[B]Czyszczenie zaworu EGR 1.9 CDTi - komentarze
-
norbert_p
-
imalas
-
Anony Mous
ja mam teraz wciskaną od góry, czyli widać, że w ASO we Włoszech czyścili zawór i tak wkręcili. A tak skręcony zawór widziałem już w kilku ZB. Tak więc wszystko jedno czy z góry czy dołu czy z boku....byle taniej. W ASO w Krakowie pytałem o ceny i gość mi powiedział, że 550 zł oryginał i 450 zamiennik...który polecają. Tak więc nie tylko Pierburgnorbert_p pisze:Czy położenie tej wtyczki nie można zmienić na tych śrubach? Wtedy też by była od dołu (do opla).
-
norbert_p
Rozumiem, że i ten będzie pasował: http://allegro.pl/zawor-recyrkulacji-eg ... 33942.html W komplecie są dwie podkładki. Nie wiem czy i inne je posiadają.
-
imalas
-
Anony Mous
-
norbert_p
W sobotę lub poniedziałek również planuję wymianę i zaślepienie EGRa. Rozumiem, że w moim przypadku mam zrobić tak jak Kolega tic0. Mam silnik 120-konny. Czyli zaślepka przed zawór i w miejscu, gdzie ona będzie nie dawać już tych pozostałych.tico0 pisze:Przy okazji w ASO fiata zakupiłem zaślepkę ( 9zł) i została zamontowana na wejściu egr by jego zabezpieczyć, a nie tak jak jest pokazane na obrazku który wstawił Marki czyli za egr.... Ja zrobiłem tak co z tego wyjdzie zobaczymy.... Oczywiście w miejsce gdzie przyszła zaślepka egr już żadnej podkładki nie dawałem....
tic0 czy nie wywala Ci żadnych błedów itp? Jak się zachowuje silnik? Pytam, bo mam mętlik w głowie i zastanawiam się, w którym miejscu zamontować zaślepkę.
Na fotce, którą wkleił kaliope jest zaznaczone, aby między oryginalne blaszki włożyć tą zaślepkę... Czy to ma jakieś znaczenie?
-
Anony Mous
Najlepiej to byłoby zamontować zaślepkę zaraz przy wyjściu rurki z kolektora wydechowego.Wtedy zabezpieczony byłby cały układ EGR razem z chłodnicą spalin.Zaślepka w DTH zabezpiecza dostawanie się brudu bezpośrednio do kolektora i ochrania awaryjne klapy wirowe.Szczerze mówiąc w DT nie bardzo wiem co chroni skoro zamontowana ma być za EGR-em a nie przed.
-
norbert_p
-
Anony Mous
no właśnie...w dth zaślepka ma chronić kolektor a nie egr, natomiast w z19dt może rzeczywiści lepiej dać przed egr'a bo kolektor to tu nie trzeba chronić....więc można by chronić egr'a.Marki pisze:Najlepiej to byłoby zamontować zaślepkę zaraz przy wyjściu rurki z kolektora wydechowego.Wtedy zabezpieczony byłby cały układ EGR razem z chłodnicą spalin.Zaślepka w DTH zabezpiecza dostawanie się brudu bezpośrednio do kolektora i ochrania awaryjne klapy wirowe.Szczerze mówiąc w DT nie bardzo wiem co chroni skoro zamontowana ma być za EGR-em a nie przed.
Ale tak sobie myślę odnośnie z19dt....jak ktoś sam sobie wymienia egr'a, to znaczy ma takie możliwości, umiejętności itd, w każdej chwili sobie go przeczyści jak będzie problem...i bez zaślepki też będzie dobrze. Natomiast w z19dth....zaślepka jest o wiele ważniejsza z uwagii na właśnie ten nieszczęsny kolektor i zacierające sie od syfu klapy.
tak więc, norbert_p, ja w z19dt chyba bym dał przed....jeśli chłopaki tak włożyli i nie wywala błędów.
-
Anony Mous
Rozumiem Norbert o co Tobie chodzi.Wiem,ze na rysunku uszczelka jest za zaworem a Tico zamontował ją przed.O tym właśnie piszę.Co daje zamontowanie zaślepki za EGR-em w DT?Chroni przepustnicę przed brudem???Jeśli u Tico nie ma błędów to też montowałbym zaślepkę przed zaworem.Przynajmniej ograniczy przepływ spalin przez EGR.
-
DD
-
norbert_p
-
DD