Czyszczenie przepustnicy /egr w 1.7 cdti
- kysiu241
- Mieszkaniec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
A nie dopisałem że po wkręceniu śrubki musisz spróbować odpalić tylko nie kręcić do oporu a przytrzymać kilka sekund puki kontrolki nie zgasną.
P.S jest mnóstwo tematów na temat odpowietrzenia Z17DTH wystarczy poszukać nawet filmiki na Youtubie.
P.S jest mnóstwo tematów na temat odpowietrzenia Z17DTH wystarczy poszukać nawet filmiki na Youtubie.
Ostatnio zmieniony 17 paź 2017, 20:33 przez kysiu241, łącznie zmieniany 1 raz.
Astra F 1.6 8v/ Calibra 2.0 16v c20xe/ Astra GSI c20xe/ Vectra B 2.5v6 Swap i500/ JEST Zafira B 2.0T OPC. 
-
white91
- kysiu241
- Mieszkaniec
W Z17DTH nie masz pompy paliwa elektrycznej w zbiorniku, więc przekręcenie kluczyka i czekanie aż wypełni ci się układ nic ci nie da. Musisz go odpowietrzyć tak jak ci napisałem, w końcu za którymś razem zapali.
Astra F 1.6 8v/ Calibra 2.0 16v c20xe/ Astra GSI c20xe/ Vectra B 2.5v6 Swap i500/ JEST Zafira B 2.0T OPC. 
- kysiu241
- Mieszkaniec
Odkręcasz śrubkę na szczycie obudowy filtra paliwa, zalewasz strzykawką aż będzie się wylewać, wkręcasz śrubkę, i kręcisz przez moment, ponawiasz procedurę kilka razy.
Ostatnio zmieniony 17 paź 2017, 21:01 przez kysiu241, łącznie zmieniany 1 raz.
-
white91
Czyli kręce tylki kilka sekund i tak pare razy a nie długo ok. Do tej ppry zalewałem na full ale przed zakręceniem pojemnika...czyli sama góra zostawała chyba bez paliwa?
Tylko zastanawia mnie czemu to ma być powodem jak nic z paliwem nie ruszałem a tylko przepustnice dolot egr a nie chciał odpalić. Dopiero potem zacząlem sprawdzać paliwo
Tylko zastanawia mnie czemu to ma być powodem jak nic z paliwem nie ruszałem a tylko przepustnice dolot egr a nie chciał odpalić. Dopiero potem zacząlem sprawdzać paliwo
- kysiu241
- Mieszkaniec
To co było pierwsze problem z odpaleniem czy wymiana filtra? Po czyszczeniu przepustnicy egr i co tam jeszcze robiłeś uruchamiałeś motor? I dopiero wtedy wymieniałeś filtr.
Ostatnio zmieniony 17 paź 2017, 21:09 przez kysiu241, łącznie zmieniany 2 razy.
-
white91
Czyszczenie przepustnicy i egr i dolotu do turbo. Przy próbie odpalania było tak:
https://youtu.be/Sj45GACX2Qw
Poddałem się wieczorem i było mało paliwa, juź rezerwa.
Rano dołalem 5 litrów paliwa i spróbowałem odpalić i prawie zaskoczył a potem było juź co raz gorzej i aku słabł. Poczytałem, że podobny problem miał gość i wymienił filtr i było ok. Tak zrobiłem i kupiłem teź nowy aku...
https://youtu.be/Sj45GACX2Qw
Poddałem się wieczorem i było mało paliwa, juź rezerwa.
Rano dołalem 5 litrów paliwa i spróbowałem odpalić i prawie zaskoczył a potem było juź co raz gorzej i aku słabł. Poczytałem, że podobny problem miał gość i wymienił filtr i było ok. Tak zrobiłem i kupiłem teź nowy aku...
Ostatnio zmieniony 17 paź 2017, 21:16 przez white91, łącznie zmieniany 1 raz.
- kysiu241
- Mieszkaniec
Jeszcze raz bo nie wiem czy dobrze cię rozumiem. Wyczyściłeś przepustnicę, egr i dolot od turbo, złożyłeś wszystko do kupy i w tym momencie nie chciał ci już odpalić więc postanowiłeś wymienić jeszcze filtr paliwa bo gdzieś wyczytałeś że to może pomoże, i prawdopodobnie tym zabiegiem dołożyłeś sobie więcej elementów do sprawdzenia. Kolejna rzecz że zabrałeś się za wymianę filtra przy rezerwie a stąd już niedaleka droga do zapowietrzenia układu, zresztą dislem nie powinno jeździć się na rezerwie nie lubią tego.
Czy miałeś przed tym czyszczeniem problem z uruchamianiem na ciepłym lub zimnym silniku?
Czy prawidłowo złożyłeś wszystkie elementy?
Czy ruszałeś coś jeszcze oprócz wymienionych elementów?
Czy wszystkie wtyczki podłączyłeś prawidłowo?
I co było powodem że zabrałeś się za powyższe czynności?
Masz jakiś interfejs? Może spróbuj odczytać czy są jakieś błędy i ewentualnie jakie.
Jak możesz wstaw fotkę silnika w miarę dobrej jakości sprawdzimy czy wszystko ok połączyłeś.
Czy miałeś przed tym czyszczeniem problem z uruchamianiem na ciepłym lub zimnym silniku?
Czy prawidłowo złożyłeś wszystkie elementy?
Czy ruszałeś coś jeszcze oprócz wymienionych elementów?
Czy wszystkie wtyczki podłączyłeś prawidłowo?
I co było powodem że zabrałeś się za powyższe czynności?
Masz jakiś interfejs? Może spróbuj odczytać czy są jakieś błędy i ewentualnie jakie.
Jak możesz wstaw fotkę silnika w miarę dobrej jakości sprawdzimy czy wszystko ok połączyłeś.
Ostatnio zmieniony 18 paź 2017, 14:49 przez kysiu241, łącznie zmieniany 2 razy.
-
white91
Odpalił:) dlugie kręcenie na mocnym aku z psilaniem PLAKA w egr ku kolektorowi plus koniecznie odpięcie wtyczki egra. W końcu jak zaskoczył to wszędzie czarny dym z rury ale potem ładnie pracował i nie dymił. Egr blokował rozruch.
Szczególne podziękowanie dla "Lolopolozo" za pomoc:)
Dzięki wszystkim:)
Szczególne podziękowanie dla "Lolopolozo" za pomoc:)
Dzięki wszystkim:)