[A] [B] Urwane przewody w łącznikach drzwi !!! - dyskusja
Moderator: Mariusz
-
- Mieszkaniec
- Imię: Darek
- Auto: Opel Zafira B
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
panowie a powiedzcie mi taka rzecz , czy spotkał się z was ktoś z taką przyadłością że otwierając drzwi przód pasażer i tył pasażer za kierowcą nie włącza się oswietlenie wewnątrz auta oraz nie zapala się kontrolka na zegarach.
Kable w drzwiach sprawdzone bez przełamań , czy rec może być uszkodzony przez jakieś zwarcie tych kabli które idą do drzwi
Kable w drzwiach sprawdzone bez przełamań , czy rec może być uszkodzony przez jakieś zwarcie tych kabli które idą do drzwi
Widzę od jakiegoś czasu nie ruszany temat, ale może się mi uda tu uzyskać odpowiedzi na nurtujące mnie pytania
Dobrałem się do jednej wiązki tylnej i zastałem to:
W drugiej było jeszcze gorzej.
Złączyłem to na krótko i zaizolowałem, musi poczekać do soboty aż będzie czas na zrobienie tego po ludzku.
Wcześniej nie działał mi w jednych drzwiach centralny i obie tylne szyby nie ważne czy otwierane z tyłu czy z przodu.
Obecnie centralny już działa, szyby tylne otwierają się z przełączników z przodu, ale z tylnych nie i tu zastanawiam się co się mogło stać.
Poczytałem sobie na forum, że przedłużacie kable, no ok sam bym to chętnie zrobił, ale skąd bierzecie podobne grubości do tych które tam są? Z zasilacza komputerowego moim zdaniem są za krótkie.
Jako, że nie wiedziałem jak dobrać się do tych kabelków to rozciąłem gumę po długości, jak to można teraz bezpiecznie ogarnąć aby mi tam się wilgoć nie dostawała?wielka koszulka termokurczliwa czy może jakiś inny pomysł? W tej chwili nie mam możliwości skołowania czegokolwiek ze szrotu.
Czy te wiązki mają cokolwiek wspólnego z tylną lampą przeciwmgielną? tak wiem głupie pytanie, ale szukam czemu czasami nie działa, a jak "łupnie się" drzwiami to zaczyna działać
Szukam jak się dostać w najłatwiejszy sposób do tych kabli idących już wewnątrz auta ale jakoś nie mogę znaleźć
Dobrałem się do jednej wiązki tylnej i zastałem to:
W drugiej było jeszcze gorzej.
Złączyłem to na krótko i zaizolowałem, musi poczekać do soboty aż będzie czas na zrobienie tego po ludzku.
Wcześniej nie działał mi w jednych drzwiach centralny i obie tylne szyby nie ważne czy otwierane z tyłu czy z przodu.
Obecnie centralny już działa, szyby tylne otwierają się z przełączników z przodu, ale z tylnych nie i tu zastanawiam się co się mogło stać.
Poczytałem sobie na forum, że przedłużacie kable, no ok sam bym to chętnie zrobił, ale skąd bierzecie podobne grubości do tych które tam są? Z zasilacza komputerowego moim zdaniem są za krótkie.
Jako, że nie wiedziałem jak dobrać się do tych kabelków to rozciąłem gumę po długości, jak to można teraz bezpiecznie ogarnąć aby mi tam się wilgoć nie dostawała?wielka koszulka termokurczliwa czy może jakiś inny pomysł? W tej chwili nie mam możliwości skołowania czegokolwiek ze szrotu.
Czy te wiązki mają cokolwiek wspólnego z tylną lampą przeciwmgielną? tak wiem głupie pytanie, ale szukam czemu czasami nie działa, a jak "łupnie się" drzwiami to zaczyna działać
Szukam jak się dostać w najłatwiejszy sposób do tych kabli idących już wewnątrz auta ale jakoś nie mogę znaleźć
-
- Bywalec
- Imię: Bar
- Auto: Zafira C 2.0cdti
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20dt
Ja też ten temat przerabialem. Kable jakie użyłem to były 0.5mm2 i 0.75mm2. U mnie z tyłu szyby ręczne są. Kable oczywiście w silikonie żeby w zimę niebyly sztywne. A do kabli w środku dostałem się poprzez zdjęcie progu plastikowego w środku przedniego i tylnego.
A co do lampy to wymień zarowke która ma problem i powinno działać może włókno jest naderwane.
A co do lampy to wymień zarowke która ma problem i powinno działać może włókno jest naderwane.
- Kowal1981
- Bywalec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Zafira 1.9 CDTI Automat
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Mam pytanie, zauważyłem pewien problem u mnie z szybą pasażera, tzn. szybę mogę zamknąć i otworzyć przełącznikiem w drzwiach czy z kluczyka otwiera się i zamyka. Natomiast nie mogę otworzyć szyby z "manipulatora" kierowcy, działa tylko jej zamykanie. Waszym zdaniem problem tkwi w "manipulatorze" kierowcy czy to początki poprzerywanych kabli. Centralny zamek dział.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
"manipulator" miałem podobnie z tylną/prawą szybą, szyba się nie podnosiła...
Ostatnio zmieniony 14 cze 2017, 11:37 przez rafant4011, łącznie zmieniany 2 razy.
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
Ten "manipulator" ma prostą konstrukcję i jedyne co może się w nim popsuć to gumka z nawęglonym kontaktem. Sprawdź przewody w drzwiach i jeżeli rzeczywiście są całe to zacznij od przeczyszczenia styków wewnątrz panelu drzwi kierowcy. Sprawdź też czy przypadkiem nie wyłamałeś zaczepu przycisku, co spowoduje niedokładne dociskanie znajdujących się poniżej membran .
- Kowal1981
- Bywalec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Zafira 1.9 CDTI Automat
Wymontowałem to ustrojstwo faktycznie prosta konstrukcja kilka rezystorów i diody led do podświetlania klawiszy, płytka wygląda ładnie, klawisze nie połamane, gumki na miejscu, kolejny krok to będzie sprawdzenie kabli. Bardzo dziękuję za pomoc. Tylko jedna rzecz nie daje mi spokoju, nie działa tylko opuszczanie szyby i to tylko ze sterowania kierowcy czy to nie jest dziwne jak na przerwanie kabli. Jak oglądam zdjęcia ludzi to mają tam sieczkę a tu tylko opuszczenie szyby no cóż.
Ostatnio zmieniony 14 cze 2017, 20:22 przez Kowal1981, łącznie zmieniany 3 razy.
Panowie wiecie moze gdzie zakupic sama wtyczke z konektorami jest latwo. Mam dobry przewod do takich spraw liycy ma on 5 kat na zginanie sam zaplacilem na alle 150 za ta wiazke flyb przewod moim zdaniem jest nie taki jak trzeba niby samochodowy ale... a moglbym klepac te wiazki hurtowo za napewno mniejsze pieniadze widzac jakie jest zainteresowanie
- Sumik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Poszukaj tutaj:
https://www.e-connectors.pl/pl/c/Wtyczki-samochodowe/80
Ok konektory wiem. Ale ja szukam tej wtyczki z pcvSumik pisze:Poszukaj tutaj:
-
- Debiutant
- Imię: Marek
- Auto: Zafira A
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: z18xe
Witam. Polutowałem wiązki, sprawdziłem wszystkie bezpieczniki w skrzynce po lewej stronie kierownicy, brakowało mi jednego 5a w 1 kolumnie od lewej na samym dole, styki były w gnieździe to dołożyłem (tym bardziej że podglądnąłem w innej ZA i tam bezpiecznik był) a szybki dalej nie działają z żadnego wyłącznika, w lewych drzwiach gruby brąz był całkowicie złamany, czerwony przetarty w prawych ktoś już też robił kable ale za pomocą złączek metalowych (!!!!!) grube oba i dwa czarne z zielonym i niebieskim paskiem, głośniki duże działają (przypuszczam że małych nie ma) centralny działa, z klucza zawsze z pilota jak chce, ale zawsze na wszystkie zamki - gdzie mogę szukać jakichś dodatkowych zabezpieczeń zanim rozbiorę drzwi, przypuszczam że awaria spowodowała zwarcie i coś jeszcze padło poza wiązkami
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
PITER2213 pisze:Witam wszystkich
Posiadam Opla Zafira A rok 2000 silnik 1.6 16.V i mam do was następujące pytanie
- W lewych tylnych drzwiach przy zamykaniu pilotem nie zamykają się a reszta drzwi się zamyka
Sprawdzałem kable w tylnym lewym słupku i mam przerwane następujące kable
Kabel brązowy, żółto czarny, czerwono czarny, biały oraz niebieski i mam teraz do Was pytanie czy ktoś wie jaki kolor jest do czego przypisany z góry dziękuję za odpowiedź pozdrawiam
nie pytaj się do czego tylko napraw jePITER2213 pisze:Sprawdzałem kable w tylnym lewym słupku i mam przerwane następujące kable
usterki znikną
nie lutuj, zrób skrętki i zabezpiecz koszulka termokuczliwą
Ostatnio zmieniony 06 sie 2017, 19:56 przez Sebu$, łącznie zmieniany 1 raz.