wspomaganie kierownicy

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
andrzejbartoszu

#31 Post autor: andrzejbartoszu »

Dziekuje slicznie.Nie orientujesz sie w cenach?No i odwieczny problem nowa(pewnie cena kosmos)czy szukac uzywek?
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#32 Post autor: Harry200 »

A czy jak wyłączysz silnik i ponownie przekręcisz kluczyk to kontrolka od ładowania Ci się świeci.?..
andrzejbartoszu

#33 Post autor: andrzejbartoszu »

nie,nie ma zadnych objawow.Jak sciagne kleme i od razu ja zalacze to silniczekwspomy sie wylacza i jest ok.Dopiero jak wlacze silnik to normalnie wspomaganie pracuje,bez szarpniec,wylaczania sie itd.Zadna kontrolka sie nie swieci i ladowanie jest dobre

[ Dodano: Pon Gru 20, 2010 20:40 ]
dopiero jak wylacze silnik

[ Dodano: Pon Gru 20, 2010 20:41 ]
wtedy silniczek wspomy i wspomaganie nadal pracuje.
Harry200
Zafiromaniak
#34 Post autor: Harry200 »

Nie chodziło mi czy masz ładowanie jak silnik pracuje aly czy świeci Ci sie kontrolka od ładowania jak przekręcisz kluczyk na niepracującym silniku.Pompa wspomaganie zaczyna pracować jak dostanie napięcie dodatnie na kontrolkę ładowania,...W zafirze B nie pamiętam koloru przewodów zasilających pompę,jutro w pracy mogę sprawdzić to Ci napiszę które podłączyć żeby sprawdzić pompę podłączając ją bezpośrednio do akumulator..
A jeszcze jedno z którego roku jest Twoja Zośka?
andrzejbartoszu

#35 Post autor: andrzejbartoszu »

moja zoska jest z 2002.Jak przekrecam stacyjke to pali sie kontrolka.Bede wdzieczny jak sprawdzisz.Dzieki z gory
Harry200
Zafiromaniak
#36 Post autor: Harry200 »

A to mnie trochę wprowadziłeś błąd,temat założyłeś w ZB,musisz rozłączyc w kostce od pompy cienki przewód niebiesk-biały i wtedy odpal samochód,pompa nie powinna pracować,następnie wyłącz silnik i podłącz ten odłączony przewód niebiesko biały do + akumulatora,pompa powinna wystartować.Nastepnie odłącz ten przewód ,jak pompa się wyłączy to znaczy że jest sprawna.Napisz co wyszło na tych próbach...
dart6

#37 Post autor: dart6 »

Witam jestem tutaj nowy od niedawna posiadam zafirke i od razu problem z wspomaganiem i do tego pompa trw1 nigdzie nie znalazlem zadnej odpowiedzi na temat dlaczego cos nie dziala ,wiec poszukalem na niemieckich forach i znalazlem opis naprawy pompy trw 1 ,tej slynnej korodujacej kostki oto odnosnik ,nie trzeba znac niemieckiego sa obrazki :lol: http://www.normanthiel.de/zafira/servop ... pumpe.html
Elmo77

#38 Post autor: Elmo77 »

Witam i odświeżam temat związany z problemami wspomagania.
W zeszłym tygodniu oddałem Zośkę na wymianę sprzęgła i odebrałem ją z wyjącym wspomaganiem. Mechanik ruszał wspomaganie tylko wyjmując skrzynię. Zaczęły się poszukiwania winy tego zdarzenia ponieważ przyszło nagle. Zaznaczę że układ elektryczny TRW 1. Postanowiłem wyjąć pompę i wymienić łożyska, wykonałem prawidłowe czyszczenie układu i zalałem nowym odpowiednim płynem ----- i niestety pompa wyje jak wyła :(

Czytałem wszystkie wątki związane z regeneracją i problemami z TRW1 ale ciągle ten temat nie rozwiązany. Pompa wyje tak że ją w aucie słychać a wspomaganie chodzi super.

Mam w związku z tym pytanie czy ktoś się orientuje czy ta pompa TRW 1 ma jakieś powiązanie z czujnikiem położenia kierownicy bo może on źle wysterowuje i dlatego pompa jest mocno obciążona i tak wariuje.
mazurLTD

#39 Post autor: mazurLTD »

Witam
U mnie fizycznie wspomaganie działa cały czas prawidłowo, ale pompa (TRW1) po przekręceniu kierownicą jeszcze przez jakiś czas (kilka sekund) jeszcze wydaje dźwięk - takie rezonujące buczenie - to jest w porządku. Ale coraz częściej jest tak, że np stoję na światłach i wspomaganie słychać cały czas mimo że nie dotykam kierownicy, lub włącza się to buczenie i wyłącza co chwilę.

Mam wobec tego pytanie - jak jest sterowana ta pompa - czy cały czas ma utrzymywać jakieś ciśnienie, czy też ma się uruchamiać tylko kiedy kręcę kierownicą. A jeśli to drugie - to gdzie jest ten czujnik położenia kierownicy? - może on podaje niepotrzebnie sygnał?

Poziom płynu jest OK - na wszelki wypadek wysysnąłem co się dało strzykawką i dolałem nowego do kreski, ale to nic nie zmieniło.

Pozdrawiam[/quote]
Harry200
Zafiromaniak
#40 Post autor: Harry200 »

Czujnik położenia kierownicy w ZA jest tylko w modelach z ESP, u mnie wycie było gdy miałem uszkodzone łożyska w silniku pompy wspomagania..
mazurLTD

#41 Post autor: mazurLTD »

Czyli mam rozumieć, że pompa pracuje cały czas, utrzymując jakieś zadane ciśnienie, tylko to buczenie słychać, kiedy akurat na zużytym łożysku pojawia się luz?
Czy jednak ona ma się wyłączać gdy nie kręcę kierownicą?
Harry200
Zafiromaniak
#42 Post autor: Harry200 »

Pompa pracuje cały czas po włączeniu silnika..
mazurLTD

#43 Post autor: mazurLTD »

No i moja pompa padła - to znaczy tak buczała coraz barzdziej, aż spaliło bezpiecznik. Już go nie wymieniałem.
Kupiłem pompę Delphi u kolegi ze Swarzędza, który jest gdzieś na tym forum polecany.
Pompa była przez niego przerobiona - tzn przewody podłączone takie jak w TRW 1.
Mój mechanik mi to założył wczoraj i w tej chwili wszystko działa jak należy.
Jak się wsłucham, to przy kręceniu kierownicą lekko słychać jak silnik elektryczny pracuje.

Jak pojeżdżę dłużej to dam znać.

Pozdrawiam
mocnejasne

#44 Post autor: mocnejasne »

Witam, prosze mi wybaczyc, ze pisze nowy temat tutaj ale nie moge nigdzie indziej. Zalezy mi na czasie i na pomocy. A wiec tak, rano odpalajac Zoske zauwazylem ze wspomaganie mi siadlo. Problem w tym ze skrecanie kierownica wymaga duzej sily. To nie jest to samo krecenie jak bez wspomagania. Jest o wiele ciezej, nawet podczas jazdy. Czy ktos wie co moze byc przyczyna tego. Pozdrawiam i dziekuje za pomoc.
GOTI

#45 Post autor: GOTI »

mocnejasne pisze:Witam, prosze mi wybaczyc, ze pisze nowy temat tutaj ale nie moge nigdzie indziej. Zalezy mi na czasie i na pomocy. A wiec tak, rano odpalajac Zoske zauwazylem ze wspomaganie mi siadlo. Problem w tym ze skrecanie kierownica wymaga duzej sily. To nie jest to samo krecenie jak bez wspomagania. Jest o wiele ciezej, nawet podczas jazdy. Czy ktos wie co moze byc przyczyna tego. Pozdrawiam i dziekuje za pomoc.
Może to troche prymitywne i błahe, ale sprawdzałeś poziom płynu do wspomagania :?: :>
Zbiorniczek znajdziesz w głebi, przy ścianie grodziowej.
Miałem kiedyś taki problem, że po odpaleniu auta wspomaganie było ale jednak kierownica ciężko chodziła, a czasami nawet przez chwilke nie migłem skręcić (zaraz po odpaleniu szybki skręt). Podejrzenia szły na maglownice, ale mechanik wymienił płyn i od tego czasu już gładko sie kręci bez żadnych problemów ;)
Sprawdź płyn - warto zaczynać od "tańszych" rzeczy niż trafiać niefortunnie na "droższe" części.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”