Panowie/Koledzy/Panie/Koleżanki
Mam to radio fabryczne - takie oznaczenia i nie zadowala mnie jakość dźwięku. O ile ballady i "radiowe spokojne przeboje" gra OK to muzykę z dużym podbiciem powyżej +/- połowy skali charczą i jest bardzo kiepsko. Jest to samochód w którym chcę mieć bardzo ładne brzmienie jakościowe oraz przy pewnym typie muzyki odpowiednie podbicie. Chciałbym zostać o ile to możliwe na fabrycznym radiu i sterowaniu kierownicy (bardzo przyjemna obsługa). Mam nową skrzynie Herza z głośnikiem 20cm i RMS 150w - nie potrzebuje dużego wiadra ponieważ ma być czysto a nie wieelkie umc umc
Czy z radia można wypuścić okablowanie do podłączenia wzmacniacza?
Czy ktoś robił wytłumienie drzwi pod stricte audio w aucie?
Czy ktoś po wymianie samych głośników rozwiązał problem jakości z fabrycznym radiem?
Jeśli jest temat do którego mógłbym sie dołączyć - proszę o przeniesienie aby był porządek na forum
Pozdrawiam
Po przeanalizowaniu dostępnych form za/przeciw zdecydowałem na pozostawieniu fabrycznego radia oraz dokupieniu w miejsce fabrycznych głośników - produkt firmy GMS 1765N które są polecane w środowiskach car audio (cena/jakość) - zestaw z dystansami MDF pod Zafirę kosztował okolice 100zł.
Wnioski:
- nie opłaca się niz zmieniać w fabrycznej instalacji ponieważ radio Opla nie wyrabia nawet z głośnikami RMS 35w, a ponadto fabryczne są umieszczone w dystansach i dodatkowo super klejone do siebie. Gra tak samo jak seria więc nie mogę ocenić samych głośników.
- na wyprowadzenie wmacniacza przez konwerter też nie ma co się decydować - ponoć z opini pogarsza jakość "czystość" dźwięku.
Finalnie albo robić wszystko od razu za +/- 1500zł (używane komponenty) lub pozostać na fabrycznych rozwiązaniach.
Pozdrawiam