[B] dzienne światła LED

Modyfikacje dla Zafiry B
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
Imię: Dariusz
Auto: Zafira B 1,9
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#241 Post autor: Pszczyna »

Panie kaliope Ledy mają gasnąć po włączeniu świateł mijania dlatego taka konfiguracja ja zaś chcę aby świeciły razem z postojami, zaś co do filmiku to albo rozkleił lampę i wcisnął ledy lub od tyłu jakimś sposobem je tam zaaplikował lecz założę się że te LED-y to zwykła taśma na metry cięta
[ Dodano: Pon Kwi 11, 2011 19:17 ]
No więc nowa koncepcja , jak się okazało światła były mało widocze oto nowa wersja akceptowana nawet przez diagnostę PZM
Obrazek
Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2011, 14:29 przez Pszczyna, łącznie zmieniany 1 raz.

F-19

#242 Post autor: F-19 »

No cóż, jak dla mnie to estetyczna porażka. Wygląda tragicznie - światełka na wysięgniczkach, pomiędzy halogenem a obwódką zaślepki jest nienaturalna szpara, wygląda jakby każdy element był z innej bajki . Czy naprawdę trzeba było tak krzywdzić Zafirę?

kamol

#243 Post autor: kamol »

pszczyna pisze: No więc nowa koncepcja , jak się okazało światła były mało widocze oto nowa wersja akceptowana nawet przez diagnostę PZM
ale nie za wszelką cenę, akceptację diagnosty PZM masz, a wygląda to mizernie niestety, podpisuje się pod F-19
F-19 pisze:Czy naprawdę trzeba było tak krzywdzić Zafirę?

ronin

#244 Post autor: ronin »

Przyłączam się do opinii przedmówców - estetycznie to wygląda chyba nawet gorzej niż u mnie :P Jeśli są już fabryczne halogeny to lepiej dać sobie siana z dziennymi LED'ami.

Aston

#245 Post autor: Aston »

Piszcie do Sig_Man miał robić przymiarkę do wstawiania świateł dziennych do ZB nie wiem jak mu idzie bo jak u niego byłem to o tym wspominał i całkiem był zapalony do tematu :)

lapm

#246 Post autor: lapm »

Ja też bym zamontował dzienne, bo jak zalozylem mocniejsze zarowki, dużo lepiej widać w nocy, ale szybciej sie pala i koszt ledow szybko by sie zwrocil, ale poczekam chyba, jak zrobia specjalne podkladki pod halogeny razem z DL, tylko czy sie doczekam...

Awatar użytkownika
oki
Mieszkaniec
Imię: Darek
Auto: Zafira B 2.0 Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LER
#247 Post autor: oki »

Ja mam xenony i ich tak na dobrą sprawę w dzień nie widać.
Tak jak się mówi ze na światłach w dzień auto jest lepiej widoczne to sie dotyczyło starych rozwiązań lamp gdzie swiatło było odbijane przez odbłyśnik.
Przy soczewkach światło jest skupione i przez przednie szkło przechodzi ok 5cm średnicy wiązka która w dzień nie jest widoczna o ile nie staniemy na wprost lampy.
Twierdzę ze w dzień lepiej widzę postojówki 5W z przodu jak xenony więc te żarówki H15 z dodatkowym włuknem 15W mogą być bardzo dobrze widoczne szczególnie ze są ustawione jak długie czyli bez przesłony.
Zobaczcie rysunek czy zdjęcie tej H15 55W jest z przesłoną jak normalna żarówka mijania a drugie włukno 15W jest poniżej i bez przesłony czyli odbija światło po całej lampie jak światła długie tylko przy 15W nie oślepia.

Mam taki pomysł, aby w lampie dorobić jeszcze jedną oprawkę pod jakąś żarówkę 10W lub 21W co by robiło za dzienne.

kzwti

#248 Post autor: kzwti »

Akurat teraz zabieram się do zrobienia Ledów w mojej Zafirze w dwóch opcjach... (wybiorę jedną - drugą opchnę na alledrogo)
Rozważałem wiele opcji i w końcu wymysliłem moim zdaniem najlepszą...

Ale po kolei...

Załatwiłem ledy jedne okrągłe 90 mm a drugie listwy Ściągnąłem zderzak i wymontowałem te dwa plastiki z halogenami - prowizorycznie zaślepiłem te otwory bo przeróbka potrwa tydzień - do dwóch - pierwszy raz jest najtrudniejszy zawsze. Zawiozłem orginalne plastiki i lampy do znajomka, który robi plastiki tuningowe. Machnął model z tych plastików - teraz "rzeźbi" modyfikacje: przeprofilowuje dziury pod lampy, przedłuża tunele w których są mocowane lampy i dorabia odpowiednie mocowania żeby ledy świeciły do przodu nie na boki. Zrobi dwa komplety - jeden komplet pod listwy obok halogenów, drugi pod Ledy okrągłe zamiast halogenów. Potem machnie nowe "stiuningowane" plastiki po jednym komplecie z każdego rodzaju. Założę jedne i drugie zobaczę jak Zafira wygląda... i wybiorę ładniejsze.
Koszt realizacji projektu około 100 - 150 zł za komplet plastików.

Plusy:
oryginalne plastiki są nienaruszone,
lampy świecą idealnie do przodu,
nie trzeba chałupniczo dorabiać mocowań,
powinny pasować każde lampy o średnicy 90 mm oraz listwy byle wymiar trzymały - nawet te zwykłe za 100 parę złotych z Allegro.

Minusy:
za pierwszym razem trzeba dwa razy rozbierać zderzak - tydzień bez samochodu żyć nie da rady.
nie dotyczy Zafir z plastikami "w plaster miodu" - nie da się tego wytłoczyć choć może ktoś inny by zrobił i takie.
trzeba będzie te plastiki pomalować po dorobieniu na odpowiedni kolorek bo wychodzą z formy białe.

Jak skończę przeróbkę, to dam fotki jak to wyszło...

Woytas

#249 Post autor: Woytas »

kzwti, czekamy na foto...jakby to fajnie wyszło to pogadaj z kolegą o jakiejś mini produkcji ;)

Aston

#250 Post autor: Aston »

He he mini litości niech robi kopyto i tłucze bo popyt będzie spory ... no i czekamy na foty ... niecierpliwie :P

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#251 Post autor: Lorry »

Jak to będzie wyglądać mniej więcej tak jak halogeny w meśkach po kuracji u Brabusa (dwie lampy w kratce obok siebie) to będzie to bardzo ciekawa i całkiem estetyczna opcja ;)

Mihó

#252 Post autor: Mihó »

Obrazek
Obrazek

twoj_cien1

#253 Post autor: twoj_cien1 »

a ja mam pytanie natury elektrycznej :)

skad najlepiej wyciagnac +12V po stacyjce w komorze silnika.
Niechcialbym podpinac ledow pod postojowki.

tico0

#254 Post autor: tico0 »

np. przekaźnik pompy paliwa, lub przekaźnik +"15"..... to wszystko masz w skrzynce przekaźników w przedziale silnika jeśli wiesz o czym piszę.

ps. założyłeś dwa takie same tematy....

ronin

#255 Post autor: ronin »

Można jeszcze z silniczków reflektorów pociągnąć

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”