lpg zafira tourer
Moderator: Sebu$
-
- Świeżak
- Imię: Tomek
- Auto: Zafira C 1.4T Cosmo
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A14NET
Założyłem gaz w Energy Gaz Warszawa. Gdy przyjechałem odebrać samochód czekała na mnie niemiła wiadomość. Montażysta założył zbiornik 32l czyli tankowanie do 26l!!! Powiedział że nic więcej nie weszłoby zgodnie z przepisami bo byłoby za blisko wydechu i zawieszenia. Według montażysty wszystko przez to że moja Zafira ma zawieszenie wielo wachaczowe które zajmuje bardzo dużo miejsca.. czy ktoś z Was spotkał się z taką sytuacją?
witam potwierdzam mam taką samą 220-230 km wystarcza oczywiscie trasa
-
- Świeżak
- Imię: Tomek
- Auto: Zafira C 1.4T Cosmo
- Oznaczenie silnika: A14NET
Wszyscy piszą o butlach 48l a nawet większych w Zafirze C. Jak to możliwe że u mnie weszło tylko 32l? Wg. VIN mam belkę skrętną z drążkiem Watta a nie zawieszenie wielowachaczowe.
-
- Mieszkaniec
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira C 1.6 CNG Cosmo teraz LPG
- Oznaczenie silnika: A16XNT
Ja mam butlę 77 litrów w miejscu koła zapasowego. Mój gazownik długo szukał odpowiedniej butli. Chodziło o jak największą pojemność przy określonej wysokości. Może ten gazownik ma tylko takie butle i innych nie zamawia, bo te pasują do wszystkich aut.
Ostatnio zmieniony 24 sty 2020, 08:42 przez BQB, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Świeżak
- Imię: Marek
- Auto: Zafira C
- Oznaczenie silnika: Z19
Część samochodow posiada drażki skretne Watta (niby bardziej pojazd stabilny jest w prowadzeniu) wtedy jest problem z montazem wiekszej butli lpg osoby ktore pisza ze maja butle wieksze od twojej nie maja drazkow Watta dlatego moga montowac wieksze butle ograniczeniem jest aby butla nie byla najniższym punktem pojazdu. Mysle ze to stąd takie roznice.
Przed kupnem zafiry tez sie zastanawiałem na tym stanelo na tym ze kupilem z lpg fabrycznym.
Przed kupnem zafiry tez sie zastanawiałem na tym stanelo na tym ze kupilem z lpg fabrycznym.
-
- Świeżak
- Imię: Radek
- Auto: Zafira Tourer Cosmo 1.4T
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Zafira 1.4T 140KM Cosmo.
Mam butle 38l z czego realnie wchodzi 32-33l. W wersji 7osobowej z zestawem naprawczym nie zmieściło się niestety nic większego. Instalację została założona Landi Renzo Omegas Turbo. Różnicy w mocy nie czuje żadnej.
Spalanie teraz w mieście ok 12l. Na benzynie było ok 10l. I na autostradzie przy średniej 130km/h ok. 10,5l. Na benzynie było ok 8l. Na temat awaryjności na razie sie nie wypowiem bo mam ją 2msc i przejechane 5tys.
Oszczędności na razie są, czy warto? Na pewno może być irytujące wizyty co 300km na stacji benzynowej. A jak jadę trasę 600km muszę ekstra się zatrzymać. No, ale można na to z innej strony spojrzeć. Wyprostować nogi i skorzystać z toalety. A na każdym takim tankowaniu zwraca się instalacja.
Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka
Mam butle 38l z czego realnie wchodzi 32-33l. W wersji 7osobowej z zestawem naprawczym nie zmieściło się niestety nic większego. Instalację została założona Landi Renzo Omegas Turbo. Różnicy w mocy nie czuje żadnej.
Spalanie teraz w mieście ok 12l. Na benzynie było ok 10l. I na autostradzie przy średniej 130km/h ok. 10,5l. Na benzynie było ok 8l. Na temat awaryjności na razie sie nie wypowiem bo mam ją 2msc i przejechane 5tys.
Oszczędności na razie są, czy warto? Na pewno może być irytujące wizyty co 300km na stacji benzynowej. A jak jadę trasę 600km muszę ekstra się zatrzymać. No, ale można na to z innej strony spojrzeć. Wyprostować nogi i skorzystać z toalety. A na każdym takim tankowaniu zwraca się instalacja.
-
- Świeżak
Więc pozostaje pozazdrości butli 77 litrów. Jak widzę po internecie to większość z instalacją założona później ma poniżej 40l. Może dobrego gazownika trafiłeś..
-
- Świeżak
Też bym dopłacił, gdyby mi ktoś taka opcję dal :-)
Mógłbyś napisać jak wygląda dokładniej u Cb spalanie? Miasto/Trasa? Moje 12L wydaje mi się trochę sporo w mieście. Z drugiej strony auto waży w mojej wersji z instalacją ponad 1,7 tony. Więc moze wcale tak źle nie jest...
Myślę o zakupie interfejsu i regulowaniu samemu instalacji.
Mógłbyś napisać jak wygląda dokładniej u Cb spalanie? Miasto/Trasa? Moje 12L wydaje mi się trochę sporo w mieście. Z drugiej strony auto waży w mojej wersji z instalacją ponad 1,7 tony. Więc moze wcale tak źle nie jest...
Myślę o zakupie interfejsu i regulowaniu samemu instalacji.
-
- Przeglądacz
- Imię: Witek
- Auto: Zafira taurer
- Oznaczenie silnika: A14net
Też zależało mi na fabrycznym LPG, ze względu na zbiornik przycisk i poziom paliwa niestety bardzo mały wybór był na rynku, dlatego nie mam klimy auto tylko ręczną. Rekompensata to faktycznie zbiornik, 70 tankuje i 700 robię,