Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
norbert_p pisze:Myślę, że nie tylko ja, ale całe forum jest tym zainteresowane.
Jeśli chodzi o doświetlanie zakrętów to wg mnie zbędny bajer.
A co do funkcji dziennych świateł to czekam na jakieś dedykowane rozwiązanie z LED do ZB.
Długie jako dzienne to taka proteza - oszczędności zbyt dużych nie będzie bo żarówki 55W i tak się świecą tylko z mniejszym strumieniem.
ronin pisze:Jeśli chodzi o doświetlanie zakrętów to wg mnie zbędny bajer.
A co do funkcji dziennych świateł to czekam na jakieś dedykowane rozwiązanie z LED do ZB.
Długie jako dzienne to taka proteza - oszczędności zbyt dużych nie będzie bo żarówki 55W i tak się świecą tylko z mniejszym strumieniem.
Doświetlanie zakrętów też traktuję jako bajer ale skoro jest... Bardziej zleżało mi na tych dziennych, żarówki świecą ze zmniejszoną mocą o 50% i nie są to te wciąż przepalające się H7, chociaż muszę powiedzieć że ja osobiście dużo ich nie wymieniłem. A jeśli chodzi o tą protezę to myślę że taką są właśnie dodatkowe ledy które jak wiesz do ZB trudno dopasować, chyba że pokażą się dedykowane ale tak czy inaczej trzeba je dodatkowo zamontować a tutaj wykorzystujemy oryginalny reflektor!
Zobacz na auta innych marek, wiele ma takie rozwiązanie zastosowane fabrycznie np.VW, co prawda tam jest zastosowana inna żarówka do świateł długich (H15)
DaRek7 pisze:
Doświetlanie zakrętów też traktuję jako bajer ale skoro jest... Bardziej zleżało mi na tych dziennych, żarówki świecą ze zmniejszoną mocą o 50%
rozumiem, że będą się świeciły tylko te osłabione długie, jaki więc bedzie orientacyjny pobór prądu?
kaliope pisze: jaki więc bedzie orientacyjny pobór prądu?
W instrukcji jest napisane że świecą połową mocy nominalnej...
Można jeszcze podpiąć przednie czujniki parkowania które uruchamiają się samoczynnie a nie poprzez przycisk...
A jak to jest z ustawianiem tych świateł?. Rozumiem, że będą świeciły słabiej jak drogowe, ale przecież i tak drogowe są ustawione na wprost, czytaj: jarają po oczach nadjeżdżającym z przeciwka.
kaliope pisze:A jak to jest z ustawianiem tych świateł?. Rozumiem, że będą świeciły słabiej jak drogowe, ale przecież i tak drogowe są ustawione na wprost, czytaj: jarają po oczach nadjeżdżającym z przeciwka.
No właśnie nie będą, świecą połową mocy, dają rozproszone, dobrze widoczne światło z przeciwka ale nie oślepiają.
Carcom1 pisze:Swiecą tak jak należy nie oślepiają natomiast auto jest widoczne dla nadjeżdżających z przeciwka ( wiem bo ma zainstalowany u siebie w Zosi CLM-02)
Jak się spisuje wspomniany moduł? Jest wart swoich pieniędzy? I jak przebiegał montaż? Sporo kombinacji?
Kombinacji dośc sporo, ale najważniejsze że działają światła do jazdy dziennej, doświetlanie zakrętów dodatkowy gadżet, najbardziej mi pasuje przejście ze świateł do jazdy dziennej na swiatła mijania dzięki czujnikowi zmierzchu. Od dwóch miesięcy nie tknąłem przełącznika świateł z pozycji AUTO.
norbert_p, tak, zamontowałem ale nie działał prawidłowo, przysłali mi drugi i znowu nie tak!!! Podłączenie modułu do instalacji samochodu niby w porządku, tak twierdzą technicy z firmy produkującej te urządzenia po konsultacji telefonicznej.