[B]Co z normami spalin po usunięciu DPFa ???

Tematy dotyczące DPF.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Anony Mous

#151 Post autor: Anony Mous »

cruyf pisze: Nie zgadzam się z Tobą:
alkoholu nie kupisz w okolicy szkół, kościołów a żeby go sprzedawać musisz mieć odpowiednie warunki sanitarne oraz zezwolenie
Jak to nie. Zapraszam do mnie. U nas np. jest duży monopolowy po drugiej stronie ulicy przy kościele, a knajpa z hotelem i barem jest z drugiej strony kościoła. W moim mieście obowiązuje tylko coś koło 10 m (ktoś kiedyś miał w tym interes). :)

A tak na temat. Nie ma przepisów zakazujących takich usług, więc nie można mieć tutaj pretensji do takich firm. Działają zgodnie z prawem
dneo

#152 Post autor: dneo »

A ja myślę, że w tej chwili ten temat jet :ot: .
Bo normy spalin to jedno a dopuszczenie do ruchu to druga sprawa.
Być może, że co do zadymienia Zafira bez DPFu przeszła by badanie. Czekamy na potwierdzenie kolegów.
Ale w punkcie braku DPF w przypadku gdy jest wymagany (a jest, bo producent fabrycznie go tam wstawił) niestety już nie.

Pytanie jest tylko jedno: czy diagnosta w naszych obecnych realiach (ale i przyszłych) jest w stanie stwierdzić że producent DPF wstawił i czy jest obecny i sprawny?
Jeśli Niemcy obecnie są w stanie sprawdzić czy auto spełnia normę Euro 4 czy 5 to z dużym prawdopodobieństwem można powiedzić, że przyjdzie to kiedys i do nas.
W tym roku drugi pierwsze Zafiry z DPF będa przchodzić przez przeglądy po 5 latach więc zobaczymy jak będzie... (ze smarowaniem czy bez...)
Woytas

#153 Post autor: Woytas »

Witam.
Mam nadzieję, że nie wkładam kija w mrowisko :lol:

BTW, Lorry dziękuję za otwarcie tematu.

Oto spowiedź znajomego "laika" po przeglądzie. (DPF out)

Cześć Wojtek.
Zgodnie z tym, o czym dzisiaj rozmawialiśmy pod firmą:
Sprawa wyglądała tak.
Wczoraj podjechałem na przegląd moją Asią (uwolnioną od badziewia, zwanego DPF), filtr wywalony fizycznie i programowo. Żadnego chipa nie było. Laik jestem więc może to nie konkrety. Wjeżdżam na stanowisko, badanie techniczne bez zastrzeżeń, Przy okazji dzięki za info o tanich Lemforderach. Ale do rzeczy, strasznie mnie interesowała sprawa jak się ma przejście „spalinowe” przeglądu. Puszkę mam tak pospawaną, że od dołu nie widać ingerencji, więc mówię grzecznie Panu, że mam małe kłopoty z DPFem i chciałbym prosić o dokładne sprawdzenie, czy parametry spalin są w normie, czy muszę się udać do ASO. Pan wyciągnął swój katechizm diagnosty, podpiął tester a później dymomierz i co się okazało – filtr mam w bardzo dobrym stanie haha, zarówno w zakresie katalizatora jak i zadymienia – tu wkładał jakieś inne ustrojstwo.
W katalizatorze wynik był podobno bardzo dobry, w zadymieniu troszkę poniżej środka widełek w sensie poytywnym – Pan powiedział, że w standardzie dla OPLI z DPF. Co do jednostek niestety nie mam wydruku, ponieważ byłem tak uradowany, że jak dostałem stempelek to pognałem do domu – na piwo. Spróbuję podjechać jeszcze jutro tam, może gdzieś ten wydruk się uchował. Dam znać.
Pozdrawiam
Przemek
Niestety konkretów nie otrzymałem (czyt. dokładnych danych), może się uda, wtedy wrzucę info.

pozdr.
heko

#154 Post autor: heko »

...tu filmik jak wygląda praca wydechu po usunięciu DPF...chyba mieści się w euro4...
http://www.youtube.com/watch?v=yofCjd3QHuI
:P :P :P
Przemcio

#155 Post autor: Przemcio »

heko pisze:chyba mieści się w euro4
:mysli: to a propos czego ? bo nie trybię
tico0

#156 Post autor: tico0 »

Kolega heko woli żarciki.... niż konkrety.... prościej wkleić link do filmu niż zrobić pomiar i pokazać.....
ronin

#157 Post autor: ronin »

Woytas pisze:Witam.
Mam nadzieję, że nie wkładam kija w mrowisko :lol:
pozdr.
Właśnie to zrobiłeś :lol:

pytanie do kolegi Hekko:
mnie tak nie dymi jak na filmie - czy to dlatego że zawirusowałem ? :evil2:
heko

#158 Post autor: heko »

...nie będę robił osobiście pomiarów, bo po prostu nie mam na to czasu, poza tym to by było mało obiektywne...lepiej tak jak kolega Woytasa...pojechał na przegląd i mu zrobili pomiary :lol:
Woytas

#159 Post autor: Woytas »

no Tylko niestety, kolega już nie zgarnął wydruku :(
Także jest to tylko jego opowieść - musimy czekać na kolejnego "do golenia" ( przeglądu techn).
lapm

#160 Post autor: lapm »

Woytas pisze:
Oto spowiedź znajomego "laika" po przeglądzie. (DPF out)
A jaki to silinik bo 1.7 spelnia bez DPF Euro4?
zbigor

#161 Post autor: zbigor »

Dziś byłem na przeglądzie. Diagnosta zanim obejrzał zawieche z kanału powiedział do drugiego
wszystko ma
Na moje pytanie co ma odpowiedział że ma filtr sadzy nie usunięty. Zacząłem udawać jelenia i pociągnąłem go za język to powiedział mi że teraz to często usuwają te filtry bo są z nimi kłopoty i to jest powód do tego by badania nie przejść. Nie ma znaczenia czy auto spełnia wymogi zanieczyszczenia powietrza. Jest niezgodne z homologacją fabryczną i przeglądu nie dostanie.
Na całe szczęście nie wkładał reki od góry puszki z DPF bo by sie poparzył wiec jakby co to wystarczy od góry wyciąć i zaspawać :)
Anony Mous

#162 Post autor: Anony Mous »

zbigor pisze:Na całe szczęście nie wkładał reki od góry puszki z DPF bo by sie poparzył wiec jakby co to wystarczy od góry wyciąć i zaspawać
Pytanie: czy pucha DPFa ma fabrycznie spoinę "od góry" czyli od strony podwozia auta?
Woytas

#163 Post autor: Woytas »

lapm pisze:A jaki to silinik bo 1.7 spelnia bez DPF Euro4?
1.9
dneo

#164 Post autor: dneo »

Wczoraj jak odbieralem Zofie z wymiany oleju i hamulców zapytalem przy okazji diagnoste ze stacji na Modlinskiej czy jest w stanie sprawdzic czy w samochodzie zostal usuniety filtr DPF, to powiedzieł, że nie jest w stanie.
Może zobaczyć czy jest puszka...
A zadymienie badaja tylko w przypadku kiedy widać duże zadymienie (!), podobno procedura trwa bardzo dlugo i rzadko to robia.
A jestem ciekawy jak jest w Niemczech, czy w czasie badania sprawdzają spełnienie normy Euro czy nie?
TuneFORCE

#165 Post autor: TuneFORCE »

Jak będę miał chwilkę to zrobię skan z badania zadymienia - jedynego badania jakie przeprowadza sie w dieslu w PL, pacjent to astra 1.9, przeszła test bez problemów, bylo to urządzenie pomiarowe firmy MAHA czyli "kozak"
ODPOWIEDZ

Wróć do „DPF”