Problemy dotyczące użytkowania CD 30 _ CD30 MP3

Car Audio + navi - tematy dotyczące Zafiry B

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
GDevil

#166 Post autor: GDevil »

Dzięki serdeczne za odpowiedź.
Dla mnie to jednak dość skomplikowane jest, ale znalazałem też jeszcze jeden wątek
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=26395 i może te zasilanie idzie po automatycznej antenie? Z tego co pamiętam z poprzedniego auta to antena lektryczna dostaje napiecie w momencie włączenia radia.
Muszę cos z tym zrobić bo wg. mnie wzmacniacz w natenie nie dostaje zasilania.
Weekend się zbliża może znajdę z dwie godiznki nocą by popróbować :d

Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: Zafira
Model: C
Oznaczenie silnika: A20DT
#167 Post autor: Mattai »

Tak dokładnie jest jak piszesz, dostaje po włączeniu
Ja bym sprawdził jeszcze jedna ważną rzecz, w historii zawodowej trafiłem na taki przypadek.
Sprawdzałeś napięcie przy odłączonym kablu? Odłącz wzmacniacz i zobacz czy w ogóle pojawia się napięcie możliwe że wzmacniacz skorodował i robi zwarcie.
Jak nie ma to sprawdź czy pojawia się napięcie na którymś wyjściu na gniazdach radia po włączeniu ...możliwe że coś wcześniej się zmieniło.
Jak na pięcie na radiu jest, przy antenie na luźnym kablu nie ma to trzeba po kabelku szukać gdzie jest usterka.
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)

GDevil

#168 Post autor: GDevil »

Witam,
to moja kostka
Obrazek
kto z bardziej zorientowanych powie mi który pin jest do zasilania wzmacniacza w antenie?
Myślałem, że od automatycznej anteny, ale u mnie jest puste ... nie wiem ja to ugryźć.

Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
#169 Post autor: Mattai »

Ciekawostka, albo masz faktycznie antenę tylko z opcją zasilania (tak bywa z GPS/GSM), albo zasilana jest z czegoś innego, w oplach gdzieś trafiłem informacje że zasilane może być z układu kontroli zasilania.
Niestety nadal nie wiemy czy jest tam napięcie czy w ogóle jest podłączone do tego przewodu antenowego, który być może się gdzieś przy radiu kończy. Nie wiemy również czy w ogóle jest coś pociągnięte przód - tył
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)

GDevil

#170 Post autor: GDevil »

Do anteny dochodzą mi 3 kable: antenowy, GSM (tak jest przynajmniej opisany) i 3 nieopisany. Mam zamiar dostać się do prawego słupka, ale nie wiem za bardzo jak.

Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
#171 Post autor: Mattai »

GSM/GPS/UKF sa typowymi kablami koncentrycznymi czyli maja wtyczkę metalowa z środkowym pinem (koncentrycznie) a zasilanie jest jakiegoś tam koloru przeważnie czerwonego i ma na końcu konektor (jedno pinowy) przewód raczej jest pojedynczy lub co najmniej nie koncentryczny. Choć to ostatnio się często zmienia
Ważne czy jak odepniesz to gdzieś jest napięcie . Zrób fotkę bo może to jakaś przeróbka. właściciele ZB może się wypowiedzą z autopsji.

Podobna do tego ?

http://www.elektrodor.pl/media/products ... 1372364074

czy też takie wtyczki

http://www.marse.pl/ant/opel2.jpg

ja mam taką

GDevil

#172 Post autor: GDevil »

W moim przypadku bardziej wersja nr dwa, z tą różnicą że wszystkie trzy kable są koncentryczne, jeden wychodzi centralnie z środka anteny i wpięty jest w kostkę przymocowaną do dachu. Dwa pozostałe są "luźne" w tym jeden opisany jako GSM. Na żadnym nie ma napięcia.
Radio odbiera tylko Radio ZET i to też dość słabo.

Ma ktoś może schemat instalacji radiowej w ZB?
To mocno irytujące jak nie ma dobrego radia.

Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
#173 Post autor: Mattai »

No to wygląda że masz wersje bez zasilania (mało możliwe) albo wersje z zasilaniem po linii sygnałowej.
Wówczas potrzeba coś takiego

http://allegro.pl/zasilanie-adapter-do- ... 97327.html

tylko do opla...dziwne bo opel miał oryginalnie we wszystkich wersjach zasilanie pociągnięte.

GDevil

#174 Post autor: GDevil »

U mnie wygląda to tak
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dwa kable leca po dachu, jeden z niebieską wtyczką leci prawym tylnim słupkiem i ucieka błotnikiem - dalej go nie namierzyłem.
Ktoś wie co i jak????

GDevil

#175 Post autor: GDevil »

Dodatkowo, z anteny nie wychodzi żaden przewód do zasilania.

Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
#176 Post autor: Mattai »

No to jest takjak pisałem wcześniej..albo masz zasilanie po linii sygnałowej, link do takiego "zasilacza" podałem , albo kabel był tylko się zmył...pozostaje jeszcze ewentualność że anteny są bez zasilania bo w radiu nie ma pinu....ale to byłoby dziwne.

GDevil

#177 Post autor: GDevil »

Wracam do tematu, sprawy nie rozwiązałem.
Czy ma ktoś schemat połączeń. Jeden z przewodów leci do prawego tylnego błotnika. Może to on powinien podawać zasilanie. Nie wiem tylko gdzie leci bo na wysokości nadkola wchodzi wzdłuż samochodu.

Będę wdzięczny za schemat :)

SpokoZiom

#178 Post autor: SpokoZiom »

Witam, może zadam pytanie trochę inne. W jaki sposób ustalić dokładnie kolor lakieru tapicerki ( zdjęcie poglądowe - http://img19.allegroimg.pl/photos/orygi ... 3887868948 ), czy jest to gdzieś zapisane? Mam lekkie ryski na przednim panelu, i chciałbym dobrać odpowiedni kolor, ale boje się, że nie dopasuje, bo sporo jest podobnych odcieni.

rad25

#179 Post autor: rad25 »

FuCzang pisze:Cześć.
W mojej zafirce mam radio CD30 MP3. Dodatkowo mam wyświetlacz BID. I teraz pytanie - jak sprawdzić, czy to radio ma Bluetootha?
Uprzedzając rady "Poszukaj w innych tematach" - szukałem i nie znalazłem. Może robiłem to nieskutecznie, a może miał na to wpływ fakt, że wszystkie rady tyczyły tego radia z wyświetlaczem GID? W każdym razie ja mam BID i nie mogę z menu przejść do żadnego menu telefonu...
Nota bene w instrukcji do radia, którą udało mi się dostać, były wymienione tylko wyświetlacze TID i GID - o BIDzie nie było ani słowa. :shock:
Acha - w VINie nie było też ani kodu UWA, ani kodu UWB.
Stąd moje pytanie.
Acha - jeśli by się okazało, że jednak nie mam blutootha, to czy muszę dokładać tylko jakąś kostkę (o której czytałem w jakimś temacie), czy trzeba też dołożyć mikrofon ( W podsufitce jest na niego miejsce i odpowiednia perforacja, natomiast nie wiem, czy znajduje się tam sam mikrofon)?
Pozdrawiam!

Odpal bluetooth w telefonie i zobacz czy sparuje się z radiem. Jeżeli masz zamontowane to powinno się dać przełączyć przyciskiem na kierownicy - tym od zmiany RADIO-CD. Jeżeli nie masz to trzeba dołożyć moduł UWA wraz z okablowaniem i zmienić programowanie przez Op-Com.
Ostatnio zmieniony 31 mar 2014, 20:31 przez rad25, łącznie zmieniany 1 raz.

drahe
Mieszkaniec
Model:

#180 Post autor: drahe »

FuCzang pisze:Cześć.
W mojej zafirce mam radio CD30 MP3. Dodatkowo mam wyświetlacz BID. I teraz pytanie - jak sprawdzić, czy to radio ma Bluetootha?
Pozdrawiam!
Nie trzeba nic sprawdzać.Te radio nie ma Bluetootha.
Z UWA jest trochę zabawy, drogie w zakupie, instalacja itp.
Tam jest tylko miejsce na mikrofon.
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”