Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
W ZA jest podobnie gdy zatankuje niedużą ilość paliwa ale jak skasuje na komputerze przyciskiem resetu ilość kilometrów które mogę zrobić, to komputer przeliczy i pokazuje już prawidłową wartość,myślę że w ZB też jest taka możliwość..
heh, cały ten "zasięg" służy mi jedynie do wkurzania podczas wypalania DPFa - na ile km jazdy mi zżarło ropy, jak zeżre 30-40 km to wypalanie można uznać za zakończone
Tankuje zawsze pod korek i nie schodzę poniżej 100 km pozostałego zasięgu.
Zapaliła się kontrolka (żółta) DDSu. O co chodzi ? Trochę powietrza upuszczałem , bo do letnich "nabili" prawie po 3 ! Na diagnostyce pokazuje 2,5 komputer 2,2 - 2,1 . Ten guzik to trzeba nacisnąć czy przytrzymać ? Jesteśmy z Zofią krótko to nic nie kumam. Zośka jest z 2006r Kosmo 150KM + Sport . Pomóżcie dobrzy ludzie.
Mój wyświetlacz dokładnie tak wygląda.jak pod powyższym linkiem. Po naciśnięciu BC miałem komunikat NO FUNCTION.
Interfejsem OP-COM i oprogramowaniem (ważne z roku 2010), udało się uruchomić funkcjonalności
Spalanie średnie, stoper, zasięg.
Tak więc funkcjonalność była tylko nieaktywna, prawdopodobnie masz tak samo
Witam koledzy i koleżanki
Mam takie pytanie jak kupiłem z Niemiec Zośkę przyrządy pokazywały pełen bak paliwa (odczyt na wskazówce licznika maksymalny ) komputer pokazywał ( Reichweite 590 km) przejechałem 60 - 70 km skazówka od paliwa dalej maksymalnie wychylona, a na komputerze (Reichweite 627 km )
hmmmm w czym może być problem ?
Komputer oblicza dystans jaki można przejechać z ostatniego spalanie czy tam z 25km czyli jak spokojniej sie jedzie niż wcześniej to dystans zawsze się podwyższy.
Mój rekord po zatankowaniu do przejechania. 1250km
ciekawa sprawa z tym przeliczaniem
ps. Ale czy skazówka od stanu paliwa nie powinna opaść po przejechaniu takiej ilości km hmmm ??(jak włączam zapłon to to śmiga do samego końca-do oporu, może coś się zawiesiło )??
Dark,
To jeszcze się zdziwisz jak się "zasięg" zmniejszy po wypalaniu DPFa (jeśli masz)
U mnie przez pierwsze 100 km od zatankowania wskazówką nawet nie drgnie - im dalej tym szybciej leci. Druga polowka skali pełni w sumie role "rezerwy".
Ale to nie tylko urok Opli (miałem tak samo w astrze F).
W Fabii przez pierwsze 400 km zbiornik jest na full
W każdym aucie wskaźnik paliwa tak działa że na początku wskazówka opada powoli, ale od 1/2 stanu opadanie gwałtownie rośnie i nieubłaganie zbliża się do "księgowego" czyli kontrolki rezerwy
btw: czemu OPEL jej nie stosuje w swoich autach to nie wiem
Tak piszę o "księgowym" w Vectrze takiej kontrolki nie ma (a tym modelem do tej pory powożę), a powiadasz że Zafira ma? jeżeli tak to nie zdążyłem jeszcze zauważyć ;-)