[B]Komunikat Coolant Level

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#31 Post autor: Zdenek2007 »

polin pisze:Zdenek2007, może masz zaśniedziałe styki we wtyczce od czujnika poziomu płynu spryskiwczy? ja właśnie tak miałem i cały czas pojawiał się komunikat o niskim poziomie. Zrobiłem nowe styki, zamontowałem czujnik i jest ok.
A z poziomem płynu chłodzącego to nie mam pojęcia dlaczego nie wyświetla komunikatu :roll: jesteś pewny, że mostkujesz prawidłową wtyczkę? gdzie ją zlokalizowałeś? czy widać ją bez wyciągania akumulatora? mógłbyś wrzucić fotkę?
Dzięki za zainteresowanie :piwo: a jeśli chodzi o styki w złączach, to były czyste a mimo to zastosowałem WD40 (profilaktycznie) niestety bez skutku.
Złącze czujnika płynu chłodzącego znalazłem pod zbiorniczkiem wyrównawczym (po wyciągnięciu akumulatora) a złącze czujnika sprysków znalazłem pomiędzy zbiorniczkiem a obudową halogenu.

Anony Mous

#32 Post autor: Anony Mous »

Zdenek2007, to ja dziękuję :piwo:
jak będę w ASO po czujnik poziomu płynu chłodniczego to podpytam jaka może być przyczyna tych "dziwnych" zachowań czujników u Ciebie, choć ja jednak w dalszym ciągu obstawiam "styki" we wtyczce od czujnika płynu spryskiwaczy (moja na oko też wyglądała ok i też została potraktowana WD, dopiero po "rozebraniu" okazało się, że styki są do d..y, to samo zresztą przerabiałem przy oświetleniu tablicy rejestracyjnej).

pozdrawiam

Awatar użytkownika
radmar1702
Bywalec
Model:

#33 Post autor: radmar1702 »

Kolega wymaiana czujnika pod zbiorniczkiem wyrównawczym płynu chłodniczego i nie bedzie się ten bład zapalał. badz jeżeli niechcesz nowego czujnika za 70zł to wystarczy odpiać wtyczke pod zbiorniczkiem wyrównawczym i włożyć pineske tzw mostek zrobić by zewrzeć styki i błedu na wyświetlaczu nie bedzie tylko musisz kontrolowac wtedy poziom płynu.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#34 Post autor: Bodek »

radmar1702 pisze:......nowego czujnika za 70zł....
Nr katalogowy czujnika 13 38 467 - koszt prawie 96,06zł.

Już mnie irytuje ten ciągle zapalający się komunikat - chyba wymienię.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Awatar użytkownika
radmar1702
Bywalec
Model:

#35 Post autor: radmar1702 »

zrub mostek i sprawdz czy to jest to
dobrze połacz mostkiem i zaizoluj taśmą ja tak miałem zanim kupiłem nowy czujnik i pomogło.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#36 Post autor: Bodek »

Z informacji uzyskanych w ASO Rzeszów panowie nie tylko wymieniali czujniki, ale także całe zbiorniki, robili to dla aut na gwarancji.

Powinni wrzucić jako kolejną akcje serwisową :D

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

lgum
Przeglądacz
Imię: Leszek
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#37 Post autor: lgum »

Właśnie zamontowałem w swojej Zafirce używany czujnik poziomu który kupiłem na allegro i komunikat nie zniknął. Mam pytanko czy wystarczy jedynie zamontować i podłączyć czujnik w zbiorniku wyrównawczym i wszystko powinno być OK. Czy nie trzeba w zbiorniku w którym wcześniej tego czujnika nie było robić jakichś przeróbek, otworów itp.

Może ten czujnik jest uszkodzony. Wtyczka jest raczej dobra bo przy zworze nie było żadnych komunikatów, a płynu mam wlane do zgrzewu zbiornika.

Proszę o jakąś pomocną wskazówkę.
Pozdrawiam-
LGUM z Lublina

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#38 Post autor: Lorry »

Z reguły ( o czym już wspominaliśmy) trzeba dolać płynu troszkę ponad zgrzew i problem znika ;)

Grisza

#39 Post autor: Grisza »

Moller pisze:Orientuje się ktoś jak działa ten czujnik?(chodzi o astre H ale pewnie to to samo co w zafirach). jak sprawdzić poprawność jego działania?
Czy można go wyeliminować? np. robiąc zworkę na wtyczce. Prawdopodobnie jest uszkodzony bo notorycznie wyswietla komunikat o braku płynu mimo że ten jest w normie. Próbowałem dolewać nieco ponad stan/ niedolewac itd. po odłaczeniu wtyczki komunikat nadal się pojawia co jest dośc irytujące. chciałbym to jakoś doraźnie załatwić?

Czy najprostszym sposobem jest zrobienie zworki na wtyczce ?
czujnik masz pewnie dobry, tylko trzeba zrobić aktualizację oprogramowania modułu UEC do wersji 91 lub nowszej i wszystko będzie cacy :)
Ostatnio zmieniony 03 sty 2012, 22:59 przez Grisza, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#40 Post autor: Bodek »

Grisza pisze:...czujnik masz pewnie dobry, tylko trzeba zrobić aktualizację oprogramowania i wszystko będzie cacy :)
Trzeba zabulić w ASO (nie pamiętam ile, gdzieś to już było) - chyba, że ktoś robi to na forum.

Grisza

#41 Post autor: Grisza »

Bodek_K pisze:
Trzeba zabulić w ASO (nie pamiętam ile, gdzieś to już było) - chyba, że ktoś robi to na forum.
jak się "u siebie" ostatnio pytałem, to powiedzieli mi 150zł za aktualizację oprogramowania wszystkiego co mam w samochodzie ;)

Moller

#42 Post autor: Moller »

ok ale dalej nieznam odpowiedzi na moje pytanie... ASO mnie za taką cene nieinteresuje.
wolałbym go raczej pominac

Grisza

#43 Post autor: Grisza »

Moller pisze:ok ale dalej nieznam odpowiedzi na moje pytanie... ASO mnie za taką cene nieinteresuje.
wolałbym go raczej pominac
mocno nierozsądne biorąc pod uwagę brak wskaźnika temperatury na desce rozdzielczej

Moller

#44 Post autor: Moller »

wskaźnik mam w test mode pozatym w razie "W" jest kontrolka temperatury na desce. a wyskakujace co chwile powiadomienie o braku płynu jest irytujace. pozatym napisałem przeca ze to doraźle rozwiazanie.

marlow

#45 Post autor: marlow »

Witam,
U mnie jest tak samo od momentu zakupu ten sam komunikat o niskim poziomie płynu chłodzącego. Też mnie to już irytuje. Poziom płynu oczywiście mam OK. Poprzedni właściciel wymieniał chłodnicę w ASO. Czy jest możliwe aby oni coś spaprali z czujnikiem?
marlow

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”