Głośniki ZB
Moderator: Sebu$
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Ostatnio zmieniony 05 lut 2017, 20:28 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
-
- Przeglądacz
- Imię: Paweł
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Zastawiam się nad wymianą głośników z przodu w mojej Zafirce (CD-30). Jeśli chodzi o te głośniki:
http://allegro.pl/glosniki-16-5cm-kable-10m-blaupunkt-cx170-w-wa-i5539391782.html
Co jeszcze trzeba do nich dokupić do montażu? Mowa we wcześniejszych postach jest o dystansach. Jak to wygląda i jakie dokładnie potrzebne są do tego zestawu? Jeśli chodzi o głośniczki - soprany, one są podłączone do tego samego kabla tylko przez jakiś filtr? Coś do montażu potrzeba, czy zamieniam fabryczne na te dołączone do zestawu?
Czy te głośniki będą ładnie schowane w drzwiach jak fabryczne?
Czy przy demontażu boczków coś łatwo uszkodzić i zawczasu warto się w to wyposażyć w ASO (zatrzaski, zaślepki itp.)?
Z góry dziękuję za informację
Zastawiam się nad wymianą głośników z przodu w mojej Zafirce (CD-30). Jeśli chodzi o te głośniki:
http://allegro.pl/glosniki-16-5cm-kable-10m-blaupunkt-cx170-w-wa-i5539391782.html
Co jeszcze trzeba do nich dokupić do montażu? Mowa we wcześniejszych postach jest o dystansach. Jak to wygląda i jakie dokładnie potrzebne są do tego zestawu? Jeśli chodzi o głośniczki - soprany, one są podłączone do tego samego kabla tylko przez jakiś filtr? Coś do montażu potrzeba, czy zamieniam fabryczne na te dołączone do zestawu?
Czy te głośniki będą ładnie schowane w drzwiach jak fabryczne?
Czy przy demontażu boczków coś łatwo uszkodzić i zawczasu warto się w to wyposażyć w ASO (zatrzaski, zaślepki itp.)?
Z góry dziękuję za informację
Z góry dziękuję
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Przy demontażu tapicerki łatwo urwać górną listwę, która wczepiana jest w metalowe spinki. Nie jest to element, który można dokupić i jedyną możliwością naprawy jest ponowne klejenie, ale przy odrobinie chęci nic się nie stanie.bumba pisze:Czy przy demontażu boczków coś łatwo uszkodzić i zawczasu warto się w to wyposażyć w ASO (zatrzaski, zaślepki itp.)?
Głośniki bez dystansów chowają się bardziej niż fabryczne i mogą przeszkadzać w poprawnej pracy mechanizmu opuszczania szyby. Dystans sprawia, że głośnik znajduje się w takim samym położeniu jak przy montażu fabrycznym. Trochę zabawy może być przy podmianie głośników wysokotonowych, ale łatwo unieruchomić je przy pomocy gąbki/taśmy dwustronnej/trytrytek.bumba pisze:Czy te głośniki będą ładnie schowane w drzwiach jak fabryczne?
Na alledrogo znajdziesz "dedykowane" pod konkretny model samochodu.bumba pisze:Co jeszcze trzeba do nich dokupić do montażu? Mowa we wcześniejszych postach jest o dystansach. Jak to wygląda i jakie dokładnie potrzebne są do tego zestawu?
http://allegro.pl/dystanse-glosnika-165 ... 42723.html
W miejsce fabrycznego głośnika podpinasz zwrotnicę z zestawu. Żadne dodatkowe elementy nie są potrzebne. Trochę kombinowania może być przy samym podpięciu przewodów pod złącze fabrycznego głośnika.bumba pisze:Jeśli chodzi o głośniczki - soprany, one są podłączone do tego samego kabla tylko przez jakiś filtr? Coś do montażu potrzeba, czy zamieniam fabryczne na te dołączone do zestawu?
Głośniki same w sobie są nawet znośne, ale CD-30 posiada za słaby wzmacniacz żeby to napędzić.bumba pisze:Zastawiam się nad wymianą głośników z przodu w mojej Zafirce (CD-30)
Może się okazać, że po wymianie nie usłyszysz dużej różnicy, a zmiana będzie wynikała głównie z innej charakterystyki głośników wysokotonowych. Jeżeli chcesz to zrobić dobrze to zastanów się nad zmianą radia/dołożeniem wzmacniacza i wygłuszeniem drzwi.
Ostatnio zmieniony 08 cze 2017, 10:45 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.
- Czesławo Moreno
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 1.8 +
- Model: ZB
- Flora
- Zafiromaniak
Nie do końca jest tak jak myślisz. Spróbuj pomyśleć o tym jak o próbie zasilenia oświetlenia wnętrza z małej bateryjki.bumba pisze:Sama moc nieszczególnie ma znaczenie, nie lubię słuchać głośniej muzyki
Głośniki, które chcesz kupić mają swoją moc znamionową i dynamikę. Wpływa to na moc potrzebną do ich poprawnego sterowania. Podłączając je pod wzmacniacz o za małej mocy będziesz rekompensował niedobór podkręcając głośność, co szybko skończy się pojawieniem zniekształceń.
W CD30 znajdują się wzmacniacze TDA7375, które pracują w mostku. W takiej konfiguracji wzmacniacze obsługują jedynie głośniki o impedancji ≥4Ω. Przy mocy 25W na kanał zniekształcenia harmoniczne osiągają poziom 10%.
Dla porównania, wzmacniacz TDA7561 zastosowany w CD70/DVD90 pracuje poprawnie z obciążeniem 2Ω, w które potrafi wtłoczyć 60W
-
- Przeglądacz
Może faktycznie nie byłem zbyt precyzyjny . Mam na myśli to, że jeśli trzeba mogę wymienić głośniki na inne, nawet mniejszej mocy jeśli potrzeba, bo nie słucham zbyt głośnej muzyki. Ale tego nie napisałem .
Pytanie czy jest coś wartego polecenia do mojego radia, co będzie miało lepsze pasmo niż oplowski standard (głośniki)? Najchętniej bym radia nie ruszał...
Dzięki .
Może faktycznie nie byłem zbyt precyzyjny . Mam na myśli to, że jeśli trzeba mogę wymienić głośniki na inne, nawet mniejszej mocy jeśli potrzeba, bo nie słucham zbyt głośnej muzyki. Ale tego nie napisałem .
Pytanie czy jest coś wartego polecenia do mojego radia, co będzie miało lepsze pasmo niż oplowski standard (głośniki)? Najchętniej bym radia nie ruszał...
Dzięki .
Z góry dziękuję
- paweldm
- Zafiromaniak
- Auto: Peugeot 308SW
- Model: P308
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Głośniki mogę polecić. Mam takie w Peugeot-cie 308. W zafirze mam podobne ale 3 drożne.
Są 3 omowe.
Zawsze warto wytłumić drzwi. Wpłynie na poprawę basu, a i w jakimś stopniu wygłuszy się wnętrze.
Są 3 omowe.
Zawsze warto wytłumić drzwi. Wpłynie na poprawę basu, a i w jakimś stopniu wygłuszy się wnętrze.
Ostatnio zmieniony 08 cze 2017, 19:03 przez paweldm, łącznie zmieniany 1 raz.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
-
- Przeglądacz
Głośniki masz z radiem CD-30? Drzwi czym najlepiej wygłuszyć? Mata bitumiczna?paweldm pisze:Głośniki mogę polecić. Mam takie w Peugeot-cie 308. W zafirze mam podobne ale 3 drożne.
Są 3 omowe.
Dzięki.
Z góry dziękuję
- Flora
- Zafiromaniak
Od mat bitumicznych lepsze są polimerowe/butylowe - bardziej tłumią przy mniejszej masie i są bardziej elastyczne, zwłaszcza w niskich temperaturach.
Ostatnio zmieniony 09 cze 2017, 01:03 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.
- paweldm
- Zafiromaniak
Mam dvd90 plus wzmacniacz (plus jeszcze dołożone podświetlenie głośników - zdjęcie najdziesz w dziale moje auto), ale w Pugu bez wzmacniacza.
Ostatnio zmieniony 10 cze 2017, 23:17 przez paweldm, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Przeglądacz
Aledrogo
Dzięki.
Aledrogo
No właśnie, jest wzmacniacz. Chyba faktycznie spróbuję najpierw z wygłuszeniem. Pytanie, czy mata trafia we wnękę na blachę drzwi od strony wewnętrznej? Bo na powyższej aukcji widzę ze zdjęć, że mata jest przyklejana pod boczek. Czy to podwójne wygłuszenie?Mam dvd90 plus wzmacniacz (plus jeszcze dołożone podświetlenie głośników - zdjęcie najdziesz w dziale moje auto)
Dzięki.
Z góry dziękuję
- paweldm
- Zafiromaniak
Mam oklejoną blachę drzwi zewnętrzną i os środka auta. Dodatkowo miedzy drzwi a tapicerkę mam włożoną 2mm piankę. Dobra jest również pianka gumowa z klejem wówczas można tym okleić tapicerkę od tyłu.