[B] Zaślepianie EGR a DPF

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
struna124

#16 Post autor: struna124 »

witam serdecznie.ja jestem laikiem i mam proźbe możecie wrzzucic foty z której strony i w jakim miejscu powinno sie montowac zaślepki egr-u w zafirce b 120KM.dziekuje
DaRek7

#17 Post autor: DaRek7 »

Poszukaj trochę ;) , tutaj masz całą masę informacji na temat EGR-a:
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0
Anony Mous

#18 Post autor: Anony Mous »

struna124 pisze:witam serdecznie.ja jestem laikiem i mam proźbe możecie wrzzucic foty z której strony i w jakim miejscu powinno sie montowac zaślepki egr-u w zafirce b 120KM.dziekuje
tu jest zestawiony cały wątek egr
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=1308
struna124

#19 Post autor: struna124 »

dzieki wielkie.dzis ece do Fiata po zaślepki.pozdrawiam
Anony Mous

#20 Post autor: Anony Mous »

Najlepiej przeprogramować kompa i pozbyć się problemów z EGRem na dobre.
MrMarkos

#21 Post autor: MrMarkos »

Marki pisze:Najlepiej przeprogramować kompa i pozbyć się problemów z EGRem na dobre.
No właśnie szukam na forum jak to zrobić i nie mogę nic znaleźć. Techem-2 się da?
Zastanawiam się też czy nie spowoduje to innych komplikacji.
Anony Mous

#22 Post autor: Anony Mous »

MrMarkos pisze:
Marki pisze:Najlepiej przeprogramować kompa i pozbyć się problemów z EGRem na dobre.
No właśnie szukam na forum jak to zrobić i nie mogę nic znaleźć. Techem-2 się da?
Zastanawiam się też czy nie spowoduje to innych komplikacji.
to nie takie proste. To musi być spec od programowania..podobnie jak z elektronicznym usunięciem dpf. Zapytaj kolege TuneForce. Słyszałem już 2 przypadki, że ludzie zaślepili sobie całkiem, auto śmiga jak rakieta....z tym że cały czas błąd na desce....a oni mają to gdzieś....ale nie wiem czy moga być jakieś konsekwencje w przyszłości.
MrMarkos

#23 Post autor: MrMarkos »

kaliope pisze:to nie takie proste. To musi być spec od programowania..podobnie jak z elektronicznym usunięciem dpf. Zapytaj kolege TuneForce. Słyszałem już 2 przypadki, że ludzie zaślepili sobie całkiem, auto śmiga jak rakieta....z tym że cały czas błąd na desce....a oni mają to gdzieś....ale nie wiem czy moga być jakieś konsekwencje w przyszłości.
Też jeździłem z zaślepionym mechanicznie i śmigał aż miło. Żadnego szarpnięcia. Tylko ten ciągły błąd wkurza, bo gdy czasami pojawi się jakiś inny błąd to nie będzie wiadomo ponieważ ten od EGR cały czas wyświetla samochodzik z kluczykiem.
Ostatnio zmieniony 03 cze 2011, 08:50 przez MrMarkos, łącznie zmieniany 1 raz.
Anony Mous

#24 Post autor: Anony Mous »

Ta firma wyłącza programowo EGR-a :arrow: http://www.agma-tuning.pl/
MrMarkos

#25 Post autor: MrMarkos »

Marki pisze:Ta firma wyłącza programowo EGR-a :arrow: http://www.agma-tuning.pl/
Wielkie dzięki. Tak się świetnie składa że wkrótce jadę na kilka dni do Torunia, więc z pewnością skorzystam.

[ Dodano: Pią Cze 03, 2011 10:26 ]
---

Koledzy a tak się zastanawiam, czy jeśli zarówno na starym jak i na nowym EGR bez tej fiatowskiej blaszki nie da się jeździć (szarpanie) to może być tak że ten nowy EGR jest też walnięty i daje objaw jak ten stary? Zdarzają się takie przypadki? Może reklamować ten nowy zawór?
tico0

#26 Post autor: tico0 »

kaliope pisze:to nie takie proste. To musi być spec od programowania..podobnie jak z elektronicznym usunięciem dpf. Zapytaj kolege TuneForce.
Bez przesady..... ;) do załadowania nowego softu do kompa tylko tech (oczywiście w pełni sprawny) i osoba która wie co robi ;) i masz aktualizację ......
DaRek7

#27 Post autor: DaRek7 »

A ja, jak już wcześniej pisałem EGR mam cały czas zaślepiony całkowicie, przejechałem już kilka tys.km i jest OK, jak na razie nie zauważyłem nic niepokojącego, noo... może tylko to że wreszcie jest święty spokój :) Teraz tylko trzeba pozbyć się tego programowo żeby nie paliła się ta lampka bo to trochę wk.....a. :P
emx

#28 Post autor: emx »

kaliope pisze:po przełożeniu blaszki za egr jak Fiat nakazał, dalej odczuwałem szarpnięcie o okolicy 2tys obr. Właśnie wyrzuciłem blaszkę i nie ma żadnego szarpnięcia....także.....jak widać to jest loteria...jednemu pomoże...drugiemu nie.
Witam kaliope.
Masz silnik bez DPF-u to czy próbowałeś całkowicie zaślepić EGR-a ?
a jeżeli tak to czy wyrzucało jakiś błąd i ewentualnie jaki ?
Anony Mous

#29 Post autor: Anony Mous »

emx pisze: czy próbowałeś całkowicie zaślepić EGR-a ?
a jeżeli tak to czy wyrzucało jakiś błąd i ewentualnie jaki ?
nie próbowałem. Są tacy co tak zrobili. Błąd od razu wyrzuca, ale nie wiem jaki. Świeci się cały czas kontrolka silnika. Ale po co go całkiem zaślepiać? Wystarczy go regularnie, tzn co około rok czyścić. Fakt faktem, czasami już sie nie da, jak cewka padnie...ale to nie są częste przypadki. Ja miałem wsadzony jeszcze oryginał z 2005, czyli miał ponad 5 lat i cewka jak nowa. Tak samo miał MieHor, też oryginał. A u nas te egry padają (tzn zasyfiają się) jak muchy. Czyli ewidentnie jakość paliwa.
krasnal82

#30 Post autor: krasnal82 »

Ja wywaliłem całkiem EGR za 400 zł i zero problemów. Nie ma żadnych skutków ubocznych prócz większego kopa od samego dołu obrotów :) Spalinki teraz sobie lecą prosto do wydechu i nie ma problemów z szarpaniem czy chwilowym "zawiasem" mocy. Z tym wolniejszym nagrzewaniem silnika bez EGR to podobno nieprawda, ale osobiście nie sprawdziłem i nie wiem bo aktualnie mamy lato.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”