Na zacisku powinien być tydzień i rok produkcji.nynek11 pisze:jak odczytać datę produkcji aku Varta blue dynamic 72Ah
[A] [B] [C] Akumulator - kompendium wiedzy - jaki, jak dbać itp.
Moderator: Mariusz
-
nynek11
-
nynek11
-
Kub@
Mam problem z moją Zafirą A 2.0 DTI 2001r. Po kilku dniach od naładowania akumulatora auto rano nie odpala. Sprawdziłem ładowanie - 14,3 czyli ok. Pojechałem dziś do speca od akumulatorów i po sprawdzeniu okazało się, że prąd rozruchowy to 305A z fabrycznych 680A. Czyli akumulator do wymiany. Liczyłem się z tym wcześniej więc mnie nie zaskoczył. Przewiduję wydać około 300zł jednak nie chcę kupić byle czego. Auto ma pracować na taxi i nie może mnie zawodzić. Wolę dołożyć kolejne 50zł i mieć spokój na lata niż co chwilę się denerwować. Auto często będzie odpalane na przejechanie czasem 5m i znowu gaszone (na postoju gdy przesuwa się kolejka) więc akumulator też będzie dostawał po d... U tego gościa były akumulatory firmy HERTZ 75ah i chyba 720A za 300zł właśnie, ale przed zakupem chciałbym poznać wasze opinie.
Z góry dziękuję za pomoc.
Z góry dziękuję za pomoc.
-
franki
-
vide84
Kuba widzę że nawet powiat ten sam
miło miło - może jakaś zniżka na taxi 
Słuchaj dobre ceny akumulatorów BOSH silver od zawsze są w firmie PLAKOR łódź ul Przybyszewskiego jadąc od Puszkina w stronę Cmentarza Skrzydlewska (ul. Książąt Polskich) za stacją Orlen przy lasku kiedyś był tam sławetny bar widzewski
Generalnie chłopaki mają bardzo dobre ceny części i zawsze jak np coś nie pasuje można u nich bez problemowo oddać ewentualnie wymienić..
Mi np załatwili w tamtym roku chłodnicę klimy (skraplacz+osuszacz Nisensa nóweczka za 350 zł)
Generalnie posiadam taki aku w mojej Astrze g
brat ma w pasku tdi wcześniej laguna
a ojciec w subarce foresterze
oby nie zapeszczyć wszystko do tej pory użytkowane 3-4 lata bez problemów
Słuchaj dobre ceny akumulatorów BOSH silver od zawsze są w firmie PLAKOR łódź ul Przybyszewskiego jadąc od Puszkina w stronę Cmentarza Skrzydlewska (ul. Książąt Polskich) za stacją Orlen przy lasku kiedyś był tam sławetny bar widzewski
Generalnie chłopaki mają bardzo dobre ceny części i zawsze jak np coś nie pasuje można u nich bez problemowo oddać ewentualnie wymienić..
Mi np załatwili w tamtym roku chłodnicę klimy (skraplacz+osuszacz Nisensa nóweczka za 350 zł)
Ostatnio zmieniony 12 mar 2013, 19:58 przez vide84, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Kub@
Pojechałem do tego sklepu na Przybyszewskiego i kupiłem Boscha S5 77 AH i 780A za 350zł. Różnice widzę. Teraz pali z dotyku, a wczesniej kręcił i kręcił. Dziękuję za pomoc.vide84 pisze:Kuba widzę że nawet powiat ten sammiło miło - może jakaś zniżka na taxi
-
Zdenek2007
- Zafiromaniak
- Model:
-
vide84
Póki co w moim przypadku mojego brata i ojca to się nie sprawdziło:)Zdenek2007 pisze:Bosch robi akumulatory dosłownie na "miarę"! Ta miara to dokładnie 25 miesięcy i aku umiera!
Chociaż z całą pewnością można zauważyć, że zarówno jak i akumulatory które były produkowane dawno były o 100% lepsze od tych wyprodukowanych teraz (a przecież technika idzie cały czas na przód) tak i trwałość innych przedmiotów codziennego użytku jest mniej niż zadowalająca...
-
kamyk
u mnie podobnie, też już ma ponad 25 miesięcy i nie umiera...vide84 pisze:Póki co w moim przypadku mojego brata i ojca to się nie sprawdziło:)Zdenek2007 pisze:Bosch robi akumulatory dosłownie na "miarę"! Ta miara to dokładnie 25 miesięcy i aku umiera!
.
A koledze Zdenkowi, to poleciłbym sprawdzenie rozrusznika (o alternatorze nawet nie mówię, bo to oczywista oczywistość
-
Zdenek2007
- Zafiromaniak
- Model:
Hmm. alternator sprawdzony: napięcie ładowania 14 do 14,4V Rozrusznik w dieslu, wiadomo ważna sprawa! Ale jeśli po przejechaniu autostradą 40 km. serwisanci Boscha sprawdzają stan aku. testerem i wyniki są takie stan tech. 49% stan naładowania 49% test ładowania bez obciążenia 14,2V pod obciążeniem 13,98V a na zgaszonym 11,99V no to powiedzcie o czym to świadczy? Dodam jeszcze że w domu ładowarką elektroniczna akumulator "naładował" się (osiągnął 12.5V) za niespełna 2 godziny, po odłączeniu i odczekaniu godziny miał znowu 11,9V
Akumulator był wyciągnięty z auta. Serwisanci powiedzieli że mam pecha bo padł po gwarancji ale w zaufaniu dodali że Bosch i tak problemy umierających akumulatorów zwala na właścicieli i umywa ręce a średni żywot w dieslach to trzy lata.
Akumulator był wyciągnięty z auta. Serwisanci powiedzieli że mam pecha bo padł po gwarancji ale w zaufaniu dodali że Bosch i tak problemy umierających akumulatorów zwala na właścicieli i umywa ręce a średni żywot w dieslach to trzy lata.
-
kamyk