Problemy z pracą silnika - 1.6 ; 1.8

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
powerman30

#166 Post autor: powerman30 »

witam ponownie,i mam pytanko czy dobrze z czytuje kody,wciskając przycisk resetu miernika kilometrów, i pojawia się u góry 044,1 a u dołu małymi cyferkami 024095
dziękuje za wszelkie podpowiedzi...
firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#167 Post autor: firek »

powerman30, niestety w ten sposób nie odczytuje sie błędów w Zosi, to jest jakiś numer wsadu do sterownika czy cos takiego
darkp1

#168 Post autor: darkp1 »

powerman30, to nie są kody błędów, było o tym na forum. W ZA rzadko kiedy jest możliwość z czytania błędów bez interfejsów.
firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Oznaczenie silnika: X18XE1
#169 Post autor: firek »

darkp1, wcale nie tak rzadko, błedy mozna w Zoskach A zczytywać metodą gaz i hamulec juz od roku 2000- dotyczy napewno silników benzynowych serii Z
Ostatnio zmieniony 17 lis 2011, 17:44 przez firek, łącznie zmieniany 1 raz.
darkp1

#170 Post autor: darkp1 »

firek, i w ZA chyba tylko jedynie silników benzynowych bo w dieslu nikomu się tą metodę zczytać nie udało ;)
Darek.F

#171 Post autor: Darek.F »

wymienilem swiece na lpg i na gazie idzie lepiej, dostal wiekszej mocy i jest szybszy, jeszcze cos go boli na benzynie, jest troche slabszy, maksymalna prędkosc to 150 km/h, ciekawe co jeszcze
Ostatnio zmieniony 17 lis 2011, 19:02 przez Darek.F, łącznie zmieniany 1 raz.
powerman30

#172 Post autor: powerman30 »

witam,robiłem test przepływki na zapalonym silniku wyjąłem wtyczkę i nic się nie działo,następnie podłączyłem i nic nadal silnik nawet nie zmienił obrotów i tu pytanie czy tak ma być,po podłączeniu do kompa wykazuję błąd przepływomierza czy podłączony czy też nie
po ówczesnym kasowaniu błędów,i jeszcze jedno jaki interfejs diagnostyczny w miarę tanio proszę o linka jeśli można..pozdrawiam na weekend..
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#173 Post autor: Harry200 »

powerman30 pisze:po podłączeniu do kompa wykazuję błąd przepływomierza czy podłączony czy też nie
Czy ten błąd pokazuje jako aktywny,czy po wykasowaniu błedu nadal on jest. :?: U siebie w benzynce możesz odczytywać metodą gaz-hamulec,,
powerman30

#174 Post autor: powerman30 »

po wykasowaniu go niema lecz jak się odpali to znowu się pojawia..

[ Dodano: Sob Lis 19, 2011 18:26 ]
no byłem i odczytałem kody mruga wtedy kontrolka serwisowa podając ilością błyśnięć
piszę ile razy mi mrugneła i przerwy
10 1 1 10 i dłuższa przerwa
10 1 10 10 i przerwa
10 1 3 9 przerwa
1 4 4 4 przerwa
10 1 7 10
10 4 7 1

[ Dodano: Sob Lis 19, 2011 18:28 ]
kupiłem już przepływkę i ją podepnę tylko niewiem czy trzeba wcześniej skasować kody czy odrazu ją dawać

[ Dodano: Nie Lis 20, 2011 17:35 ]
witam panowie , koniec moich poszukiwań i bez sensownych i kosztownych napraw w warsztatach sam ją uleczyłem oczywiście z waszą pomocną wiedzą, dzięki z góry za wszelkie podpowiedzi...po odczytaniu ostatnio błędów metodą gaz , hamulec
diagnozą był .........przepływomierz powietrza plus przetarty kabelek od czujnika temperatury
oleju który znajduje się z przodu silnika a kabelek idzie pod osłoną silnika i tam się przetarł

zośka jeżdzi jak należy obroty nie szaleją kontrolka samochodu z kluczykiem nie pojawia się
a ja pozbyłem się kłopotu mam nadzieje że nie przedwcześnie
koszt przepływki 10funtów na szrocie co uleczyło samochodzik
koszty warsztatów 200 funtów co nic nie zrobili poza wymianą czujnika rozrządu....
pozdrawiam............ :D
jar71ek

#175 Post autor: jar71ek »

witam wszystkich, mam zośke 1.8 16v z 2001 r jak mogę w niej odczytać błedy bez jeżdzenia do mechaników

[ Dodano: Nie Lis 20, 2011 19:42 ]
i jeszcze jedno pytanie do użytkowników zagazowanych aut , czy da sie jeździć takim autem bezproblemowo? mam gaz od roku a problemów masa , kiedyś miałem gaz w kadecie i astrze to przez 10 lat tylko filtry wymieniałem , a teraz to nawet sterownik musiałem wymienić nie mówiąc już o cewce, sondzie i przepływce
powerman30

#176 Post autor: powerman30 »

wejdz do samochodu wciśnij hamulec i gaz zapal zapłon i tak trzymaj aż zacznie ci migać kontrolka samochodzik z kluczem ilość mrugnięć bez przerwy to jedna cyfra ......
jacek76

#177 Post autor: jacek76 »

jar71ek pisze:witam wszystkich, mam zośke 1.8 16v z 2001 r jak mogę w niej odczytać błedy bez jeżdzenia do mechaników

[ Dodano: Nie Lis 20, 2011 19:42 ]
i jeszcze jedno pytanie do użytkowników zagazowanych aut , czy da sie jeździć takim autem bezproblemowo? mam gaz od roku a problemów masa , kiedyś miałem gaz w kadecie i astrze to przez 10 lat tylko filtry wymieniałem , a teraz to nawet sterownik musiałem wymienić nie mówiąc już o cewce, sondzie i przepływce
To nie wina gazu. Zafira , wg. mnie jest dość mocno awaryjnym autem. Samą cewkę wymieniałem dwa razy...
Ostatnio nie było miesiąca abym w auto nie wkładał 300 - 400 zł...
Na szczęście zafiry już nie mam z czego bardzo się cieszę.
Sprzedaj zośkę , pozbędziesz się kłopotów. Gdybym swoją sprzedał rok temu , byłbym bogatszy o co najmniej 2,5 tyś złotych ...
jar71ek

#178 Post autor: jar71ek »

też się coraz częściej nad tym zastanawiam , tylko że instalacja sie jeszcze nie zwróciła i ostatnio włozyłem w nia ze 3 klocki :cry:

[ Dodano: Nie Lis 20, 2011 20:15 ]
było 10 ,1 ,7 10 co to znaczy?
jacek76

#179 Post autor: jacek76 »

Rozrząd , sprzęgło , klocki tył , świece 3- elektrodowe, olej , chłodnica klimy , silniczek klapki wew. obiegu ...

Policz sobie ile to mogło kosztować.
Poza tym musiałem wyjmować bak bo pękł przewód paliwowy , roboty na pół dnia.

Sprzedałem bo już miałem dość problemów.

Nie było miesiąca żeby się coś nie popsuło.

Naprawdę miałem dość tego auta.
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#180 Post autor: MieHor »

jacek76, skoro tak Ci dopiekł Opel, to co jeszcze robisz na forum :lol: chyba anty reklamę tej marki.
jar71ek, jeśli dobrze odczytałeś te kody to ten błąd to P0170

P0170 Fuel Trim Malfunction (Bank 1)

P0170 Czujnik O2 (Bank 1) - usterka dostrajania paliwa

P0170 Nieprawidłowy skład mieszanki - mieszanka za uboga lub za bogata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”