50x40x15mm - wymiary zewnętrzne elektroniki - nie licząc gniazda OBDmlody17 pisze:Hmm a jakie ten moduł ma wymiary?
Informacje o stanie DPF i nie tylko... na wyświetlaczu LCD
-
LWPM
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTi 111
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z17DTJ
wiem, że miałem jakieś filmiki zamieścić, ale zaintrygowany pytaniem o obudowę... postanowiłem coś spróbować zrobić.
Kilka zdjęć:

i porównanie z wersją bez obudowy:

całość zamknięta jest w obudowie Kradex Z47. Wymaga to nieco mniejszej płytki PCB, na którą niestety trzeba będzie trochę poczekać.
Oczywiście obudowa miała być czarna, ale takiej w sklepie akurat nie było... więc na próbę - do eksperymentów wziąłem taką jaka była.
Mam nadzieję, że taka obudowa jest wystarczająca. Nie jest idealna, no ale robiłem na szybko... trochę dłubania przy tym było
Kilka zdjęć:

i porównanie z wersją bez obudowy:

całość zamknięta jest w obudowie Kradex Z47. Wymaga to nieco mniejszej płytki PCB, na którą niestety trzeba będzie trochę poczekać.
Oczywiście obudowa miała być czarna, ale takiej w sklepie akurat nie było... więc na próbę - do eksperymentów wziąłem taką jaka była.
Mam nadzieję, że taka obudowa jest wystarczająca. Nie jest idealna, no ale robiłem na szybko... trochę dłubania przy tym było
-
bickik
Hej zawsze mozna przerobic gniazdo jak u pepas http://www.pepas.cz/projekty/opel-mkj-cz/ocu-zb-ik/ ☺ a jest mozliwosc wyswietlania odleglosci na wyswietlaczu z czujnikow cofania ?
-
scooter
-
LWPM
- Zafiromaniak
Zasadnicza różnica między tym co zrobiłem ja a co zrobił pepas, jest to, że ja robię dla Zafiry, a on dla Astry.bickik pisze:zawsze mozna przerobic gniazdo jak u pepas
Różnica jest w ułożeniu wtyczki OBD. Jak widać na zdjęciach... jest u niego odwrotnie niż u mnie. Dlatego u niego bez problemu pasuje do Astry, a do Zafiry trzeba taką blaszkę. Po prostu gniazda OBD są w obu tych autach odwrócone o 180 stopni. Tzn. wolne miejsce jest z innej strony gniazda.
Moje pasuje do Zafiry (choć osłony nie da się założyć - u siebie mam zamiar gdzie indziej wyprowadzić sobie dedykowane gniazdo tylko do tego modułu), natomiast w Astrze... się nie zmieści. Nie wiem jak to wygląda w Vectrze C.
Oprogramowanie dla wszystkich aut jest to samo - pozostaje tylko kwestia umiejscowienia gniazda OBD oraz kształtu obudowy
Może powinienem odwrotnie zrobić to gniazdo? ew. robić dwie wersje do Astry i do Zafiry?
jest możliwość... myślałem o tym jak to zrobić sensownie. Nie było by problemów gdyby były tutaj 3 kontrolery CAN. Ja mam dostępny tylko 1... więc to trochę sprawę komplikuje... muszę popróbować i wtedy zobaczymy. Planowałem to dodać w kolejnej wersji (jako np aktualizacja oprogramowania), bo nie jest to sprawa aż tak bardzo priorytetowa dla mnie. Problemem jest też to, że moje czujniki parkowania nie działają już od roku... i nie mam jak tego sprawdzić za bardzo... mam zrobiony symulator :-)bikcik pisze:a jest mozliwosc wyswietlania odleglosci na wyswietlaczu z czujnikow cofania ?
Przede wszystkim chcę to ukończyć i wypuścić w świat... potem będę aktualizował i dodawał dodatki. Już i tak zawarłem w tym więcej niż planowałem a ciągle mam pomysły nowe... i muszę się jakoś opamiętać, bo nigdy tego nie skończę...
żeby nie płacić 80zł netto za wysyłkę, musiałbym zamówić ~15 sztuk procesorów (min 200zł netto)... jak będzie 7 chętnych, to będzie super, ale jak będzie choć 5 pewnych osób... też myślę że zamówię.scooter pisze:Ile chętnych musi być żebyś zamówił te brakujące elementy ?
Pozostałe elementy mogę kupić na miejscu - nawet pojedyncze sztuki.
-
Frozzer
Co do montażu to ja myślałem o czymś takim
http://allegro.pl/przedluzacz-obd2-75cm ... 47282.html
podpiąć do gniazda, a moduł upchnąć gdzieś w głębi.
Oczywiście bez autoreklamy użytkownika allegro
ale u innych takiej cienkiej przejściówki nie znalazłem 
Co do pewniaków, to ja jestem zainteresowany, w rodzinie mam jeszcze astrę h 1.7 myślę, że też by chcieli taki moduł zamontować.
PS. Jeżeli masz tylko czas i ochotę, to możemy się jeszcze raz ustawić na szybkie testy (obsługa przycisków, rozpoznawanie silnika i nie pamiętam czy coś jeszcze było do podmianki w przypadku GID i radia CD30) :>
http://allegro.pl/przedluzacz-obd2-75cm ... 47282.html
podpiąć do gniazda, a moduł upchnąć gdzieś w głębi.
Oczywiście bez autoreklamy użytkownika allegro
Co do pewniaków, to ja jestem zainteresowany, w rodzinie mam jeszcze astrę h 1.7 myślę, że też by chcieli taki moduł zamontować.
PS. Jeżeli masz tylko czas i ochotę, to możemy się jeszcze raz ustawić na szybkie testy (obsługa przycisków, rozpoznawanie silnika i nie pamiętam czy coś jeszcze było do podmianki w przypadku GID i radia CD30) :>
-
scooter
-
LWPM
- Zafiromaniak
no właśnie.. czegoś takiego mi potrzeba... o ile faktycznie jest 16 żyłowy, bo mam taki, który wygląda identycznie... i nie ma 16 żyłFrozzer pisze:Co do montażu to ja myślałem o czymś takim
http://allegro.pl/przedlu...6869947282.html
zaliczka może by mnie do pracy zmotywowała, choć nie wiem czy coś przyspieszy... nie wydłuży mi wolnego czasuscooter pisze:Jesli trzeba to ja mogę już dokonać jakiejś wplaty zaliczkowej żeby przyspieszyć produkcję
bardziej przydałby mi się ktoś z UHP - do testów oczywiście
Widzę, że czujników parkowania mi nie podarujecie... zobaczymy co się uda zrobić
Widziałem jak to pepas zrobił... postaram się coś zrobić... w wolnym czasie
Już teraz myślę, nad zmianą głównego procesora na nieco lepszy (2x więcej Flash, 2x więcej RAM), bo ten już ma zajęte ~80%, a jeszcze czujniki parkowania chcecie... i może coś jeszcze... kto wie co :-)
Już i tak raz zmieniałem na większy, bo mi pamięci brakło...
ten lepszy procesor to tylko ~6zł więcej na sztuce, więc niby nie dużo więcej, ale możliwości znacznie większe... dojdą tylko niewielkie zmiany w oprogramowaniu. Uniknąłbym sytuacji, że chcę coś dodać i nie ma miejsca... Co o tym sądzicie? Warto?
Ostatnio zmieniony 23 lip 2017, 22:59 przez LWPM, łącznie zmieniany 1 raz.
-
scooter
Warto warto 6 zł nie może nas ograniczać, a zalicza to po to byś mógł spokojniej pracować dzieląc koszty
A co do czujników da się tak żeby włączyły się po odpaleniu auta i wylaczaly standardowo po przekroczeniu prędkości i po zwolnieniu zalaczyly sie automatycznie , a nie po wbiciu biegu wstecznego(bo umnie tak działają) i zdążyło mi się nie włączyć przy parkowaniu przodem.
A co do czujników da się tak żeby włączyły się po odpaleniu auta i wylaczaly standardowo po przekroczeniu prędkości i po zwolnieniu zalaczyly sie automatycznie , a nie po wbiciu biegu wstecznego(bo umnie tak działają) i zdążyło mi się nie włączyć przy parkowaniu przodem.
Ostatnio zmieniony 24 lip 2017, 07:46 przez scooter, łącznie zmieniany 1 raz.