[A] - kacza1982 - 1,8 Selection, 125 KM, 2001

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
wojtowca
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: Opel Zafira A
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#286 Post autor: wojtowca »

Beee jaka koza wysoka :evil2: , kto Ci tak ten lak spierdolył :P ....
... kurde też bym chciał mieć połysk bez zarysowań :cry:. Great job dla Ciebie i Pana od SPA 8) :brawo:
Obrazek
"Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził
z oczami utkwionymi w niebo.
Bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić."

Leonardo da Vinci

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#287 Post autor: Sebu$ »

kacza1982 pisze: ps. czy ja jestem normalny? chyba ankietę zrobię...
.... :lol:

.... :ok:
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#288 Post autor: Bodek »

Sebu$ pisze:
kacza1982 pisze: ps. czy ja jestem normalny? chyba ankietę zrobię...
.... :lol:

.... :ok:
Dobrze, że jest opcja: NIE WIEM :lol:

A na początku byłem przeciwny :haha:
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#289 Post autor: Wojti »

Rafał efekt super a nawet więcej :piwo: Zośka w słońcu zyska jeszcze więcej ...Czekamy na zdjęcie do kalendarza :piwo:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Skasowany użytkownik 16629

#290 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Jestem zadowolony, oczywiście klamki mnie strasznie drażnią, ale po wypłacie (czyli już niebawem) jakieś się zakupi i pomaluje, to ma być ładny komplet i prawie polift :D (prawie, bo tylnej klapy nie będę zmieniał ze względu na uszczelkę... wiem, że ktoś kiedyś pisał, że tą można jakoś wyciąć, ale w to już się bawił nie będę, bo i tak mało który amator wie, że w polifcie uszczelki nie było). Będą klamki, będzie i sesja konkretna :D Co do grilla to jednak musiał się pojawić, jest po prostu ładniejszy, o wiele ładniejszy, kupiony nówka zamiennik, jakość typu "może być", dla pedanta znaczy to tyle co stan przejściowy, zobaczymy jak długo chiński chrom wytrzyma... niestety używkę kupować to trochę loteria, a cena jest wyższa niż ten nowy zamiennik. Teraz Zosi się pysk cały czas uśmiecha :)

Co do kozy, wiem, kurde, wysoko skubana stoi i chciałbym ją lekko zbliżyć do ziemii, ale niestety są inne wydatki (np. szyba przednia niestety, którą muszę wymienić do przeglądu czyli do ok. 3 miesięcy)

Parę rzeczy drobnych jeszcze zostało, jakieś plastiki, haczyki, odratować czujniki parkowania (bo coś ugniło przy demontażu podobno), duperelki drobniejsze (poza szybą przednią)... trzeba czekać do wypłaty

Niestety i stety, dzisiaj w nocy w pracy kumpel mnie dobił :( Kupił moje marzenie na dzień dzisiejszy... Zafira B 2.0 turbo... skubańcowi zazdroszczę... przyciśnięty do muru został od razu, link do forum dostał i codziennie będę go molestował czy już dołączył, spokoju mu nie dam :D

ech, znowu się rozpisałem... a h... tam, jest się czym pochwalić :D

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#291 Post autor: Wojti »

Rafał trzeba wieżyc w marzenia ....One czasami się spełniają :lol: Mi sie spełniło i Zafirka smiga jak ta lala :lol:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

#292 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Wojti pisze:Rafał trzeba wieżyc w marzenia ....One czasami się spełniają :lol: Mi sie spełniło i Zafirka smiga jak ta lala :lol:
a mi nie śmiga... właśnie wróciłem z roboty i na mieście coś mi głośno się w aucie zrobiło... pod blokiem szybkie leżakowanie pod autem i? i znowu kompensator ch... strzelił, niecałe 2 lata temu wymieniony... niestety termin na poniedziałek na lekarza... mam nadzieję, że objeżdżę ten weekend. Muszę sprawdzić gwarancję, ile mi też dali za to spawanko i w poniedziałek albo będzie za free (pewnie nie) albo znowu ok. 130-150zł

Awatar użytkownika
Aliass
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#293 Post autor: Aliass »

Daj znac jak bedziesz klamki malował ;) Podjade.

:czerwona: nie dostaniesz tylko z tego powodu ze nie mialem czasu. Za to jest minus ;)

A tak na powaznie to szacun za lakier.. Tez mam sporo do malowania ale inne wydatki narazie sa wazniejsze ;(
Obrazek

#294 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Aliass pisze:Daj znac jak bedziesz klamki malował ;) Podjade.

:czerwona: nie dostaniesz tylko z tego powodu ze nie mialem czasu. Za to jest minus ;)

A tak na powaznie to szacun za lakier.. Tez mam sporo do malowania ale inne wydatki narazie sa wazniejsze ;(
Sorki Maćku, niestety nie miałem sam czasu, ale będzie okazja jeszcze nie jedna, bo po zakupie klamek i malunku będzie sesja w Katowicach, więc napewno się trafimy :) Pewnie to trochę czasu zajmie (liczę, że tak do dwóch tygodni, ale...), ale warto poczekać, bo tego mi brakuje do pełni szczęścia.

Do zrobienia zostało - tylny znaczek na klapę, oryginał kosztuje prawie 150zł, napis Zafira na razie sobie odpuszczę... zastanawiam się czy by nie zaadaptować innego znaczka, np. z nowszego modelu, gdzie na górze jest napis Opel wygrawerowany, ale to temat do przemyśleń :D

Z nowości dzisiaj byłem na naprawie "plecionki" wydechu, na szczęście okazało się, że mam 2 lata gwarancji, więc wymiana na nowy i nowa gwarancja gratis :D znowu 130zł w kieszeni. Nie wiem czy to efekt placebo czy prawda - po wymianie Zośka jakaś mocniejsza się wydaje, znaczy, nie jest tak zamulona. W nagrodę dostała mycie na bezdotykowej, bo teraz już szczotki odpadają :D Oczywiście przy okazji trafiła na maskę nowa naklejka klubowa

Plany na następne 2 tygodnie:
1. schowek w podsufitkę z Vectry (tylko montaż, bo schowek mam już z jakiś rok)
2. nakładki na progi Irmscher (montaż, mam nówki sztuki z 1999 roku, rarytasik mi się trafił, niedostępne nigdzie chyba), tylko muszę zerwać naklejki z przednich progów, na które nie mam na razie pomysłu
3. wymiana oleju/filtra, bo już 10kkm stuknęło

Dalsze plany:
1. regeneracja sprężarki klimy, bo dzwoni trochę nawet nie włączona i mam nadzieję, że to ona, bo jak nie to ch... wie co
2. wymiana przedniej szyby
3. naprawa czujników parkowania...

#295 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Malutki aktual - tankowanie po miesiącu (auto stało chwilę). Zatankowane 40,65l, zapłacone 60zł, przebieg 506km... oczywiście lpg, więc spalanko 8,0 gazu, na komputerze pokazało 7,9.

Zacząłem prowadzić na telefonie w aplikacji tankowania, ale chyba motostat będzie lepszy ;) emeryt style rządzi hehehe

ps. to spalanie się zmieni kiedyś... kiedyś, kiedy w końcu się odłoży i kupi 2,0 turbo/OPC hehehe, tym się nie da jeździć eco ;)

#296 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Niestety nie można już edytować, więc malutki aktual:

zamówione:
1. Oryginalne dywaniki welurowe (niby mają być nowe, ale to się zobaczy jak przyjdą, mam nadzieję, że będą pasować na stopery z przodu)
2. Świece Bosch 1-elektrodowe (zobaczymy jak się będą sprawować)
3. Filtr powietrza

do zamówienia:
1. Filtr kabinowy (muszę wytargać znowu schowek, bo nie pamiętam, który mam
2. Klamki lakierowane, które pójdą do malowania (zobaczę jak z funduszem wyjdę do tygodnia)
3. Logo łopla na tylną klapę... chodzi mi po głowie Corsa D/Astra J - są tańsze niż ori Zosi i ładniejsze, ale muszę zmierzyć czy się zmieści (j.w.)

Niestety pomimo zamówienia gadżetów dzisiaj Zosia rzuciła palenie!!!! Pierwszy raz jej się zdarzyło. Podjechałem z moją ukochaną pod aptekę, brak miejsca więc zablokowałem 3 auta i siedziałem w środku, moje kochanie wróciło i... i kuźwa nie odpala :roll: WTF, jak może? Objaw - silnik kręci i nic, zero zapłonu, próba odpalenia bezpośrednio na lpg i to samo, więc pewnie zapłon? Podłączam elma i komórkę - brak komunikacji z kompem WTF. Dodatkowo zauważyłem, że pompa paliwa chodzi i... i po wyłączeniu zapłonu chodzą obydwa wentylatory chłodnic, a po włączeniu wyłączają się. Dodatkowo - nie gaśnie kontrolka TC/ESP na desce. Hmmm szybkie myślenie, nie ma kontaktu z ecu, silnik kręci... sprawdziłem połączenia ecu i nic, potem jeszcze... potem to już słodka tajemnica ;) Trwało to jakieś 10 minut zanim odpaliła, ale żyje :) jutro jak będą chęci zrobi się poprawki, aby palenie wróciło do normy...

kuźwa i znowu musiałem ustawiać datę/godzinę i od nowa ustawiać radio... hehehe

Ogólnie Zośka śmiga, przyjdą filtr i świece to jeszcze się oliwę zmieni, bo już 11kkm wybiło, a przy kolejnej wymianie i rozrząd by wypadało zarzucić nowy, niech ma skubana ;)

Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Imię: Grzegorz
Auto: Signum
Model: Polift
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#297 Post autor: gRZENIU »

Rafał sporo pracy było , ale Zośka po SPA perezenci się świetnie ... Czekamy na piękne fotki w słońcu ... ;)

Czasami się zdarza, że Zoście mało dopieszczania ... Więc upomina się o jeszcze :lol:

#298 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Skoro o dopieszczaniu, wczoraj doszła paczka:

ObrazekObrazekObrazek

ObrazekObrazek

Może to ostatnie oryginalne? Myślałem, że to blef, że są nowe i będą tylko dobrze odkurzone, ale są nowe, pasują idealnie na fabryczne stopery z przodu, materiał mięciutki i ładnie się zlewa z tapicerką podłogi... Trzeba będzie wrzucić kapcie do auta, bo szkoda w butach włazić :D

Czekam teraz na paczkę z świecami i filtrem powietrza i umówię się na wizytę na wymianę oleju i świec, bo filtr to raczej sam wymienię hehehe. Potem jeszcze p/pyłkowy. W przyszłym tygodniu tydzień urlopu przymusowego, więc pora na czujniki parkowania i wreszcie unikalne nakładki na progi :D

Przy tej okazji pytanko: czym najlepiej odtłuścić lakier pod taśmę dwustronną? Słyszałem, że jest coś takiego jak zmywacz do silikonu i niby lepsze niż benzyna ekstrakcyjna, ale czy to nie uszkodzi lakieru? i w ogóle gdzie to kupić, bo byłem w budowlanych marketach i nie potrafię znaleźć. Ktoś może coś już kleił na taśmie i odtłuszczał?

ps. Przedwczoraj udało mi się sprzedać moje tylne lampy oryginalne i udało się nakłonić kupującego, miłego Pana na zajrzenie na forum i nawet się zarejestrował :) czekam na informację od niego jak się mu podoba czy też nie ;)

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#299 Post autor: Sebu$ »

no Kaczorku .... fajnie to wygląda :ok:
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

Awatar użytkownika
tomzam
Mieszkaniec
Imię: Tomek
Auto: Opel
Model: ZafiraA
Oznaczenie silnika: DTH
#300 Post autor: tomzam »

Zmywacz kupisz w sklepach lakierniczych/mieszalniach lakierów służy do odtłuszczania powierzchni pod lakierowanie i nie zrobi krzywdy powłoce

Zablokowany

Wróć do „Zafira A”