Elektryczne szyby - awaria
-
kabanosik
Witam.
W mojej Zośce występuje problem otwierania szyb z tyłu. Z jednej i drugiej strony szyby ani drgną ( elektryczne otwieranie) Oczywiście blokada otwierania szyb jest wyłączona. Sprawdzałem fejsem ale nie znalazłem opcji dotyczącej elektryki szyb, chyba że nie zauważyłem. Czy ktoś z Was miał podobny problem? Jeżeli tak proszę o pomoc.
W mojej Zośce występuje problem otwierania szyb z tyłu. Z jednej i drugiej strony szyby ani drgną ( elektryczne otwieranie) Oczywiście blokada otwierania szyb jest wyłączona. Sprawdzałem fejsem ale nie znalazłem opcji dotyczącej elektryki szyb, chyba że nie zauważyłem. Czy ktoś z Was miał podobny problem? Jeżeli tak proszę o pomoc.
-
PATI
kabanosik pisze:Witam.
Tak jak wcześniej pisałam
Miałam to samo, szyba otwierała się przy każdej czynności związanej z przepływem prądu np,. włączenie wycieraczek czy świateł, zamykanie drzwi pilotem itp. (deszcz leciał mi tylną szybą w czasie jazdy,zamykałam a gdy wycieraczki się włanczały okno się otwierało)
Przeszłam paru elektryków, wreszcie jeden mądry zauważył że przy tylnych drzwiach, wtyczka do prądu była zaśniedziała i robiła zwarcie, wystarczyło przeczyścić i mam spokój.
-
pituss
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
Prawdopodobnie masz uszkodzoną wiązkę przewodów w drzwiach.Kepherex pisze:Witam, lewa tylna szyba się otwiera z przycisku normalnie ale nie zamyka, domykanie z kluczyka działa normalnie. Czy to jakiś błąd programowy ?
Ostatnio zmieniony 13 lis 2016, 19:27 przez Sebu$, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Rafa
-
Deleted User 21664
... a właściwie działa ale nie z panelu kierowcy. Szybę w tylnych drzwiach można opuszczać i podnosić, centralny działa. Przy sterowaniu w drzwiach kierowcy nie można opuszczać ale można podnosić tą szybę. Blokowanie szyb z tyłu działa. Domykanie z kluczyka działa. Ktoś wie co może być przyczyną? Od czego zacząć szukać.
P.S. Rozebrałem konsolę sterowania w drzwiach kierowcy, przetarłem styki. Mam na sprawdzenie drugą identyczną konsolę sterowania szyb i też nie działa opuszczanie tej jednej szyby.
P.S. Rozebrałem konsolę sterowania w drzwiach kierowcy, przetarłem styki. Mam na sprawdzenie drugą identyczną konsolę sterowania szyb i też nie działa opuszczanie tej jednej szyby.
-
Deleted User 21664
Dzięki. Podpowiedz gdzie w pierwszej kolejności szukać? W tylnych drzwiach opuszczanie i podnoszenie działa. W przednich opuszczenie nie działa - czyli teoretycznie problem w przednich drzwiach. Dobrze dedukuję?Flora pisze:Masz przerwaną wiązkę.
Tu masz rozpiskę zarówno złącza panelu sterującego jaki złącza drzwi.
Zależnie od strony interesuje Cię styk 8 lub 24 przy panelu, a 17 lub 20 w złączu drzwi czyli przewód niebiesko-brązowy lub fioletowo-brązowy.
-
Flora
-
Deleted User 21664
Flora pisze:Bardzo dobrze. Jeżeli używasz przycisku w tylnych drzwiach to nie są tam potrzebne sygnały sterujące z drzwi kierowcy, a jedynie zasilanie.
Czyli do sprawdzenia wiązka w przednich drzwiach.
Masz może jakiś tutorial jak bezpiecznie rozebrać drzwi - a może jest jakiś inny sposób?
Ostatnio zmieniony 24 lis 2016, 18:17 przez Deleted User 21664, łącznie zmieniany 1 raz.
-
kaliope
Czy to się naprawia jakoś? Czy może do wymiany cały panel?
https://www.youtube.com/watch?v=F6Az6q1cqvk
https://www.youtube.com/watch?v=F6Az6q1cqvk
-
Deleted User 21664
Wymień panel - szkoda czasu i nerwów na naprawę. Panel kilkadziesiąt złotych i masz spokój. Wymieniasz Plug&Play