Centralny zamek - Zafira A
Moderator: Sebu$
- JARO
- Mieszkaniec
- Imię: Jarek
- Auto: Opel Zafira A 1.8/Insignia A 2.0CDTI
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
Mam problemik z centralnym w mojej Zosi a konkretnie pilot działa tzn zamyka i otwiera wszystkie drzwi a jak próbowałem kluczykiem to tylko drzwi kierowcy otwiera. I jeszcze jedno siedząc w Zosi i ustawiając lusterka nie działa mi przycisk w prawo czy to wina przycisku? jeśli tak to jak go rozebrać?
Witam , chcę wymienić centralkę c.z. ASO nie może przypisać nowego kluczyka i stwierdzili że ma uszkodzenie . A moje pytanie to gdy kupię centralkę o takim samym symbolu i nr GM to wystarczy ją tylko przełożyć ? Czy obecny kluczyk nic nie zauważy ?
Witam i proszę znawców elektryki (elektroniki) o pomoc a więc mam zainstalowany auto alarm (nie fabryczny) lecz od ponad 1/2 roku nie używałem autoalarmu samochód zamykałem pilotem w kluczyku i było wszystko OK, aż dzisiaj postanowiłem zamknąć auto na alarm i tu nastąpiło mrugnięcie kierunkami lecz zapadki nie zamknęły się więc otworzyłem alarm pilotem(autoalarmu) ponowne mrugnięcie kierunków pomyślałem, że zamknę jak do tej pory pilotem od kluczyka a tu nic zapadki nie zamknęły auta więc myślę zamknę kluczykiem w drzwiach i znowu nic zapadki nawet nie drgnęły - pytanie moje czy to oznaka, że centralka padła czy padł sterownik w drzwiach kierowcy (centralny mam elektryczny) czy próba zamknięcia auta poprzez autoalarm mogło spowodować to, że przestał reagować na pilota w kluczyku centralny oraz mechaniczny.Kluczyk w drzwiach po przekręceniu zamyka tylko drzwi kierowcy reszta jest niezamknięta. Czy jest jakiś sposób na sprawdzenie czy padła centralka czy sterownik.
Sprawdziłem bezpiecznik od centralnego zamka i jest uwalony po włożeniu nowego i próbie zamknięcia drzwi pilotem w kluczyku pali kolejny bezpiecznik znaczy się jest gdzieś zwarcie w kablach na dodatek tył lewa strona pasażera za skarby świata nie mogę wyciągnąć zapadki w drzwiach od wewnątrz wygląda tak jak by siłownik trzymał na stałe może tu leży przyczyna palenia bezpieczników ( po tej stronie ostatnio lutowałem przewody w drzwiach) cholerka jak tę zapadkę wyciągnąć i otworzyć drzwi siłą czy mogę coś w ten sposób uszkodzić.
Sprawdziłem bezpiecznik od centralnego zamka i jest uwalony po włożeniu nowego i próbie zamknięcia drzwi pilotem w kluczyku pali kolejny bezpiecznik znaczy się jest gdzieś zwarcie w kablach na dodatek tył lewa strona pasażera za skarby świata nie mogę wyciągnąć zapadki w drzwiach od wewnątrz wygląda tak jak by siłownik trzymał na stałe może tu leży przyczyna palenia bezpieczników ( po tej stronie ostatnio lutowałem przewody w drzwiach) cholerka jak tę zapadkę wyciągnąć i otworzyć drzwi siłą czy mogę coś w ten sposób uszkodzić.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Jak jeszcze raz dociśniesz wyskakują rygielki w drzwiach - nawet jak masz otwarte okno drzwi nie otworzysz.Arczi pisze:Pytanko o centralny zamek : naciskam przycisk i zamyka @ll drzwi a jak jeszcze raz nacisne przycisk zamykania to slychac jakby jeszcze raz silowniki zadzialaly. Ktos podpowie co i jak oraz dlaczego to tak jest ??
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
Przetestuje - dziekiBodek pisze:Jak jeszcze raz dociśniesz wyskakują rygielki w drzwiach - nawet jak masz otwarte okno drzwi nie otworzysz.
Hmm no chyba niezupelnie... Wciskajac 3-ci raz nie slychac tego juz...jarecki69 pisze:Arczi , no to normalny dźwięk podczas wciskania ponownie zamykania z pilota. Po prostu układ próbuje znów zamknąć zamki , podając napięcie na siłowniki.
Ok tylko, że ja pojęcie mam zerowe w tym temacie
Jak go sprawdzić?
[ Dodano: Czw Cze 21, 2012 09:43 ]
A może ktoś wie czy zwykły korek (zamek centralny) można zastąpić korkiem z kluczykiem? np takim: http://tinyurl.com/7gx3znr
Jak go sprawdzić?
[ Dodano: Czw Cze 21, 2012 09:43 ]
A może ktoś wie czy zwykły korek (zamek centralny) można zastąpić korkiem z kluczykiem? np takim: http://tinyurl.com/7gx3znr
Nie wiem czy dobry temat wybrałem, ale nie mam uprawnien na zakladania nowego tematu, a sprawa jest bardzo pilna.
Mianowicie nie moge otworzyc klapy. Centralny dziala na wszystie drzwi i czuc, ze prad dochodzi do zamka tylnej klapy bo delikatnie rusza sie wkladka jak otwieram z pilota centralny. Problem jest o tyle zlozony, ze klapy nie moge otworzyc mechanicznie i elektrycznie. Wkladam kluczyk i moge nim obracac klasycznie o 45 stopni czyli poziom i pion plus dociskanie wkladki. Wlalem juz chyba z litr WD40 i dalej d...
Od srodka nie ma magicznego dojscia do zamka bo sprawdzalem. Jak teraz otworzyc klape ??? Plisssss
Mianowicie nie moge otworzyc klapy. Centralny dziala na wszystie drzwi i czuc, ze prad dochodzi do zamka tylnej klapy bo delikatnie rusza sie wkladka jak otwieram z pilota centralny. Problem jest o tyle zlozony, ze klapy nie moge otworzyc mechanicznie i elektrycznie. Wkladam kluczyk i moge nim obracac klasycznie o 45 stopni czyli poziom i pion plus dociskanie wkladki. Wlalem juz chyba z litr WD40 i dalej d...
Od srodka nie ma magicznego dojscia do zamka bo sprawdzalem. Jak teraz otworzyc klape ??? Plisssss