Problem z wyświetlaczem MID

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
GOTI

#31 Post autor: GOTI »

Obstawiam na obluzowaniem wtyczki lub zaśniedzenie styków.

Miałem kiedyś podobną sytuacje, że po włączeniu silnika na komputerze widniała jedynie połowa wyświetlanych funkcji (jakby wypalone piksele) - dobranie sie do wyświetlacza i ponowne wpięcie wtyczki (po przeczyszczeniu sprayem do elektroniki) pomogło.

U mnie sprawa prosta bo nie raz musiałem odpinać czy majstrować przy wyświetlaczu lub w okolicach także nie zdziwiło mnie to, ale jeżeli nigdy nie grzebałeś w okolicach wyświetlacza to może komputer zaczął szwankować lub dostaje jakieś dziwne sygnały z ecu (ale to wtedy miałbyś chyba jakieś inne przygody) ;)
pablo2374

#32 Post autor: pablo2374 »

Sebek raczej obluzowanie wtyczki wykluczam gdyż wyświetlacz działa w 100%, jedynie co mnie zadziwia to ten check z błędem o żarówkach :> przy zgaszonych światłach :shock:
GOTI

#33 Post autor: GOTI »

pablo2374 pisze:jedynie co mnie zadziwia to ten check z błędem o żarówkach :> przy zgaszonych światłach :shock:
Też nie raz miałem komunikat o spalonej żarówce.. z tym że nie mam modułu do sprawdzania żarówek, bo komputer sam dokładałem :D

Takie małe anomalia widocznie - jeżeli wszystko jest ok i żądna żaróweczka nie jest spalona to nie przejmowałbym sie tematem ;)
tomografia

#34 Post autor: tomografia »

witam ;) jestem nowym uzytkownikiem forum wiec prosze o wyrozumiałość.
zakupiłem zafirke A w opc 2004r silnik z20let.w samochodzie wyciagniety był wyswietlacz mid.jest on uszkodzon i nie nadaje sie do naprawy(wogóle nie swieci).potrzebuje wiedziec jaki powinienem dokładnie załozyc bo nie potrafie znalezc na zadnej aukcji wyświetlacza takiego jak mam,a jak już są niby do opc to różnią sie od mojego.teraz nie wiem czy poprzedni właściciel dał mi jakis inny,czy jednak mam taki jak ma być
13105244 siemens 5wk70052 ZD - oto mój mid

dziekuje:)
luki11

#35 Post autor: luki11 »

Witam , Panowie , nie mam zielonego pojęcia jak tu można znaleźć interesujący mnie temat , może jestem już za stary a może jest ta strona zbyt bardzo skomplikowana dlatego pozwolę sonie napisać tutaj mój problem a administratora proszę o nie kasowanie go tylko ewentualnie przenieść w odpowiedni dział a oto moje pytanie - czy wyświetlacz kompa w zafira A też świeci wam tak słabo w dzień nic nie widać a jest włączony na maxa czy można podmienić na mocniejsze żarówki ? czy szkoda czasu ( czytałem ile trzeba rozebrać by się do nich dostać ) dzięki za odpowiedź
Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#36 Post autor: SD72 »

luki11 pisze:jest włączony na maxa
Rozumiemy ze ...regulacja jest ustawiona na max przy wlaczonych swiatlach :?:

Czy regulacja reaguje na sciemnianie i rozjasnianie :?:

Jak swieci w tym czasie podswietlanie licznika i nawiewow :?:
Awatar użytkownika
wojtowca
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: Opel Zafira A
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#37 Post autor: wojtowca »

Witajcie koledzy! Problem z wyświetlaczem dopadł i mnie :/ . Otóż Zocha stała przez 2dni pod chmurką nie odpalana (normalnie jest garażowana). Dziś rano odpaliłem samochód i :evil: wyświetlacz pokazuje tylko przebieg dzienny i godziny a daty już nie. Po włączeniu radia działa wszystko sprawnie ale jak już się wyłączy radio to efekt taki sam jak wyżej. Na manetce od sterowania wyświetlaczem nie działał przycisk którym zmienia się opcje informacyjne. Po przejechaniu kilku km ten guzik zaczął działać i działa do tej pory ale... właśnie, drugi guzik który jest od resetu fiksuje tzn. jak się go naciśnie jednorazowo to pokazuje datę, jak się puści data znika, jak się go dłużej przytrzyma to kasuje to co ma kasować. No i najważniejsze jak się wyłączy samochód to wyświetlacz cały czas świeci. Po godzinie poszedłem sprawdzić czy może zgasł ale nie mało tego wyświetlacz jest cały ciepły. Dodam jeszcze, że przez te 2dni było mokro a dziś rano spora mgła i 3stC, może zawilgocił się jakiś moduł, układ scalony :/ , nie wiem nie znam się na elektryce...
Czy może ktoś pomóc, podpowiedzieć? :/
Niestety teraz już nic nie zrobię bo zbieram się do pracy i jadę nie swoim autem, a jak do jutra nie przestanie się świecić to coś czuję, że będę musiał podpiąć zośke pod prostownik :x
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2015, 13:01 przez wojtowca, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek
"Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził
z oczami utkwionymi w niebo.
Bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić."

Leonardo da Vinci
Awatar użytkownika
wojtowca
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: Opel Zafira A
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#38 Post autor: wojtowca »

Problem rozwiązany (przynajmniej tak myślę :> ). Po dłuuugim rozkręcaniu dechy wystarczyło wypiąć wtyczkę z wyświetlacza i wpiąć ją z powrotem :? . Działa teraz poprawnie ale przez kilka dni na razie nie składam jeszcze tapicerki tak na wszelki wypadek.
Obrazek
"Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził
z oczami utkwionymi w niebo.
Bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić."

Leonardo da Vinci
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”