w kierownicy.
Anony Mous

#21 Post autor: Anony Mous »

dopnę się do tematu, koledzy czy jest dużo zachodu żeby zwykłą kierownicę zamienić na wielofunkcyjną? nie wiem jak to wygląda od środka bo nie rozbierałem kierownicy, proszę napisać krok po kroku i jaki jest koszt takiej wymiany. Dzięki za pomoc
marwisn

#22 Post autor: marwisn »

Ja robiłem taki przeszczep kierownicy z vectry B do astry F. Nie jest to skomplikowane :lol: .

Potrzebujesz kierownicę + zwijkę (taśmę łącząca przyciski na kierownicy z instalacją auta).

Montaż jest banalny. Odkręcasz i odpinasz poduchę. Potem odkręcasz kierownicę (dobrze mieć ściągacz). Pod kierownicą jest założona zwijka. Wymieniasz ją (ta od multi-kiery ma więcej ścieżek).Potem składasz wszystko w odwrotnej kolejności.

Sprawdź czy w sekcj A złącza ISO masz obsadzony pin nr 2. Jak nie to musisz pociągnąć dodatkowy kabelek od tego pinu do kostki gdzie wpięta jest zwijka. Kolejny kabelek to podświetlenie przycisków na kierownicy (ja podpinałem sie pod mida).

Całość to jakieś dwie godziny pracy. Najwiecej się naszarpałem ze zdjęciem kierownicy :/ . Nie miałem ściągacza, więc dorobiłem sobie specjalny przyrząd. Reszta szła łatwo.

Obrazek

Obrazek

Tą wtyczkę kupiłem razem ze zwijką. Musiałem obciąć oryginalną w aucie i polutować nową.

Obrazek

Obrazek
Anony Mous

#23 Post autor: Anony Mous »

marwisn, dzięki kolego za szczegółowe wyjaśnienie całej sprawy, podpowiedz mi tylko jak ściągnąć poduszkę kierownicy żeby czegoś nie popsuć, czy wystarczy podważyć i zdjąć? dzięki pozdrawiam :piwo:
marwisn

#24 Post autor: marwisn »

Zainwestuj w klucze typu "torx" fajkowe (jak imbusy). Jak pomacasz tył kierownicy to wyczujesz po otworze z każdej strony. Tam schowane są śruby mocujące poduszkę do kiery.

Po odkręceniu zejdzie bez problemu. Dzisiaj zdejmowałem poduchę (naprawa dziurawego klaksonu). Kierownica jest mocowana inaczej niż w astrze czy vectrze. Tam była mocowana nakrętką, a tu jest śruba (bardzo specyficzna, jak zdejmiesz jaśka to zobaczysz). Będziesz musiał zorganizować sobie taki klucz.
winkel1978

#25 Post autor: winkel1978 »

Witam mam pytanie czy dużo jest roboty a by z kierownicy bez regulacji zamontować kierownice regulowana i jaki jest tego koszt.
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#26 Post autor: MieHor »

Kolego - powyżej masz opis co i jak, a koszt zależ od tego co i gdzie dokupisz
marwisn

#27 Post autor: marwisn »

Trochę roboty z tym będzie. Samo wymontowanie to raczej pójdzie szybko, przekładki wszystkich duperelków (stacyjka, imo, itp.) Mogą chwilkę zająć.

Musiałbyś ją odkręcić od maglownicy. potrzebujesz taka jak ta .
darkp1

#28 Post autor: darkp1 »

Ale chodzi o regulację w płaszczyznach, czy o sterowanie radia z kierownicy? Jeśli to drugie to trzeba do tego całą kolumnę wymieniać? :O
Ostatnio zmieniony 15 mar 2011, 12:34 przez darkp1, łącznie zmieniany 1 raz.
marwisn

#29 Post autor: marwisn »

Odkręcanie od maglownicy dotyczyło wymiany kolumny kierowniczej na regulowaną. Montaż kierownicy nie wymaga takiej demolki :lol: .
stefan zafira1

#30 Post autor: stefan zafira1 »

marwisn pisze:stefan zafira1, czy mi się wydaje, czy masz reflektory z ledline?
Przepraszam że dopiero teraz, kłopoty techniczne! Reflektory wymieniłem, które kupiłem na Allegro. Posiadają wmontowane diody, jako światła postojowe lub pozycyjne. Na przeglądzie technicznym nie ma problemu, gdyż są homologowane. Natomiast światła mijania to soczewki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”