Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Panie kaliope Ledy mają gasnąć po włączeniu świateł mijania dlatego taka konfiguracja ja zaś chcę aby świeciły razem z postojami, zaś co do filmiku to albo rozkleił lampę i wcisnął ledy lub od tyłu jakimś sposobem je tam zaaplikował lecz założę się że te LED-y to zwykła taśma na metry cięta [ Dodano: Pon Kwi 11, 2011 19:17 ]
No więc nowa koncepcja , jak się okazało światła były mało widocze oto nowa wersja akceptowana nawet przez diagnostę PZM
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2011, 14:29 przez Pszczyna, łącznie zmieniany 1 raz.
No cóż, jak dla mnie to estetyczna porażka. Wygląda tragicznie - światełka na wysięgniczkach, pomiędzy halogenem a obwódką zaślepki jest nienaturalna szpara, wygląda jakby każdy element był z innej bajki . Czy naprawdę trzeba było tak krzywdzić Zafirę?
Przyłączam się do opinii przedmówców - estetycznie to wygląda chyba nawet gorzej niż u mnie Jeśli są już fabryczne halogeny to lepiej dać sobie siana z dziennymi LED'ami.
Piszcie do Sig_Man miał robić przymiarkę do wstawiania świateł dziennych do ZB nie wiem jak mu idzie bo jak u niego byłem to o tym wspominał i całkiem był zapalony do tematu
Ja też bym zamontował dzienne, bo jak zalozylem mocniejsze zarowki, dużo lepiej widać w nocy, ale szybciej sie pala i koszt ledow szybko by sie zwrocil, ale poczekam chyba, jak zrobia specjalne podkladki pod halogeny razem z DL, tylko czy sie doczekam...
Ja mam xenony i ich tak na dobrą sprawę w dzień nie widać.
Tak jak się mówi ze na światłach w dzień auto jest lepiej widoczne to sie dotyczyło starych rozwiązań lamp gdzie swiatło było odbijane przez odbłyśnik.
Przy soczewkach światło jest skupione i przez przednie szkło przechodzi ok 5cm średnicy wiązka która w dzień nie jest widoczna o ile nie staniemy na wprost lampy.
Twierdzę ze w dzień lepiej widzę postojówki 5W z przodu jak xenony więc te żarówki H15 z dodatkowym włuknem 15W mogą być bardzo dobrze widoczne szczególnie ze są ustawione jak długie czyli bez przesłony.
Zobaczcie rysunek czy zdjęcie tej H15 55W jest z przesłoną jak normalna żarówka mijania a drugie włukno 15W jest poniżej i bez przesłony czyli odbija światło po całej lampie jak światła długie tylko przy 15W nie oślepia.
Mam taki pomysł, aby w lampie dorobić jeszcze jedną oprawkę pod jakąś żarówkę 10W lub 21W co by robiło za dzienne.
Akurat teraz zabieram się do zrobienia Ledów w mojej Zafirze w dwóch opcjach... (wybiorę jedną - drugą opchnę na alledrogo)
Rozważałem wiele opcji i w końcu wymysliłem moim zdaniem najlepszą...
Ale po kolei...
Załatwiłem ledy jedne okrągłe 90 mm a drugie listwy Ściągnąłem zderzak i wymontowałem te dwa plastiki z halogenami - prowizorycznie zaślepiłem te otwory bo przeróbka potrwa tydzień - do dwóch - pierwszy raz jest najtrudniejszy zawsze. Zawiozłem orginalne plastiki i lampy do znajomka, który robi plastiki tuningowe. Machnął model z tych plastików - teraz "rzeźbi" modyfikacje: przeprofilowuje dziury pod lampy, przedłuża tunele w których są mocowane lampy i dorabia odpowiednie mocowania żeby ledy świeciły do przodu nie na boki. Zrobi dwa komplety - jeden komplet pod listwy obok halogenów, drugi pod Ledy okrągłe zamiast halogenów. Potem machnie nowe "stiuningowane" plastiki po jednym komplecie z każdego rodzaju. Założę jedne i drugie zobaczę jak Zafira wygląda... i wybiorę ładniejsze.
Koszt realizacji projektu około 100 - 150 zł za komplet plastików.
Plusy:
oryginalne plastiki są nienaruszone,
lampy świecą idealnie do przodu,
nie trzeba chałupniczo dorabiać mocowań,
powinny pasować każde lampy o średnicy 90 mm oraz listwy byle wymiar trzymały - nawet te zwykłe za 100 parę złotych z Allegro.
Minusy:
za pierwszym razem trzeba dwa razy rozbierać zderzak - tydzień bez samochodu żyć nie da rady.
nie dotyczy Zafir z plastikami "w plaster miodu" - nie da się tego wytłoczyć choć może ktoś inny by zrobił i takie.
trzeba będzie te plastiki pomalować po dorobieniu na odpowiedni kolorek bo wychodzą z formy białe.
Jak skończę przeróbkę, to dam fotki jak to wyszło...
Jak to będzie wyglądać mniej więcej tak jak halogeny w meśkach po kuracji u Brabusa (dwie lampy w kratce obok siebie) to będzie to bardzo ciekawa i całkiem estetyczna opcja