DD dał tutka do aktywacji komunikatów
czujnik poziomu płynu do spryskiwaczy
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Coś chyba źle czytam : wpierw piszesz że nic się nie dzieje ,zaś później że bombarduje ci komunikatem!!!!
Czujnik działa na zasadzie zamkniętego obwodu , ma wbudowany kontaktron który jest sterowany magnesem zabudowanym w białej części czujnika , zaś czujnik ma być zabudowany białą częścią ruchomą do dołu lub inaczej (cy-plik który blokuje wtyczkę do góry)
Jeśli dasz mostek do wtyczki zamiast czujnika to komunikat powinien zniknąć lecz po restarcie stacyjki i tu uwaga pomimo że komunikat zniknie to i tak jest zapisany w błędach ,żarówki też ?!?!?!?!?!?!
Czujnik działa na zasadzie zamkniętego obwodu , ma wbudowany kontaktron który jest sterowany magnesem zabudowanym w białej części czujnika , zaś czujnik ma być zabudowany białą częścią ruchomą do dołu lub inaczej (cy-plik który blokuje wtyczkę do góry)
Jeśli dasz mostek do wtyczki zamiast czujnika to komunikat powinien zniknąć lecz po restarcie stacyjki i tu uwaga pomimo że komunikat zniknie to i tak jest zapisany w błędach ,żarówki też ?!?!?!?!?!?!
-
chris
a to już rozumiem
chodzi o to że uruchomiłem sobie wszystkie funkcje op comem i wyświetla mi że nie mam płynu przy odpalaniu...
a jak podpiołem czujnik i ruszałem końcówką to nic się nie zmieniało na wyświetlaczu.
więc on przy uruchomieniu sprawdza stan płynu i jeśli jest ok to nie wyskakuje mały poziom a jeśli jest mało to wyskakuje ?? tam mam to rozumieć??
chodzi o to że uruchomiłem sobie wszystkie funkcje op comem i wyświetla mi że nie mam płynu przy odpalaniu...
a jak podpiołem czujnik i ruszałem końcówką to nic się nie zmieniało na wyświetlaczu.
więc on przy uruchomieniu sprawdza stan płynu i jeśli jest ok to nie wyskakuje mały poziom a jeśli jest mało to wyskakuje ?? tam mam to rozumieć??
-
Zdenek2007
- Zafiromaniak
- Model:
A u mnie zonk, na razie nie mam czujnika no i pomimo założenia mostka komputer dalej wywala brak płynu do spryskiwaczy, jednocześnie nie ma komunikatu o braku płynu w zbiorniczku wyrównawczym. Czy ktoś ma jakiś pomysł? Chyba dobrze że na razie nie kupiłem czujników.pszczyna pisze:Jeśli dasz mostek do wtyczki zamiast czujnika to komunikat powinien zniknąć lecz po restarcie stacyjki i tu uwaga pomimo że komunikat zniknie to i tak jest zapisany w błędach ,żarówki też ?!?!?!?!?!?!
-
Zdenek2007
- Zafiromaniak
- Model:
pszczyna pisze:sprawdz wogule czy alarmuje na samych żarówkach przód i tył ponieważ REC też się prograsmuje oraz DIS , co do wtyczki wyrównawczego to szukaj po zdemontowaniu go o ile jest to owinęty będzie taśmią do wiązki poniżej zbiornika dosyć głęboko , bynajmniej umnie tak było
Kontrola usterek aktywowana OP-Comem i sygnalizuje awarie oświetlenia zewnętrznego, wtyczkę od czujnika poziomu płyny chłodzącego też zlokalizowałem(jest pomiędzy aku. a zbiorniczkiem), także nie reaguje na mostkowanie, a co do czujnika poziomu płynu sprysków to tak jak napisałem wcześniej pomimo mostka wywala brak płynu. Może to brak jakichś bezpieczników?
-
chris
-
Aston
No tak to ja mam nieco odwrotnie
mam włączone powiadomienie o braku płynu w zbiorniczku ale jakoś nie bardzo to działa ostatnio się skończył a komp nawet nie mruknął dodam że przepaloną żarówkę stopu/pozycji z tyłu) zauważył natomiast nie zauważył przepalonej żarówki nad tablicą rejestracyjną dość wybiórczo działa to ustrojstwo a i na TECHU wywala błąd od czujnika jakości powietrza aż sprawdziłem bo myślałem że urwali przy wymianie szyby ale nie jest i już sam nie wiem co o tym myśleć 
-
byny
witam od jakiegoś czasu szukam informacji jak podłączyć ten czujnik w astrze h, tzn nie mam wiązki do czujnika i nie bardzo wiem jak i gdzie to podłączyć. kolega miałczyk76 wstawił kilka fotek prawdopodobnie gdzie to trzeba wpiąć więc pozostaje kwestia jak to zrobić, czy trzeba przeciąć jakiś kabel i sie do niego wpiąć? i rozumiem że jeden koniec od wtyczki czujnika wpinamy w to miejsce zaznaczone na rysunku a drugi do masy. na innych forach były jakieś manuale opisujące montaż ale niestety już te stronki nie działają, możę ktoś posiada takiego manuala (mój email byny@wp.pl). kontrole usterek są włączone, pokazuje gdy spalona żarówka oraz cały czas mam ten komunikat odnośnie poziomu płynu spryskiwacza
-
Anony Mous
-
byny
-
piotrstefan10
Witam mam problem z czujnikiem spryskiwaczy, a mianowicie opiszę całą sytuację.
Posiadam wiązkę z pomarańczową końcówką, lecz mój zbiornik nie miał dziury pod ten czujnik! Uruchomiłem interfejsem pokazywanie kontrolek w UEC i DIS i na wyświetlaczu opel pokazywał bez podłączonego czujnika że sprawdza stan płynu. Zaznaczam, że reszta funkcji typu przepalone żarówki działa bez zarzutów. Więc kupiłem czujnik zrobiłem dziurkę w zbiorniku ok. 20 fi, i gdy podłączyłem czujnik nie wyświetla mi się żaden komunikat odnośnie braku płynu do spryskiwaczy, choć tego płynu nie ma bo do końca go wylałem! Na sucho czujnik też nie pokazywał czy płyn jest czy go nie ma i teraz po podłączeniu nie wyświetla się żaden komunikat odnośnie płynu do spryskiwaczy!
Pomóżcie, bo nie wiem co może być nie tak? Czy to wina czujnika czy coś innego?
Może źle założyłem czujnik rozumiem że pływak powinien opadać w dół jeśli nie ma płynu, a gdy jest płyn pływak jest podniesiony, tak zamontowałem bo idealnie pasował pod wcięcie w zbiorniku.
Pozdrawiam i liczę na pomoc
Posiadam wiązkę z pomarańczową końcówką, lecz mój zbiornik nie miał dziury pod ten czujnik! Uruchomiłem interfejsem pokazywanie kontrolek w UEC i DIS i na wyświetlaczu opel pokazywał bez podłączonego czujnika że sprawdza stan płynu. Zaznaczam, że reszta funkcji typu przepalone żarówki działa bez zarzutów. Więc kupiłem czujnik zrobiłem dziurkę w zbiorniku ok. 20 fi, i gdy podłączyłem czujnik nie wyświetla mi się żaden komunikat odnośnie braku płynu do spryskiwaczy, choć tego płynu nie ma bo do końca go wylałem! Na sucho czujnik też nie pokazywał czy płyn jest czy go nie ma i teraz po podłączeniu nie wyświetla się żaden komunikat odnośnie płynu do spryskiwaczy!
Pomóżcie, bo nie wiem co może być nie tak? Czy to wina czujnika czy coś innego?
Może źle założyłem czujnik rozumiem że pływak powinien opadać w dół jeśli nie ma płynu, a gdy jest płyn pływak jest podniesiony, tak zamontowałem bo idealnie pasował pod wcięcie w zbiorniku.
Pozdrawiam i liczę na pomoc