Kolor Oleju po 1300 km

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Orbit

#16 Post autor: Orbit »

olsen pisze:koledze pomyliła się miarka ten typ miarek oleju występuje w silnikach benzynowych opla a nie disla
Dobre... Super... :lol: :)
norbert_p

#17 Post autor: norbert_p »

Orbit pisze:Dzisiaj sprawdzałem Olej po przejechaniu 1800 km od ostatniej zmiany , 500 km od ostatniego zdjęcia ..
Proponuję, abyś co jakiś czas wklejał fotkę z kolorem oleju i stanem licznika od ostatniej wymiany. To co pokazujesz przeczy wszystkiemu co piszą o dieslach (że po kilkunastu km olej robi się czarny od osadów itp). Ciekawe czy nie szkodzi to na dłuższą metę silnikowi :?:
olsen

#18 Post autor: olsen »

morze się i mylę ale sprawdziłem to w ASO w katalogu części GM ,jeśli tak to znaczy ,że GM niewie co produkuje i co ma ??? Poprostu nieprawdopodobne! :) :roll: :D
Orbit

#19 Post autor: Orbit »

Minął prawie miesiąc od rozpoczęcia tego wątku , od zmiany oleju 2440 Km zrobione tylko i wyłącznie po mieście ..640 od ostatniego zdjęcia .. . ,Jestem przekonany w 100 % iz to że Olej ma taki kolor jaki ma i to zasługa MILITEC-1 ,
Czytałem rożne wypowiedzi niektórzy twierdzą iż pokazuje bzdury itd... ,szczerze ..te opinie kompletnie mi wiszą kalafiorem, wiem co widzę oraz wiem ile zrobiłem kilometrów, niektórzy także sugerują iż może to być zasługa paliwa które się dostaje do silnika i miesza z olejem :)
No jasne . nagle po dodaniu Militec-1 paliwo zaczęło spływać do silnika :lol:
nic z tych rzeczy :mrgreen: WIEM CO WIDZĘ , wszystko jest w najlepszym porządku ..... płukanka oraz w moim przypadku Militec-1 to jest odpowiedz ...
Tym razem zamieszczam Film ++++ TUTAJ FILM +++++

PS. film nagrałem wczoraj ..
kubik_CDTi

#20 Post autor: kubik_CDTi »

Ile przelotu ma to Twoje maleństwo?
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#21 Post autor: MieHor »

Orbit, a ja zapytam - jaki jest cel Twoich wypowiedzi, czy tylko aby pochwalić się swoimi osiągnięciami czy może chcesz przekonać innych aby postępowali podobnie albo tak samo jak Ty? Bo jeśli to ma być próba przekonania, to nie potrzebnie używasz mało eleganckiego języka
Orbit pisze:te opinie kompletnie mi wiszą kalafiorem
Orbit

#22 Post autor: Orbit »

MieHor pisze:Orbit, a ja zapytam - jaki jest cel Twoich wypowiedzi, czy tylko aby pochwalić się swoimi osiągnięciami czy może chcesz przekonać innych aby postępowali podobnie albo tak samo jak Ty? Bo jeśli to ma być próba przekonania, to nie potrzebnie używasz mało eleganckiego języka
Orbit pisze:te opinie kompletnie mi wiszą kalafiorem
wiszą mi opinie ludzi którzy chcą mi udowodnić iz pokazuje głupoty .. według mnie , to w jakim stanie jest olej , jest bardzo ważne , nikogo nie przekonuje do niczego ...zalałem silnik płynem w który sam nie bardzo wierzyłem a efekty sa widoczne , i tym sie dziele ... nie rozumiem kogoś kto Atakuje mnie , twierdząc ze to zaśmiecanie ...
Każdy jest właścicielem swojego samochodu , tak samo jak każdy ma prawo pisać na forum , a to że jakiś Jajogłowy chce mi udowodnić ze zaśmiecam to forum , ... to mi wisi .. są tacy którzy myślą inaczej ...
Szymon78

#23 Post autor: Szymon78 »

ORBIT -jeśli twój cel jest jeden (pochwalić sie z rezultatu zastosowania specyfiku) to juz to zrobiłes. A sposb wypowiadania i oceniania innych jest tu całkowicie niepotrzebny. Kazdy dysponuje jakimś bagażem doświadczeń i słuchać twoich rad nie musi.

Generalnie zmien ton wypowiedzi bo strasznie gryzie w oczy... Chyba ze juz taki zadumany w sobie i masz z natury takie zgryźliwe podejście do ludzi -ale to juz twoj problem z którym możne trzeba pójść do psychologa lub innego specjalisty
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#24 Post autor: MieHor »

Zgoda co do intencji, jakie Ci przyświecają, ale zdecydowanie będę reagował (póki jest mi to dane) na sposób przekazu, niezależnie kogo to będzie dotyczyć - na forum dyskusja może być prowadzona tylko merytorycznie, a używanie języka agresji jest niedopuszczalne
norbert_p

#25 Post autor: norbert_p »

Moim zdaniem opinie Kolegi Orbita na temat koloru i właściwości oleju w jego aucie są bardzo cenne. Wynika z tego, że zastosowanie w/w specyfika pomogło w zachowaniu czystości silnika. Wiadomo, mniej syfu i szlamu w silniku to gwarancja bezproblemowej jego pracy. Sam w jednym z postów powyżej poprosiłem, aby co jakiś czas zamieszczał jakieś fotki oraz wskazywał po jakim przebiegu jest auto od wymiany oleju.
OFF TOPIC: Język użyty w ostatnich postach może być dla niektórych kontrowersyjny, ale chodzi o sam fakt przeprowadzenia takiej próby
kubik_CDTi

#26 Post autor: kubik_CDTi »

Wciąż czekam na odpowiedź w sprawie całkowitego przebiegu.
Bo jeżeli mówimy o przebiegu niższym niż 50tys.km to tak naprawdę nie ma się czym jarać.
Orbit

#27 Post autor: Orbit »

kubik_CDTi pisze:Ile przelotu ma to Twoje maleństwo?
Astra ma przejechane 28.Kkm i była to 3-cia zmiana Oleju ..
1- po 10 Kkm wraz z przeglądem zalany Castrol Edge
2-ga po 17,500 Dexos2
3-cia 25,500 km . Liqui Moliy 4600

wcześniej Olej robił się czarny bardzo szybko , na Castrolu po 50 km , Dexos2 po około 300 - 400 km . Liqui Moly + Militec jak widać , jest jeszcze przezroczysty :) ostatnie dwie zmiany stosowałem płukankę

28KKm, to nie duży przebieg, ale wiem co się działo przedtem , czy niema się czym jarać ? może i nie ... ale ja się jaram :)
Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#28 Post autor: Zdenek2007 »

Orbit pisze:
kubik_CDTi pisze:Ile przelotu ma to Twoje maleństwo?
Astra ma przejechane 28.Kkm i była to 3-cia zmiana Oleju ..
1- po 10 Kkm wraz z przeglądem zalany Castrol Edge
2-ga po 17,500 Dexos2
3-cia 25,500 km . Liqui Moliy 4600

wcześniej Olej robił się czarny bardzo szybko , na Castrolu po 50 km , Dexos2 po około 300 - 400 km . Liqui Moly + Militec jak widać , jest jeszcze przezroczysty :) ostatnie dwie zmiany stosowałem płukankę

28KKm, to nie duży przebieg, ale wiem co się działo przedtem , czy niema się czym jarać ? może i nie ... ale ja się jaram :)
Czytając to wszystko można dojść do wniosku że Castrol dobrze czyści silnik z osadów, Dexos wypłukuje szlam jeszcze lepiej a Liqui Moliy 4600 nie posiada żadnych składników zapobiegających osadzaniu się cząsteczek stałych w silniku!
Moim zdaniem to niedobrze, choć przebieg 28 000km. to przysłowiowy pikuś. No ale wszyscy mogą sobie wyrobić swoje zdanie, a przepychanki słowne nie służą nikomu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”