[A] Przepływomierz - diagnostyka, czyszczenie, wymiana, jaki
Moderator: Sebu$
-
sobit
czy ktoś słyszał, o robieniu lub też robił u siebie dziurkę w przepływomierzu? Wyczytałem gdzieś, że jak przepływka siada, to można spróbować zrobić dziurkę w miejscu gdzie jest czujnik. Strumień powietrza leci jakimiś kanałami, a otwór ma za zadanie ułatwić i zwiększyć ilość przelatującego powietrza.
-
Lorry
Czy można się podłączyć
Ostatnio Zofia pokazuje mi błąd 017017 czyli za bogata/uboga mieszanka. Już tak kiedyś było, dałem dwa razy STP, przegoniłem mocniej przez 50km i spokój na dłuższy czas.
Auto w sumie jeździ normalnie, ale momentami wydaje mi się jakby nie miała powera takiego jak dawniej. Albo się przyzwyczaiłem
. Jedyne dziwne to że w okolicach 2,800 jak gotuję się do wyprzedzania i ten gaz jest raz mocniej raz slabiej wciśniety to tak lekko nią szarpnie/auto waha się co robić, a potem już normalnie burza.
Czy jeśli samochód śmiga na za bogatej to np wsadzając paluch do tłumika mamy palucha w czymś a'la sadza tylko że suche, nie tłuste
Po kupnie poprzedni jeszcze wlaściciel zamontował mi oryginalny nowy przepływomierz GMa na któym teraz jeżdżę, stary mam w zapasie. Przeczyścić benzyną i podmienić
Ostatnio Zofia pokazuje mi błąd 017017 czyli za bogata/uboga mieszanka. Już tak kiedyś było, dałem dwa razy STP, przegoniłem mocniej przez 50km i spokój na dłuższy czas.
Auto w sumie jeździ normalnie, ale momentami wydaje mi się jakby nie miała powera takiego jak dawniej. Albo się przyzwyczaiłem
Czy jeśli samochód śmiga na za bogatej to np wsadzając paluch do tłumika mamy palucha w czymś a'la sadza tylko że suche, nie tłuste
Po kupnie poprzedni jeszcze wlaściciel zamontował mi oryginalny nowy przepływomierz GMa na któym teraz jeżdżę, stary mam w zapasie. Przeczyścić benzyną i podmienić
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Tak to było robione na forum vectry i nic sie nie psuło jedynym problemem było zwiększenie zużycie paliwa ponieważ przepływka otrzymuje tyle samo powietrza ale chłodzenie czujnika jest większe i z tym związane zwiększenie dawki paliwa auto lepiej sie zbiera z dołu no ale wtedy w baku robi sie pustka.sobit pisze:czy ktoś słyszał, o robieniu lub też robił u siebie dziurkę w przepływomierzu? Wyczytałem gdzieś, że jak przepływka siada, to można spróbować zrobić dziurkę w miejscu gdzie jest czujnik. Strumień powietrza leci jakimiś kanałami, a otwór ma za zadanie ułatwić i zwiększyć ilość przelatującego powietrza.

-
MarcinGTD
Mam małe pytanko:
Jaka powinna byc masa powietrza na biegu jałowym bo ja mam ok 300-320 mg/suw na starej przepływce.
Wymieniłem bo mam mało mocy i wysokie spalanie
Niewiem jakie mam teraz wskazania bo niemam dostępu aktualnie do Tech'a
I zastanawiam sie czy dobrze zrobiłem ze wymieniłem bo mocy nie odzyskałem
Wymieniłem na boscha jeżeli wskazania na mojej starej przepływce były dobre to nową sprzedam i będe kombinowac cos innego
Więcej o moim spalaniu to na jałowym biegu mam spalanie ok 0,9-1,0 l/h
średnie wg komputera przy dosyc agresywnej jezdzie ok 9,7-10,5
Silnik 2,0 DTL 82 KM
przebieg ok 300kkm
Jaka powinna byc masa powietrza na biegu jałowym bo ja mam ok 300-320 mg/suw na starej przepływce.
Wymieniłem bo mam mało mocy i wysokie spalanie
Niewiem jakie mam teraz wskazania bo niemam dostępu aktualnie do Tech'a
I zastanawiam sie czy dobrze zrobiłem ze wymieniłem bo mocy nie odzyskałem
Wymieniłem na boscha jeżeli wskazania na mojej starej przepływce były dobre to nową sprzedam i będe kombinowac cos innego
Więcej o moim spalaniu to na jałowym biegu mam spalanie ok 0,9-1,0 l/h
średnie wg komputera przy dosyc agresywnej jezdzie ok 9,7-10,5
Silnik 2,0 DTL 82 KM
przebieg ok 300kkm
-
boogoo
-
MarcinGTD
Filtry wymieniam co 10-12 kkm zawsze na bosch
wymieniam filtr powietrza i oleju plus olej castrol magnatec diesel 10w40
dodatkowo co 2-3 wymiany wymieniam filtr paliwa oczywiscie jak wszystkie zawsze bosch
Czyli przepływka wymieniona niepotrzebnie hmmmm
a może przepływkę powinno sie sprawdzac pod obciążeniem
coś czuje ze będe się ogłaszac w dziale market ze sprzedam przepływkę bo wychodzi na to ze mam teraz 2 sprawne hehe
wymieniam filtr powietrza i oleju plus olej castrol magnatec diesel 10w40
dodatkowo co 2-3 wymiany wymieniam filtr paliwa oczywiscie jak wszystkie zawsze bosch
Czyli przepływka wymieniona niepotrzebnie hmmmm
a może przepływkę powinno sie sprawdzac pod obciążeniem
coś czuje ze będe się ogłaszac w dziale market ze sprzedam przepływkę bo wychodzi na to ze mam teraz 2 sprawne hehe
-
boogoo
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
No i jeszcze bym polecił sprawdzenia ukladu podciśnienia szczególnie elektrozaworu od egr ponieważ za słabe podciśnienie tylko troszke podniesie grzybek egr i błędu nie będzie a autko słabe,dalej czego nie piszesz wyczyść egr i czujnik doladowania na dolocie ja nie dawno to robiłem i było nie ciekawie.

Ja czyściłem już dwa razy kolektor dolotowy i po trzech miesiącach znów był do czyszczenia więc zmieniłem taktyke odkręcam
zawór egr i pisikam spry do czyszczenia gażników w lewo i w prawo do tego otworu po godzinie jade na krótką intensywną jazde,
mniej roboty i stresu z odpowietrzaniem pompy a zawsze coś wyczyści.

Ja czyściłem już dwa razy kolektor dolotowy i po trzech miesiącach znów był do czyszczenia więc zmieniłem taktyke odkręcam
zawór egr i pisikam spry do czyszczenia gażników w lewo i w prawo do tego otworu po godzinie jade na krótką intensywną jazde,
mniej roboty i stresu z odpowietrzaniem pompy a zawsze coś wyczyści.
-
MarcinGTD
No to ja niewiem czy samemu to zrobie narzędzi trzeba by było troszkę nakupic
i czy czegoś nie rozwale jutro spytam sie mechaniora w warsztacie ile by wziął za takie czyszczenie
a z moją przepływką to dziwne rzeczy a dokładniej to założyłem nową bosch wszystkie nr sie zgadzają tylko co jakis czas przy wrzuceniu na luz albo dohamowaniu silnikiem przed skrzyżowaniem zapalała sie kontrolka silnika i zero mocy po chwili błąd się wyłącza i wszystko wraca do normy włożyłem spowrotem starą przepływkę i dzisiaj w nocy pojezdze troszkę po gdyni i zobaczymy czy błąd się bedzie powtarzał
i czy czegoś nie rozwale jutro spytam sie mechaniora w warsztacie ile by wziął za takie czyszczenie
a z moją przepływką to dziwne rzeczy a dokładniej to założyłem nową bosch wszystkie nr sie zgadzają tylko co jakis czas przy wrzuceniu na luz albo dohamowaniu silnikiem przed skrzyżowaniem zapalała sie kontrolka silnika i zero mocy po chwili błąd się wyłącza i wszystko wraca do normy włożyłem spowrotem starą przepływkę i dzisiaj w nocy pojezdze troszkę po gdyni i zobaczymy czy błąd się bedzie powtarzał
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
MarcinGTD, przejrzałem cały temat od początku, w żadnym swoim poście nie napisałeś czy odczytałeś błędy - jeśli zaświeca się kontrolka to znaczy że auto przechodzi w tryb awaryjny, który jest czymś powodowany, bez zdiagnozowania zarejestrowanych błędów to szukanie igły w stogu siana, w ten sposób możesz nawymieniać sporo części i nie osiągnąć zamierzonego efektu.
-
MarcinGTD
Niemam dostępu aktualnie do kompa ale jutro mam się wybrac z kolesiem z ASO opla na jazde testową z komputerem zeby sprawdził co jest nie tak
Więc aktualnie nieznam błędów jutro je poznam
[ Dodano: Sro Kwi 20, 2011 21:18 ]
Miałem błąd EGR
kupiłem jakiś debilny kabel i jakoś niemogę sobie z nim poradzic może ktos napisac przy okazji czy program tech 2 pokazuje parametry pracy "na żywo"
[ Dodano: Sob Kwi 23, 2011 02:14 ]
Okej sprawdzone wszystko przy nowej przepływce co dziwne wywala mi błąd p0400 -5 czyli błąd zaworu EGR
Wyciągnełem go i wyczysciłem i wciąż to samo
Jak wkładam starą przepływkę to niemam zadnych błędów
Jutro tzn juz dzisiaj ok 12-13 odbieram samochod od mechaniora który wyczysci mi cały dolot w którym jest kawał smoły
Może ktoś ma jeszcze jakis inny pomysł co z tym zrobic
Po czyszczeniu napisze jakie są efekty tej całej operacji
Jak się uda to może jakieś zdjęcia dorzuce jak mechanior jakieś strzeli
Więc aktualnie nieznam błędów jutro je poznam
[ Dodano: Sro Kwi 20, 2011 21:18 ]
Miałem błąd EGR
kupiłem jakiś debilny kabel i jakoś niemogę sobie z nim poradzic może ktos napisac przy okazji czy program tech 2 pokazuje parametry pracy "na żywo"
[ Dodano: Sob Kwi 23, 2011 02:14 ]
Okej sprawdzone wszystko przy nowej przepływce co dziwne wywala mi błąd p0400 -5 czyli błąd zaworu EGR
Wyciągnełem go i wyczysciłem i wciąż to samo
Jak wkładam starą przepływkę to niemam zadnych błędów
Jutro tzn juz dzisiaj ok 12-13 odbieram samochod od mechaniora który wyczysci mi cały dolot w którym jest kawał smoły
Może ktoś ma jeszcze jakis inny pomysł co z tym zrobic
Po czyszczeniu napisze jakie są efekty tej całej operacji
Jak się uda to może jakieś zdjęcia dorzuce jak mechanior jakieś strzeli
-
xmati
-
tofo