[A] Domykanie szyb z pilota

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
deggial

#31 Post autor: deggial »

No to kolejna ciekawostka, dzieki za odpowiedź.
Pozdrawiam.
KOPERNIK

#32 Post autor: KOPERNIK »

Witam.zrobiłem dziś ten patent z domykaniem szyb i nie działa :( może mi nie takie części sprzedali bo ten 220uF mam na 25v a BC547C MAM BC547B i może dlatego
proszę o poradę. :/
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#33 Post autor: MieHor »

Ja kupiłem wszystkie elementy zgodnie ze schematem nr 1, ale zamieniłem kondensator 220 uF na 470 uF, układ został zmontowany tak by domykanie odbywało się wraz z ryglowaniem, czyli po drugim naciśnięciu (zamiana nóżek 7 na 10) i tu niespodzianka nie chciało zadziałać, przywróciłem wyprowadzenie nóżek jak na schemacie i działa, ale po pierwszym naciśnięciu przycisku na pilocie.
Kilka dni później musiałem odłączyć akumulator i znowu niespodzianka, po ponownym podłączeniu akumulatora domykanie przestało działać. Jeszcze raz poczytałem na ten temat na forum VC i znalazłem poradę, że w takiej sytuacji trzeba na nowo zaprogramować szyby, zrobiłem i zadziałało.
KOPERNIK

#34 Post autor: KOPERNIK »

MieHor pisze:Ja kupiłem wszystkie elementy zgodnie ze schematem nr 1, ale zamieniłem kondensator 220 uF na 470 uF, układ został zmontowany tak by domykanie odbywało się wraz z ryglowaniem, czyli po drugim naciśnięciu (zamiana nóżek 7 na 10) i tu niespodzianka nie chciało zadziałać, przywróciłem wyprowadzenie nóżek jak na schemacie i działa, ale po pierwszym naciśnięciu przycisku na pilocie.
Kilka dni później musiałem odłączyć akumulator i znowu niespodzianka, po ponownym podłączeniu akumulatora domykanie przestało działać. Jeszcze raz poczytałem na ten temat na forum VC i znalazłem poradę, że w takiej sytuacji trzeba na nowo zaprogramować szyby, zrobiłem i zadziałało.

ok dzięki u mnie już działają szybki zmęczyłem tą sprawę tylko mi zamyka po pierwszym naciśnięciu guzika ale to nie szkodzi ważne że działa :> dziękuje i pozdrawiam.
HappySales77

#35 Post autor: HappySales77 »

Jak wygląda sytuacja w momencie ryglowania drzwi, a szyby są zamknięte ?
Czy silnik sterujący podnośnikiem szyb załącza się na jakiś czas ?
W Zafirze A przy zamkniętych szybach gdy nacisnę guzik szyby do zamknięcia słychać charakterystyczne "uderzenie" silnika lub podnośnika tego nie wiem dokładnie. Ale napewno jest to wzbudzenie silnika do pracy, jak sądze rozpoznane jest że szyba jest zamknięta więc logika wskazuje odcięcie zasilania silnika od napięcia aby się może nie tyle co spalił ale zużywał bez efektu.

Jeżeli jest tak że przy zamkniętych szybach, podczas zamykania szyb, następuje uruchomienie silnika na czas rozładowania kondensatora, to powstaje pytanie jak wpływa to na okres życia ów silnika ?

Czy ktoś może rozpoznał temat w tym zakresie ?
darekimi

#36 Post autor: darekimi »

Wczoraj przy okazji wizyty u elektryka w zwiazku z tylnym centralnym elektryk pokazal mi jak fabrycznie dziala centralne domykanie drzwi.A nóz tak gdy wychodzimy z samochodu zamykamy pilotem drzwi i po wlozeniu kluczyka do zamka i przekreceniu i przytrzymaniu w kierunku zamkniecia szyby automatycznie sie domykaja.Niedziala domykanie z pilota ale powiedzial ze trzeba go dostroic
Awatar użytkownika
jendrek
Bywalec
Model:

#37 Post autor: jendrek »

Domykanie szyb z kluczyka bodajże wersji Elegance bylo standardem.

Pozdro!!!
ZAKROPIOLO

#38 Post autor: ZAKROPIOLO »

Jendrek, czy masz wiedzę jak to uaktywnić? Moja Zośka jest "elegancka" i domyka tylko jak przytrzymam kluczyk w zamku drzwi kierowcy.
Awatar użytkownika
jendrek
Bywalec
Model:

#39 Post autor: jendrek »

Nie wiem po prawdzie sam się dowiedziałem o domykaniu kluczykiem kiedyś na giełdzie ,a ja sam nic nie kombinowałem bo u mnie domykają się jak załączę alarm
HappySales77

#40 Post autor: HappySales77 »

A ja mam też Elegance i nie działa ani z kluczyka ani z pilota.
Czyżby mi nie dali takiego bajeru :x
A może trzeba jakoś zreanimować, coś czytałem o synchronizacji kluczyka, wkłada się do stacyjki i trzeba guziki ponaciskać, dokładnie nie pamiętam ale doczytam.
Czy ktos wie co daje ta synchronizacja ?
bondzo001

#41 Post autor: bondzo001 »

jak sie nie myle to ta synchronizacja dziala tylko po wymianie baterii w pilocie.tak bylo bynajmniej w viki B.Czytalem rownierz na forum viki ze jest taki sterowniczek do zamontowania zeby szyby sie domykaly z kluczykiem,bo nie wszystkie autka sa w to wyposarzone.
dlugii6

#42 Post autor: dlugii6 »

Witam, a może ktoś wie co to może być, gdy próbuje domknąć lewą szybe przyciskiem drzwiowym, szyba zamyka się tylko, gdy trzymam przycisk. Otwiera sie normalnie, przy dłuższym przyciśnięciu opuszcza się sama. Wcześniej działała normalnie tak jak prawa szyba.
BajBus

#43 Post autor: BajBus »

tu piszemy tylko o domykaniu szyb z pilota, poco zadajesz 2gi raz to samo pytanie i to jeszcze w zlym temacie skoro zalozyłeś własny temat...
poczekaj w nim na odp...
progan

#44 Post autor: progan »

Witam.
Może nic wartościowego nie wniosę, ale dla informacji podam :-)
Zafira A, Comfort, 2000 rok, 2,0 DTL 16V - domykanie kluczykiem działa, pilotem w kluczyku niestety nie.
Przy okazji tematu, czy jest taka opcja, aby szyby ponownie otwarły się do tej samej pozycji co były przed domknięciem? Kiedyś coś takiego widziałem w VW.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#45 Post autor: MieHor »

Aby mieć domykanie szyb z pilota musisz wykonać dodatkowy układ i wlutować go do modułu centralnego zamka zgodnie z poradą zaczerpniętą z zaprzyjaźnionego forum VU (link chyba na pierwszej stronie).
Odnośnie drugiego pytania - nie ma takiej opcji.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”