Elektryczne szyby - awaria

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
kabanosik

#16 Post autor: kabanosik »

Witam.
W mojej Zośce występuje problem otwierania szyb z tyłu. Z jednej i drugiej strony szyby ani drgną ( elektryczne otwieranie) Oczywiście blokada otwierania szyb jest wyłączona. Sprawdzałem fejsem ale nie znalazłem opcji dotyczącej elektryki szyb, chyba że nie zauważyłem. Czy ktoś z Was miał podobny problem? Jeżeli tak proszę o pomoc.
Lorry

#17 Post autor: Lorry »

A kabelki w progach sprawne nie poprzecierane :?:
PATI

#18 Post autor: PATI »

kabanosik pisze:Witam.
W mojej Zośce występuje problem otwierania szyb z tyłu. Z jednej i drugiej strony szyby ani drgną ( elektryczne otwieranie) Oczywiście blokada otwierania szyb jest wyłączona. Sprawdzałem fejsem ale nie znalazłem opcji dotyczącej elektryki szyb, chyba że nie zauważyłem. Czy ktoś z Was miał podobny problem? Jeżeli tak proszę o pomoc.

Tak jak wcześniej pisałam
Miałam to samo, szyba otwierała się przy każdej czynności związanej z przepływem prądu np,. włączenie wycieraczek czy świateł, zamykanie drzwi pilotem itp. (deszcz leciał mi tylną szybą w czasie jazdy,zamykałam a gdy wycieraczki się włanczały okno się otwierało)

Przeszłam paru elektryków, wreszcie jeden mądry zauważył że przy tylnych drzwiach, wtyczka do prądu była zaśniedziała i robiła zwarcie, wystarczyło przeczyścić i mam spokój.
pituss

#19 Post autor: pituss »

witam mam podobny problem tylko ze szyby tylnie działaja tylko w duł a w górę juz nie chcą sprawdziłem przewody polutowałem wymieniłem bezpiecznik :) z góry dzięki za pomoc :piwo:
Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#20 Post autor: Sebu$ »

Kepherex pisze:Witam, lewa tylna szyba się otwiera z przycisku normalnie ale nie zamyka, domykanie z kluczyka działa normalnie. Czy to jakiś błąd programowy ?
Prawdopodobnie masz uszkodzoną wiązkę przewodów w drzwiach.
Ostatnio zmieniony 13 lis 2016, 19:27 przez Sebu$, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:
Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#21 Post autor: Wojti »

Miałem identyczna sytuacje i trzeba było polutować jeden kabel w wiązce :piwo:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he
Rafa

#22 Post autor: Rafa »

Miałem podobnie z tym że w drzwiach od kierowcy, pomogło wyjęcie przycisku, rozebranie i przetarcie styków łącznika.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojtowca
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: Opel Zafira A
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#23 Post autor: wojtowca »

Sprawdź wiązke wchodzącą w drzwi, bolączką Zafir są łamiące się przewody w wiązkach.
Obrazek
"Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził
z oczami utkwionymi w niebo.
Bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić."

Leonardo da Vinci
Deleted User 21664

#24 Post autor: Deleted User 21664 »

... a właściwie działa ale nie z panelu kierowcy. Szybę w tylnych drzwiach można opuszczać i podnosić, centralny działa. Przy sterowaniu w drzwiach kierowcy nie można opuszczać ale można podnosić tą szybę. Blokowanie szyb z tyłu działa. Domykanie z kluczyka działa. Ktoś wie co może być przyczyną? Od czego zacząć szukać.
P.S. Rozebrałem konsolę sterowania w drzwiach kierowcy, przetarłem styki. Mam na sprawdzenie drugą identyczną konsolę sterowania szyb i też nie działa opuszczanie tej jednej szyby.
Flora

#25 Post autor: Flora »

Masz przerwaną wiązkę.
Tu masz rozpiskę zarówno złącza panelu sterującego jaki złącza drzwi.
Zależnie od strony interesuje Cię styk 8 lub 24 przy panelu, a 17 lub 20 w złączu drzwi czyli przewód niebiesko-brązowy lub fioletowo-brązowy.
Deleted User 21664

#26 Post autor: Deleted User 21664 »

Flora pisze:Masz przerwaną wiązkę.
Tu masz rozpiskę zarówno złącza panelu sterującego jaki złącza drzwi.
Zależnie od strony interesuje Cię styk 8 lub 24 przy panelu, a 17 lub 20 w złączu drzwi czyli przewód niebiesko-brązowy lub fioletowo-brązowy.
Dzięki. Podpowiedz gdzie w pierwszej kolejności szukać? W tylnych drzwiach opuszczanie i podnoszenie działa. W przednich opuszczenie nie działa - czyli teoretycznie problem w przednich drzwiach. Dobrze dedukuję?
Flora

#27 Post autor: Flora »

Bardzo dobrze. Jeżeli używasz przycisku w tylnych drzwiach to nie są tam potrzebne sygnały sterujące z drzwi kierowcy, a jedynie zasilanie.
Deleted User 21664

#28 Post autor: Deleted User 21664 »

Flora pisze:Bardzo dobrze. Jeżeli używasz przycisku w tylnych drzwiach to nie są tam potrzebne sygnały sterujące z drzwi kierowcy, a jedynie zasilanie.

Czyli do sprawdzenia wiązka w przednich drzwiach.

Masz może jakiś tutorial jak bezpiecznie rozebrać drzwi - a może jest jakiś inny sposób?
Ostatnio zmieniony 24 lis 2016, 18:17 przez Deleted User 21664, łącznie zmieniany 1 raz.
kaliope

#29 Post autor: kaliope »

Czy to się naprawia jakoś? Czy może do wymiany cały panel?

https://www.youtube.com/watch?v=F6Az6q1cqvk
Deleted User 21664

#30 Post autor: Deleted User 21664 »

Wymień panel - szkoda czasu i nerwów na naprawę. Panel kilkadziesiąt złotych i masz spokój. Wymieniasz Plug&Play
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”