Nie mogę odpalić mojej ZAFIRY

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
alek_jan

#226 Post autor: alek_jan »

MrBast87 pisze:wymienił przekaźnik pompy paliwa tej z baku :lol:
Przecież w baku nie ma żadnej pompy paliwa !!
MrBast87

#227 Post autor: MrBast87 »

chyba jest... :>
alek_jan

#228 Post autor: alek_jan »

MrBast87 pisze:chyba jest... :>
Niestety, nie ma na 100%
Skasowany użytkownik 6483

#229 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

W naszych dieslach nie ma pompy paliwa . Zresztą gdyby były to bys ją słyszał. facet ewidentnie cos tam wymienił za grosze i kit wcisnął ,że to pompa w baku.. Może to był jakis walnięty bezpiecznik? Ale pompa...na bank nie...bo nie istnieje.. :lol:
MrBast87

#230 Post autor: MrBast87 »

z tego co mi tłumaczył to przekaźnik (pod maską) nie będę się kłócił bo jestem zielony co do mechaniki, ale ważne że auto naprawione i pali tak jak przed usterką. :driver:
Fintosz

#231 Post autor: Fintosz »

Witam, kilka dni po wymianie filtra paliwa Zafira zaczęła się zapowietrzać po dłuższym postoju, w sobotę rano już nie odpaliła. Filtr boscha, uszczelka sprawdzana ze 20 razy, odpalanie na plaku nie pomogło. Kontrolka z kluczykiem nie świeci się, co to może być? Żeby tylko nie pompa
Skasowany użytkownik 6483

#232 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Nawet gdyby Ci padła pompa wtryskowa to i tak musiałby odpalić na plau bo przeciez psikasz go w dolot powietrza a zatem nie poprzez pompę. Teraz to możliwe ,że mróz sie do tego przyczynia ,że Ci nie odpala . Jakie są świece żarowe ? działają?
cns80

#233 Post autor: cns80 »

Jak dla mnie to nadal problem z filtrem. Brak szczelności i tyle. Albo trzeba jeszcze raz wymienić (na inny) albo porządnie złożyć. Uszczelka użyta tyle razy raczej już się do niczego nie nadaje.
Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#234 Post autor: Rybka »

Zerknij też na plastikowe klipsy na rurkach które wchodzą do obudowy filtra. Podnosząc pokrywę filtra (pewnie nie odpinałeś rurki) mogła zrobić się tam nieszczelność i zapowietrza się.
Awatar użytkownika
Luko
Mieszkaniec
Imię: Łukasz
Auto: Opel Zafira B 1.8
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#235 Post autor: Luko »

jarecki69 pisze:Nawet gdyby Ci padła pompa wtryskowa to i tak musiałby odpalić na plau bo przeciez psikasz go w dolot powietrza a zatem nie poprzez pompę.
Nie zgadzam się, u mnie jak pompa padła to nawet na plaku nie chciał zaskoczyć, jak juz po kilkunastu próbach zaskoczył to trzeba go było na wysokich obrotach trzymać żeby nie zgasł.
Moja Zafira

Idiotów na świecie jest niewielu, ale są tak sprytnie porozstawiani, że spotykasz ich na każdym kroku...
Fintosz

#236 Post autor: Fintosz »

Odpaliłem!! uff
wymieniłem filtr paliwa wraz z obudową i długie odpowietrzanie aż wyszło wszystko i zapaliła :piwo: . Jednak po dłuższym postoju(po nocy) zwów się zapowietrzyła, więc zamontowałem pompkę ręczną i co dwa dni trzeba jej podać paliwa, przewody które dochodzą do filtra- jeden sztywno siedzi drugi delikatnie się rusza. Po tym wszystkim zaczęła się zapalać kontrolka check podczas jazdy gdy puszczę nogę z gazu, po dodaniu chwile go zamuli i gaśnie kontrolka.
Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
#237 Post autor: Rybka »

Nie cieszył bym się zbytnio.
Jeśli nic nie zrobisz z tym zapowietrzaniem to w najbliższym czasie szykuj się na remont pompy wtryskowej.
Pamiętaj że każda bańka powietrza skraca żywot pompy.

Zaobserwuj dokladnie ten luźny przewód od obudowy filtra.
Być może nim ci się zapowietrza.
Fintosz

#238 Post autor: Fintosz »

idzie wymienić same te klipsy?
Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
#239 Post autor: Rybka »

Raczej tak.
Nie pamiętam już ale chyba jest też tam oring.
Może to jego wina :mysli:
Fintosz

#240 Post autor: Fintosz »

pomogę sobie zdjęciem:
http://sklep.tomiicars.com.pl/files/Obu ... (2)[2].jpg
oringi to te dwa białe?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”