Problemy związane ze sterownikiem silnika - ECU
Moderator: Sebu$
-
Lorry
-
Skasowany użytkownik 3135
-
-
firek
- Zafiromaniak
- Imię: Mirek
- Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
daro105, to na twoim miejscu nie sugerowałbym sie tymi odczytami bo świadczą one tylko o tym, że komputer gazowy albo jest uszkodzony albo cos pod maska bardzo mocno go zakłuca(popularnie mówiąc sieje), np. cewka zapłonowa lub alternator.
Dziwi mnie że serwis gazowy nie sprawdził czy nie jest to wina sterownika gazowego podmieniając go
Dziwi mnie że serwis gazowy nie sprawdził czy nie jest to wina sterownika gazowego podmieniając go
-
-
-
-
firek
- Zafiromaniak
- Imię: Mirek
- Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
daro105, to akurat że "tylko" na wolnych sieje to ważne bo zakłuca prace instalacji(komputera gazowego) właśnie na wolnych obrotach i właśnie tym bardziej sie diwie że warsztat nie sprawdził czy to nie wina komputera gazowego.
A co do tego że sprawdzałeś podmieniając przepustnicę to zapytam czy po podmianie była ona kalibrowana- inaczej mówiąc nauczona twojego silnika, a tak wogóle to moze spróbuj zrobić to z ta którą masz w aucie, bo chyba z tego co czytałem czysciłeś ją, po takim zabiegu powinna być zrobiona kalibracja.
A co do tego że sprawdzałeś podmieniając przepustnicę to zapytam czy po podmianie była ona kalibrowana- inaczej mówiąc nauczona twojego silnika, a tak wogóle to moze spróbuj zrobić to z ta którą masz w aucie, bo chyba z tego co czytałem czysciłeś ją, po takim zabiegu powinna być zrobiona kalibracja.
-
jeżeli chodzi o wolne obroty to były takie przed założeniem instalacji, także gazownik wie ze to nie wina komputera gazowego!! jeżeli chodzi o kalibrację to z tego co wiem z "serwisu opla" to w 2.2 się tego nie robi, nie ma takiej możliwości, można jedynie próbować wgrać nowego softa ale bez gwarancji że wogóle będzie chodziło bo sterownik go może nie przyjąć!!!
-
Julek999
Ja też mam podobny problem. Moja zafirka z sekwencją ostatnio też zaczęła falować na benz. na ciepłyn silniku. Na zimnym z kolei silnik strasznie drży, jakby chodził na 2 świecach. Na gazie było ok, w tej chwili faluje także na gazie. Pomoc miejscowych kolegów na niewiele się zdała. Pojechałem do serwisu opla, gdzie po 3 dniach usilnych poszukiwań i kombinacji zdiagnozowali uszkodzoną sondę oraz sterownik silnika. I teraz mam dylemat co zrobić: naprawiać sterownik (jeśli tak to gdzie?) czy też kupić używany, bo nowy jest zbyt dużym wydatkiem.
Pomóżcie!!!
Pomóżcie!!!