[B]Przeglądy silnika 1,9 CDTI
-
s1lo
-
kicaj
nie, nie twierdzimy tego - my tylko mowimy ze ksiazkowo, termin wymiany jest jak wyzej, ustalony przez producenta.s1lo pisze: Z waszych wypowiedzi wynika, że wymiana taka jest konieczna po 10 latach lub przebiegu 150.000 km. Czy faktycznie trzeba wymienić, czy mechanik szuka klienta?
wszystkie serwisy zalecaja wymiane wczesniej "w naszych warunkach klimatycznych"
jesli jestes pewien przebiegu to mozesz z tym jeszcze troche poczekac...
nie chce cie straszyc ale przebieg mozna latwo zmienic...s1lo pisze:które to potwierdziło jego stan licznika
-
Maciek
-
vorny
-
Anony Mous
-
Anony Mous
-
tomitom
Witam,
w związku z tym, że kupiłem krajowe autko z 2007 od dziadka, który nim niespecjalnie jeździł - przebiegi roczne wyszły na poziomie 10 kkm rocznie.
silnik 1.9 cdti.
i tu pytanie, czy z rozrządem czekać do tych 150 kkm, czy po prostu ze starości ten pasek parcieje, i należy go wymienić po jakimś okresie czasu bez względu na przebieg?
szukałem, ale albo ja nie umiem, albo po prostu nikt nie ma tak małego przebiegu przy 5-letnim prawie aucie
będę wdzięczny za info:)
w związku z tym, że kupiłem krajowe autko z 2007 od dziadka, który nim niespecjalnie jeździł - przebiegi roczne wyszły na poziomie 10 kkm rocznie.
silnik 1.9 cdti.
i tu pytanie, czy z rozrządem czekać do tych 150 kkm, czy po prostu ze starości ten pasek parcieje, i należy go wymienić po jakimś okresie czasu bez względu na przebieg?
szukałem, ale albo ja nie umiem, albo po prostu nikt nie ma tak małego przebiegu przy 5-letnim prawie aucie
będę wdzięczny za info:)
-
smaru
-
Woytas
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Opel Zafira
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Wymienisz i masz 150 tys. km przed sobą spokojnej jazdy bez myślenia o wymianie rozrządu.Woytas pisze:tomitom, sorki, ale wg. mnie koszt rozrządu jest duuuużo mniejszy niż naprawy/wymiany silnika. Nie sugerowałem, nie sugeruję i nie będę się sugerował "przebiegiem". Kupuję auto, zawsze wymieniam rozrząd i porządnie sprawdzam płyny.
-
Piotrek413
-
norbert_p
Ja z kolei słyszałem, że tzw "duży przegląd" z wymianą kompletnego rozrządu wraz z pompą wody wykonuje się po 120 tyś km. następna wymiana rozrządu powinna nastąpić przed upływem 5 lat, ale nie później niż po przejechaniu 60 tyś km. I tego się stosuję.Piotrek413 pisze:Ja słyszałem, że pierwsza wymiana jest przy 150tys, a kolejne co 80tys
Podobną opinię słyszałem u dwóch różnych mechaników.
-
tomitom
czyli domniemuję, że pomimo, że autko ma tylko 60 tys (potwierdzone w GM i ASO), ale jako 5-latek powinien dostac nowy rozrząd? Bo tylko w tym wątku spotkałem sie z opiniami:
1. co 10 lat
2. co 5 lat
i wiem, że nie zaszkodzi wymienic czy trzeba czy nie trzebai mieć spokój, ale byc może nie ma potrzeby wydawać niepotrzenie kasy na wymiane rozrządu?

1. co 10 lat
2. co 5 lat
i wiem, że nie zaszkodzi wymienic czy trzeba czy nie trzebai mieć spokój, ale byc może nie ma potrzeby wydawać niepotrzenie kasy na wymiane rozrządu?
norbert_p pisze:Ja z kolei słyszałem, że tzw "duży przegląd" z wymianą kompletnego rozrządu wraz z pompą wody wykonuje się po 120 tyś km. następna wymiana rozrządu powinna nastąpić przed upływem 5 lat, ale nie później niż po przejechaniu 60 tyś km. I tego się stosuję.