[B]drgania przy hamowaniu

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Anony Mous

#16 Post autor: Anony Mous »

browar340 pisze:Jaka jest najmniejsza grubość pozwalająca na przetoczenie ?
Nominał 25mm a minimum dopuszczalne to 22mm.
jacek171177

#17 Post autor: jacek171177 »

Panowie przechodziłem podobny problem , bicie podczas hamowania.Wymiana tarcz i klocków pomogła ale na jakieś 3000 km potem znów to samo .Przedział bicia do 110 do 140 potem ustępuje jaka przyczyna tego nie wiem. Następna wizyta u mechanika to kontrola stanu hamulców i gumek oraz wymiana płynu, zobaczymy jak i co
browar340

#18 Post autor: browar340 »

Znów rozebrałem zacisk , wymieniłem ta uszkodzoną gumę zacisku ( wymiana to jakaś masakra ale dałem radę ) , drgania pozostały.To lekkie ściąganie to chyba związane jest z wyważeniem ponieważ pozamieniałem koła na przodzie teraz ściąga lekko na lewą stronę i chyba spróbuje tył dać na przód . Więc po niedzieli biorę się za przetoczenie tarcz.Ale mam jeszcze dwa pytanka :
- zauważyłem że na klockach są strzałki , po co one jak klocek inaczej nie pasuje ?
- jak się znów zachowa autko gdy tarcze będą przetoczone a klocki zostawię te które mam bo są jeszcze dobre ?

[ Dodano: Pią Cze 24, 2011 11:32 ]
zmierzyłem tarcze wynik 23 mm.
licznik

#19 Post autor: licznik »

browar340 pisze:- zauważyłem że na klockach są strzałki , po co one jak klocek inaczej nie pasuje ?.
pasuje na drugą stronę,strzałka ma być w kierunku jazdy czyli do dołu :piwo:
paryzanin

#20 Post autor: paryzanin »

Tez mialem taki problem w mondeo drgania przy hamowaniu ,wymienialem tarcze 3 razy i za kazdym razem byl spokoj na krotki czas ,az w koncu wymienilem piasty i wszystko wrocilo do normy A za kazdym razem mechanicy mowili ze to nie moga byc piasty.Troche kosztowne no i tak do konca to na chybil-trafilale tym razem trafilem
spiotrowski

#21 Post autor: spiotrowski »

Kiedyś już pisałem na ten temat a mianowicie:

Panowie problem z drganiami nowych tarcz to kwestia prawidłowego montażu (oczywiście zakładam że hamulce nie są przegrzane - fioletowe).

Tu macie instrukcję pewnego producenta http://www.mikoda.pl/public/doc/instr.pdf
a tu to samo graficznie http://mikoda.pl/public/doc/iw.jpg

Bez pomiaru bicia NOWYCH tarcz może sie skończyć to dla tarcz ich przetoczeniem.

Musicie patrzyć mechanikowi na łapy czy dokonuje takiego pomiaru (20 min dłużej niż normalnie) a 90% mechaników nawet o tym nie wie o takim pomiarze, każdy producent wymaga tego na gwarancji.

Jeśli zastosujecie się do rad dotyczących montażu (które przy okazji wykluczą krzywą piastę a to może być powodem ciągłego krzywienia się tarcz) to jedyną sytuacją gdzie możesz mieć takie problemy to przegrzewanie układu hamulcowego - wtedy zainwestuj w klocki które wytrzymają 600-700 st. C

I raczej nie ma innej rzeczy którą można by było sprawdzać (jeśli chodzi o hamulce w tej kwestii) pozostałe to elementy zawieszenia, koła, luzy na łożyskach.

edit:

z racji tego że jestem również użytkownikiem innego forum to pozwolę sobie wkleić link http://www.vectraklub.pl/index.php/advices/pokaz/17 naprawdę jest to baaaaardzo fachowo opisane a przy tym baaaaardzo prosto dlatego może warto by było o podklejenie takiego tematu i u nas na forum lub modyfikację tego i stworzenie naszego własnego. Proszę moderatora o ewentualne poprawki lub modernizację posta.
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#22 Post autor: MieHor »

Treść porady o której wspomina kolega spiotrowski, została zamieszczona w tym temacie http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=107809#107809
browar340

#23 Post autor: browar340 »

Witam,Dziś założyłem przetoczone tarcze ,tokarz zostawił 22,5 mm .jak się też przy okazji okazało klocki były źle wcześniej założone strzałki do góry, więc też je przełożyłem z prawej na lewą stronę posprawdzałem wszystko i jazda kontrolna i ;SZOK jest jeszcze gorzej lekko hamuje a kierownica drga i pedał też aż mi nogą ruszało.Koledzy co teraz ?Może klocki się muszą ułożyć czy tokarz się nie przyłożył ?Ratujcie bo mi ręce opadają.
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#24 Post autor: Harry200 »

A sprawdzałeś bicie przetoczonych tarcz po zależeniu.. :?:
DaRek7

#25 Post autor: DaRek7 »

Poza tym niektórzy tokarze nie mają pojęcia o toczeniu tarcz bo wbrew pozorom nie jest to takie proste, bywa że po przetoczeniu jest gorzej bo tokarz zpartolił robotę, jeśli oddałeś je do pierwszego lepszego warsztatu to tak może być!
Do przetaczania tarczy hamulcowej jest potrzebny specjalny uchwyt albo umiejętności które posiadają tylko ci którzy się tym zajmują.
Sprawdź bice tarczy , musisz być pewny że jest ok a wtedy można szukać dalej.
browar340

#26 Post autor: browar340 »

Umówiłem się na piątek na pomiar tarczy tak więc będę wiedział coś więcej,czuje że czeka mnie większy wydatek.Dziś podróż do sklepu , hamuje i pedał pulsuje .
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#27 Post autor: Harry200 »

Podejrzewam że jednak źle zostały przetoczone,napisz po sprawdzeniu..
browar340

#28 Post autor: browar340 »

Musiałem przestawić termin sprawdzenia tych tarcz na czwartek,tak więc będę troszkę mądrzejszy po czwartku , dziś zachciało mi się rozpędzić opla do 120 km i nagle musiałem hamować - przeżyłem szok nie mogłem uczy mać kierownicy tak drżała .Boje się że stwierdzą że źle zostały przetoczone tarcze i co wtedy - można jeszcze raz toczyć czy trzeba kupić nowe ?

[ Dodano: Czw Lip 07, 2011 09:12 ]
Wracam właśnie od mechanika,wjechał na rolki i okazało się że jest duże bicie z przodu, później jazda testowa i diagnoza - do wymiany tarcze , więc pytam czy to nie piata krzywa , powiedział że może ale to sprawdza później przy wymianie tarcz ,ale na pewno są tarcze do wymiany bo bicie jest bardzo duże.A teraz koszt komplet tarcz bosh - 450 zł +100 zł wymiana .Będę szukał coś tańszego, bo nie mam teraz kasy.

[ Dodano: Pią Lip 08, 2011 13:31 ]
Koledzy koniec drgań , wymieniłem TARCZE !!!!!!!!!!!!!!!!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”