Elektryczne szyby - sterowanie, montaż, usterki
Moderator: Sebu$
- Jaymzarf
- Mieszkaniec
- Model:
- Kontakt:
Programowanie szyb: na sam dół przytrzymując przycisk aż cyknie przekaźnik po zatrzymaniu szyby, na samą górę aż cyknie po zatrzymaniu. Gotowe.
W sterownikach były różnice (chyba inna wersja programowa) i w jednych przy zamkniętej szybie wystarczy przytrzymać przycisk zamykania aż cyknie i też gotowe.
W sterownikach były różnice (chyba inna wersja programowa) i w jednych przy zamkniętej szybie wystarczy przytrzymać przycisk zamykania aż cyknie i też gotowe.
Nie ma rzeczy niemożliwych, czasami tylko brakuje czasu, chęci... i funduszy...
-
- Przeglądacz
- Imię: Wojciech
- Auto: Zafira B 1.8 111 edition
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Mam do Was dwa pytania a nóż ktoś wie..
1. Wszystkie szyby działają z panelu kierowcy, ze sterowania indywidualnego nie działa lewy tył. Wyciągałem wtyczkę i wszystko dobrze. Drzwi/ tapicerki jeszcze nie ruszałem.
2. Czy szyba w trzecim rzędzie foteli też mogła być elektrycznie uchylana? Byłem go umyć i zdziwienie bo w bagażniku woda. Okazało się że w/w szyba troszkę odstaje tak jakby była nie domknięta. Z prawej strony tego nie ma.
Autko mam 4 dni także braki w wiedzy jeszcze są spore.
Mam do Was dwa pytania a nóż ktoś wie..
1. Wszystkie szyby działają z panelu kierowcy, ze sterowania indywidualnego nie działa lewy tył. Wyciągałem wtyczkę i wszystko dobrze. Drzwi/ tapicerki jeszcze nie ruszałem.
2. Czy szyba w trzecim rzędzie foteli też mogła być elektrycznie uchylana? Byłem go umyć i zdziwienie bo w bagażniku woda. Okazało się że w/w szyba troszkę odstaje tak jakby była nie domknięta. Z prawej strony tego nie ma.
Autko mam 4 dni także braki w wiedzy jeszcze są spore.
-
- Przeglądacz
- Imię: Wojciech
- Auto: Zafira B 1.8 111 edition
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
To trzecie okienko mnie szczerze zainteresowało, byłem jeszcze raz na parkingu i co prawda korzystając tylko z małej latarki widzę tam jak wypchnę od wewnątrz szybę jakiś metalowy mechanizm/zameczek? Kabelków nie. Cholera wie, Helmut miał chyba cztery córki, może coś na zamówienie mu zrobili. Autko typowo prorodzinne bo 10 poduch.
Co do wiązki w drzwiach, jakby była walnięta to chyba nie powinno działać już z poziomu kierowcy. Ale to moja skromna analiza, być może nie trafna. Dzisiaj było już za zimno na działania a poza tym piłka się kopała
Jak ktoś ma jeszcze pomysła jak to ogarnąć to proszę o propozycje.
Co do wiązki w drzwiach, jakby była walnięta to chyba nie powinno działać już z poziomu kierowcy. Ale to moja skromna analiza, być może nie trafna. Dzisiaj było już za zimno na działania a poza tym piłka się kopała
Jak ktoś ma jeszcze pomysła jak to ogarnąć to proszę o propozycje.
Witam
W mojej zafirce mam elektrykę szyb tylko z przodu. Zastanawiam się nad podłączeniem tylnych szyb. Wiecie może czy wiązka do drzwi tylnych jest doprowadzona czy trzeba by się z tym męczyć. Robił ktoś coś takiego??
W mojej zafirce mam elektrykę szyb tylko z przodu. Zastanawiam się nad podłączeniem tylnych szyb. Wiecie może czy wiązka do drzwi tylnych jest doprowadzona czy trzeba by się z tym męczyć. Robił ktoś coś takiego??
Witam. Mam pytanie odnośnie programowania szyb a dokładniej rozprogramowywania się. Lewą tylną szybę muszę dosyć czesto programować, wszystkie inne działają bez problemów, wie ktoś może co jest tego przyczyną?? Do niedawna nie wiedziałem o opcji ryglowania zamków ale ta opcja nie działa jak mam rozprogramowaną szybę
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mirek
- Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
witam mam problem z Zafirka ojczulka, mianowicie nie działaja obie szyby w drzwiach tylnych-lewa i prawa ale tylko z poziomu tych drzwi, tzn z poziomu kierowcy mozna sterować wszystkimi szybami, przełaczniki zamieniane, kable na pewno całe i nie ma efektu, czy jest mozliwe aby padł ten główny panel przy kieorwcy i np. nie rozryglowywał tego zabezpieczeniachoc kontrolka jest na zielono.
Moze juz ktos to cacko rozbierał i wie jakto rozkmilić.
przy najblizszej okazji podmienię panele aby wykluczyć-potwierdzić moje podejrzenia....
Moze juz ktos to cacko rozbierał i wie jakto rozkmilić.
przy najblizszej okazji podmienię panele aby wykluczyć-potwierdzić moje podejrzenia....
-
- Świeżak
- Model:
Witam panowie u mnie też nie działa tylna szyba ( opuszczanie i podnoszenie ) i nie działają 2 głośniki jak już wyczytałem to popękane kable , moje pytanie : jak się do niech dostać w listwie progu ? gdzie są śrubki a gdzie mocowania ( nie chce czegoś pourywać ) .
odkręcając tapicerkę drzwi odkręciłem 4 śruby i wyjąłem z zatrzasków ale nie wiedziałem jak zdjąć całkowicie ( Pomożecie ? ) no i podczas montażu 2 wciski już nie załączyły od strony słupka i mam szparę . Dzięki
odkręcając tapicerkę drzwi odkręciłem 4 śruby i wyjąłem z zatrzasków ale nie wiedziałem jak zdjąć całkowicie ( Pomożecie ? ) no i podczas montażu 2 wciski już nie załączyły od strony słupka i mam szparę . Dzięki
Rafi
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mirek
- Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
rafal1982r, nie trzeba rozbierac drzwi....
Uszkodzona jest wiązka pomiędzy drzwiami a słupkiem srodkowym.
W tym tamacie masz wszystko włacznie z fotkami z naprawy;
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... t=wi%B1zka
Uszkodzona jest wiązka pomiędzy drzwiami a słupkiem srodkowym.
W tym tamacie masz wszystko włacznie z fotkami z naprawy;
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... t=wi%B1zka