Tak tak Dokładnie RybkaRybka pisze:Chcesz coś takiego?
Kluczyki wyjęte, włączasz radio a razem z radiem płynie ci prąd w zapalniczce?
Domyślam się że masz do zapalniczki transmiter podpięty.
Jeśli chcesz taką konfigurację to napisz a opiszę ci jak to dokładnie zrobić.
Jeśli chcesz inna konfigurację to opisz ją dokładniej a pomogę ci.
Gniazda zapalniczki przednie i tylne.
Moderator: Sebu$
-
cieniek9610
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Michał do tej zmiany będziesz potrzebował przekaźnik zwierny na 12V.
Może być najzwyklejszy np taki:

Demontujesz popielniczkę by dostać się do przewodów od gniazda zapalniczki.
(Wkręt torx pod popielniczką.)
Ucinasz przewód plusowy gniazda zapalniczki.
Przewód od strony auta izolujesz.
Przewód od strony gniazda zapalniczki łączysz z przekaźnikiem (styk 87)
Kolejnym przewodem łączysz (styk 30) przekaźnika z przewodem (+12V stałe) znajdziesz go w kostce radia, prawdopodobnie gruby czerwony przewód.
Ma na nim być +12V nawet mimo wyjętych kluczy.
Styk 86 przekaźnika łączysz z masą (czyli metalowy element karoserii lub z brązowym przewodem w kostce radia)
Styk 85 łączysz z przewodem koloru czerwono białego.
Ma na nim być +12V po włączeniu radia. Jest to zasilanie wzmacniacza anteny oraz info do wyświetlacza.
Zasada działania.
Po włączeniu radia przekaźnik podaje nam 12V na gniazdo zapalniczki i transmiter w nim zadziała
Pamiętaj tylko że gniazdo zapalniczki będzie ci tylko działać gdy będzie włączone radio.
Jeśli radio wyłączysz napięcia na gnieździe zapalniczki nie będzie. Nawet po odpaleniu itd.
Sprawdź sobie żarówką czy faktycznie na tym przewodzie czerwono białym jest +12V po włączeniu radia.
I czy na grubym czerwonym jest stałe +12V
Kolory kabli piszę z pamięci ale myślę że sobie poradzisz.
Jeśli coś nie wiadome to pytaj.
Może być najzwyklejszy np taki:

Demontujesz popielniczkę by dostać się do przewodów od gniazda zapalniczki.
(Wkręt torx pod popielniczką.)
Ucinasz przewód plusowy gniazda zapalniczki.
Przewód od strony auta izolujesz.
Przewód od strony gniazda zapalniczki łączysz z przekaźnikiem (styk 87)
Kolejnym przewodem łączysz (styk 30) przekaźnika z przewodem (+12V stałe) znajdziesz go w kostce radia, prawdopodobnie gruby czerwony przewód.
Ma na nim być +12V nawet mimo wyjętych kluczy.
Styk 86 przekaźnika łączysz z masą (czyli metalowy element karoserii lub z brązowym przewodem w kostce radia)
Styk 85 łączysz z przewodem koloru czerwono białego.
Ma na nim być +12V po włączeniu radia. Jest to zasilanie wzmacniacza anteny oraz info do wyświetlacza.
Zasada działania.
Po włączeniu radia przekaźnik podaje nam 12V na gniazdo zapalniczki i transmiter w nim zadziała
Pamiętaj tylko że gniazdo zapalniczki będzie ci tylko działać gdy będzie włączone radio.
Jeśli radio wyłączysz napięcia na gnieździe zapalniczki nie będzie. Nawet po odpaleniu itd.
Sprawdź sobie żarówką czy faktycznie na tym przewodzie czerwono białym jest +12V po włączeniu radia.
I czy na grubym czerwonym jest stałe +12V
Kolory kabli piszę z pamięci ale myślę że sobie poradzisz.
Jeśli coś nie wiadome to pytaj.
-
robert1979gl
-
GOTI
Strona wcześniej, trzeci post od góry:robert1979gl pisze:A jaki przekaźnik zamontować jak mam gniazdo zapalniczki w bagażniku ( miałem kabelek wiec montaż gniazda nie był problemem ) ale ono nie działa już wiem ze trzeba założyć przekaźnika za skrzynkę z bezpiecznikami ale jaki
A dokładnie to mowa o tym zamienniku:rysio62 pisze:(...)
w to gniazdo należy włożyć przekaźnik (standardowy, ja włożyłem jakiś od poloneza 30A, typ 541)
(...)

-
Chrees
-
adash0
-
adash0
-
Skasowany użytkownik 16629
Ja kupiłem najtańszy trójnik z usb (3 gniazda zapalniczki + gniazdo usb, które przez własną głupotę spaliłem), koszt 12zł w markecie, wygląd całkiem w porządku. Przelutowałem kable zasilające na grubsze (oryginalne to porażka i lubią się topić), dołożyłem dodatkowy bezpiecznik i podpiąłem pod oryginalne gniazdo zapalniczki zostawiając oryginał podpięty i wsadziłem do gniazda oryginalnego zapalniczkę (lubię jak tam siedzi zapalniczka oryginalna) i teraz mam 3 gniazda po bezpieczniku, głębokie i nic nie wypada (ładowarka do telefonu, rejestratora czy nawigacji). Polecam wszystkim, którzy mają problem z "płytkim" gniazdem, bo sam nie wiem jak zdemontować samo gniazdo oryginalne, cały plastikowy panel zdjąć to banał, ale wyrwać samo gniazdo to nie mam pojęcia (połamałem pomarańczową obwódkę wokół gniazda - chciałem spróbować po tym, jak kupiłem srebrne wykończenie z polifta razem z gniazdem)
-
adash0
-
Skasowany użytkownik 16629
-
PUSZEK30
witam wszystkich serdecznie,
jeszcze kilka miesięcy temu działało mi gniazdo zapalniczki z przodu,po jakimś czasie gniazdo przestało mi działać,zaznaczę ze oświetlenie gniazda zapalniczki działa tak jak należy,dodam również ze mam w bagażniku jeszcze jedno gniazdo zapalniczki,które działa taka jak trzeba,jadąc gdzieś w teren potrzebuje używać nawigacje,i ciągnę kabel z bagażnika na tylna kanapie,i z kanapy ciągnę na przód auta,zamiast kupować jakiś przedłużacz do gniazda chciałbym naprawić usterkę,teraz nie wiem czy padł mi bezpiecznik, czy może coś grubszego,zwarcie i przepalony przewód:(
który to jest bezpiecznik od gniazda zapalniczki ( w którym dokładnie miejscu się znajduje),i ewentualnie który to jest przewód zasilający gniazdo zapalniczki????
bardzo proszę o pomoc:(
jeszcze kilka miesięcy temu działało mi gniazdo zapalniczki z przodu,po jakimś czasie gniazdo przestało mi działać,zaznaczę ze oświetlenie gniazda zapalniczki działa tak jak należy,dodam również ze mam w bagażniku jeszcze jedno gniazdo zapalniczki,które działa taka jak trzeba,jadąc gdzieś w teren potrzebuje używać nawigacje,i ciągnę kabel z bagażnika na tylna kanapie,i z kanapy ciągnę na przód auta,zamiast kupować jakiś przedłużacz do gniazda chciałbym naprawić usterkę,teraz nie wiem czy padł mi bezpiecznik, czy może coś grubszego,zwarcie i przepalony przewód:(
który to jest bezpiecznik od gniazda zapalniczki ( w którym dokładnie miejscu się znajduje),i ewentualnie który to jest przewód zasilający gniazdo zapalniczki????
bardzo proszę o pomoc:(
-
Skasowany użytkownik 6483