Zafira B 1.9CDTI 100/120/150KM co wybrać?

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
zyrafka

#31 Post autor: zyrafka »

Super, dzieki, Kubik, za dane. A mozesz jeszcze napisac, czy jezdziles z duzym ladunkiem?
kubik_CDTi

#32 Post autor: kubik_CDTi »

4 osoby+pełny bagażnik i narty na dachu.
Ostatnio jechałem w 7osób,to przy wyprzedzaniu było to czuć,jak zaczynałem przy 70km/h to raczej schodziłem do 3ki.
Pozdrawiam
greg098

#33 Post autor: greg098 »

tylko 1,9 cdti 150 KM....
jeżdzę z przyczepą kampingową 1200kg pojazd spisuje się rewelacyjnie przy wyprzedzaniu tirów i inny zespołów kamp.(oczywiście w granicach rozsądku) nie ma najmniejszych problemów. Czuje się zapas mocy.
kubik_CDTi

#34 Post autor: kubik_CDTi »

Ja osobiście planuje zrobić chiptuning i mieć większą moc tylko pod przyciskiem SPORT.
Ale zawsze coś przeszkadza,a do Wawy mam 250km
Pozdr.
Awatar użytkownika
marko
Przeglądacz
Imię: MAREK
Auto: Opel Zafira C Automat
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A20DTH

#35 Post autor: marko »

do zwyklej jazdy 120 kucy wystarczy . jak ktoś lubi mieć lepszego kopa to w krakowie godula chipuje na 147-148 kucy.zapewnia ze to nie ma wplywu na trwalość silnika.
Marko
Julek999

#36 Post autor: Julek999 »

Witajcie koledzy
rozglądam sie i mam zamiar kupić zafirę b z 2007-2008 r., jednak mam pewien dylemat. A mianowicie chodzi o silnik. Auto z jakim silnikiem warto kupic: 1,9 CDTi 120 KM, czy też 1,9 CDTi 150 KM. Który z nich jest bardziej awaryjny? Nie ukrywam, ze słyszałem różne opinie. A ponadto, który z tych silników jest fiatowskim silnikiem MultiJet?
Nie ukrywam, ze bardzo podoba mi sie wersja z panoramicznym dachem.
I jeszcze jedno, kogo moglibyście polecić jako potencjalnego sprzedawcę takich aut?
Anony Mous

#37 Post autor: Anony Mous »

Awryjnośc tych silników jest taka sama...z jednym wyjątkiem . 150 konne maja problem z zacierajacymi sie klapami w kolektorze ssącym i nie ma silnika który przez to nie przechodził. Wytrzymuja około 100tys km choć koledze wytrzymał 40tyś. Koszt nowego z robotą to około 2 tyś zł. Jednak na forum sa ludzie którzy je regenerują za chyba 1200zł. Mamy dwóch sprawdzonych handlarzy, ale oczywiście trzeba samemu wszystko posprawdzać.

Oba silniki są fiatowskie a muitijet to chyba fiatowska nazwa na z19dth, czyli 150 koni.

http://www.zafiraklub.pl/profile.php?mo ... ile&u=1267

http://www.zafiraklub.pl/profile.php?mo ... ile&u=1821

Ludzie brali zB zarówno od tradluxa jak i Andrzeja i są zadowoleni.
Julek999

#38 Post autor: Julek999 »

a silnik 1,7 125KM Isuzu?
czy jakies namiary na tych sprzedających znajde na forum? czy jednym z nich jest Andrzej... (nie pamiętam dokładnego linku)?

[ Dodano: Sob Sty 29, 2011 23:12 ]
dzięki serdeczne za linki (wcześniej mi się nie odpaliły)
Anony Mous

#39 Post autor: Anony Mous »

Julek999 pisze:a silnik 1,7 125KM Isuzu?
czy jakies namiary na tych sprzedających znajde na forum? czy jednym z nich jest Andrzej... (nie pamiętam dokładnego linku)?
Silnik isuzu też jest ok. Ale cześci i serwisów zdecydowanie wiecej do 1.9 (opel, saab, lancia, fiat, alfa). I jedna ważna rzecz...jak sie okaże że filtr dpf da już tak w du... że trzeba bedzie go wyrzucić to póki co w 1.7 sie nie da.....a w 1.9 już mamy mały fanklub wykastrowanych ZB 1.9.

Ale trzeba przyznać ze 1.7 mniej pali, lepiej ciągnie od 1.9 120, i ponoć jest o wiele cichszy.
Julek999

#40 Post autor: Julek999 »

kaliope pisze:
Julek999 pisze:a silnik 1,7 125KM Isuzu?
Silnik isuzu też jest ok. Ale cześci i serwisów zdecydowanie wiecej do 1.9 (opel, saab, lancia, fiat, alfa). I jedna ważna rzecz...jak sie okaże że filtr dpf da już tak w du... że trzeba bedzie go wyrzucić to póki co w 1.7 sie nie da.....a w 1.9 już mamy mały fanklub wykastrowanych ZB 1.9.
Jeszcze raz dziękuję. Czyli silnik 1,7 Isuzu definitywnie pozostawiam w spokoju, a poszukam czegoś z silnikiem 1,9. Juz obserwuje co Andrzej ma w ofercie.
Pozdrawiam
ronin

#41 Post autor: ronin »

Isuzu sobie odpuść przede wszystkim ze względu na filtr DPF . A 1,9 można do tego zawirusować i to z niezłym skutkiem :driver:
Julek999

#42 Post autor: Julek999 »

a na co szczególnie zwracać uwagę przy zakupie diesla (będzie to mój pierwszy wóz z takim silnikiem, wszystkie dotychczasowe to były benzyniaki zagazowane)

[ Dodano: Sob Sty 29, 2011 23:49 ]
Nie ukrywam, że moim marzeniem jest taka zafirka jak Twoja, tzn panorama. Generalnie rocznie robię ok. 30 tys. km, jednak na codzień są to krótkie odcinki, natomiast wypady weekendowe i urlopowe to są trasy liczące kilkaset- lub kilka tysiecy km.
Na takie właśnie wypady nieocenione sa te schowki.
Czyli silnik 120 KM bez żadnego problemu pociagnie przyczepe kempingową?!

[ Dodano: Sob Sty 29, 2011 23:53 ]
Przemo_w1 pisze:Ja mam wersję 120 KM i to jest wystarczająca moc nawet jak auto jest maksymalnie obciążone
Coś mi się źle wpisało. Wpis, który jest nad Twoim jest odpowiedzią i kontynuacja Twojego wpisu.
Przemo_w1

#43 Post autor: Przemo_w1 »

Jeśli chodzi o silniki to 120 KM jest bardzo popularny i ma wystarczająca moc. W tych 150 KM są problemy z klapami wirowymi, choć na necie są nawet bardzo tanie rozwiązania naprawy. Z tego co się orientuję to oba silniki są od Fiata. Słabszy jest ośmiozaworowy a silniejszy szesnasto.

Ja mam wersję 120 KM i to jest wystarczająca moc nawet jak auto jest maksymalnie obciążone. Jest bardzo ekonomiczny w trasie, u mnie średnia to 6,2l/100 km. Wersja 150 KM polecam tym co mają sportowe zacięcie. Zafira to jednak auto rodzinne i nie tego od niego oczekuję.

Jeśli nie robisz więcej niż 20 kkm rocznie to zastanów się na benzyną. Zwłaszcza jeśli to krótkie odcinki. Takie trasy są zabójcze dla DPF'a. Ja robię 40 kkm rocznie i DPF wypala mi się co 1100 km. Są jednak tacy, którym wypala się co 300-400 km, a każde wypalenie to dodatkowy wypalony litr paliwa.

Panoramiczny dach to frajda dla pasażerów. Jednak największą zaletą tej opcji są schowki pod sufitem. Niektórzy twierdzą, że jest przez większy hałas w aucie. Ja tego nie słyszę. Przesiadłem się z Astry H 1,7 i tu jest znacznie ciszej zwłaszcza, że lepiej jest wyciszony silnik.

Na forum możesz znaleźć osoby, które zajmują się sprowadzaniem aut. Ja słyszałem dobre opinie o Andrzej2503, choć nie korzystałem z jego usług tylko sprowadziłem auto sam.

Jak szukasz pewnego auta, to polecam po leasingu z Polski lub Niemiec. Umowa leasingu zobowiązuje do serwisowania auta w ASO. Perełki od indywidualnych użytkowników zdarzają się tak rzadko, że możesz się nie doczekać. Z reguły też będą starsze niż 3-4 lata. Jak prywatna osoba kupuje auto w salonie to nie po to, aby je sprzedać po 3 latach kiedy straciło połowę wartości. Z Polski są tańsze, ale słabiej wyposażone. Te z Niemiec odwrotnie.
kubik_CDTi

#44 Post autor: kubik_CDTi »

Julek999 pisze:Ale trzeba przyznać ze 1.7 mniej pali, lepiej ciągnie od 1.9 120, i ponoć jest o wiele cichszy.
Sprzeciw :lol:
Bardziej czuć turbodziurę.
Anony Mous

#45 Post autor: Anony Mous »

kubik_CDTi pisze:
Julek999 pisze:Ale trzeba przyznać ze 1.7 mniej pali, lepiej ciągnie od 1.9 120, i ponoć jest o wiele cichszy.
Sprzeciw :lol:
Bardziej czuć turbodziurę.
tak ...to prawda....ale jak minie turbodzire to ponoć ciągnie jak odrzutowiec..oto mi chodziło....wiekszy..nagły efekt wciskania w fotel :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o auta, porady przed zakupem”