Pisałem w którymś z tematów, że osobiście sprawdziłem, że można wyciągnąć średnią zużycia paliwa 4,8l/100km (przy absolutnie poprawnie skalibrowanym zużyciu ON w BC) ale to wymaga zapewnienia warunków w codziennej jeździe nie spotykanych (dystans kilkudziesięciu km, równa trasa, mały ruch, stała V=100km/godz., bez pasażerów i bagażu, rozgrzany wcześniej silnik, itp.) Czyli można (jeśli ma się silną psychikę do takiego stylu jazdy ), ale tak naprawdę średnie zużycie przy stylu miasto/trasa 50/50 (ZB 19DT bez DPF) wychodzi mi 7,5l/100km.kaliope pisze: Był jakiś użytkownik co mu 5.4 pali.
Secundo:
Przy licytowaniu się czy DPF nas wykańcza psychicznie czy też nie stwarza nam problemów nie uwzględniamy jednej podstawowej informacji: ile km zostało naprawdę przejechane z tym filtrem i jaki był styl tej jazdy. Z reguły mamy auta z drugiej ręki, a DPF jest elementem wcześniej (miasto, PSJ, przerywane wypalania) czy później zużywającym się. Dla mnie miarodajną informacją nt. filtra może być wypowiedź tylko tych, którzy eksploatują samochód z DPF od nowości bądź znają (ale w 100%) jego prawdziwy przebieg i styl jazdy.