Lewarek zmiany biegów ZAFIRA A
Moderator: Sebu$
- tom_kaz
- Bywalec
- Imię: Tomasz
- Auto: Opel Zafira B 1.8
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Mam problem z kupieniem smaru silikonowo-teflonowego.
Żaden sklep w Gdańsku z tych które odwiedziłem albo obdzwoniłem tego nie ma.
Silikonowy jak najbardziej, inne oczywiście też.
Czy do nasmarowania kulki i koszyczka w którym ta kulka pracuje musi być koniecznie smar z teflonem, czy można zastąpić go czymś innym, bardziej dostępnym?
Szlag mnie trafia, bo miałem plan sobie to w ten mijający weekend zrobić, a tu du...
Czy do nasmarowania kulki i koszyczka w którym ta kulka pracuje musi być koniecznie smar z teflonem, czy można zastąpić go czymś innym, bardziej dostępnym?
Szlag mnie trafia, bo miałem plan sobie to w ten mijający weekend zrobić, a tu du...
- GOTI
- Zafiromaniak
- Imię: Sebastian
- Auto: Insignia
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: A18XER
Ja jak wymieniałem koszyczek to również nie miałem odpowiedniego i użyłem białego smaru (jakieś pół roku temu...), działa idealnie - żadnych zgrzytów czy problemów ze zmianą biegówPanowie, mam pytanie.
- tom_kaz
- Bywalec
- Imię: Tomasz
- Auto: Opel Zafira B 1.8
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Smaru silikonowo-teflonowego nie kupiłem.
Najpierw spryskałem całość suchym smarem z teflonem (powstał cienki film teflonowy na częściach współpracujących ze sobą) a następnie tak jak kolega powyżej użyłem smaru do łożysk.
Jest dużo lepiej, nie ma zbędnego luzu i wszystkie biegi wchodzą jak należy (wcześniej "jedynka" z "dwójki").
Nie wiem czy w tutorialach lub filmach instruktażowych to było, ja to odkryłem przy rozbieraniu:
plastikowy pierścień na trzy zaczepy który przytrzymuje lewarek z koszyczkiem od góry można delikatnie obrócić, do pozycji gdzie zaczepy mają więcej miejsca do wyczepienia (szczeliny mają większą szerokość).
Smaru silikonowo-teflonowego nie kupiłem.
Najpierw spryskałem całość suchym smarem z teflonem (powstał cienki film teflonowy na częściach współpracujących ze sobą) a następnie tak jak kolega powyżej użyłem smaru do łożysk.
Jest dużo lepiej, nie ma zbędnego luzu i wszystkie biegi wchodzą jak należy (wcześniej "jedynka" z "dwójki").
Nie wiem czy w tutorialach lub filmach instruktażowych to było, ja to odkryłem przy rozbieraniu:
plastikowy pierścień na trzy zaczepy który przytrzymuje lewarek z koszyczkiem od góry można delikatnie obrócić, do pozycji gdzie zaczepy mają więcej miejsca do wyczepienia (szczeliny mają większą szerokość).
Bardzo przydatny filmik, oglądałem przed wymianą aby nic mnie nie zaskoczyłoTomekjan pisze:Witam,
Dodam swoje trzy grosze do tematu wymiany koszyka lewarka zmiany biegów - a w zasadzie 6 filmów na których dokładnie opisuję temat wymiany koszyka.
Polecam wymianę każdemu, biegi wchodzą elegancko, jeździ się dużo przyjemniej.
A porada na początku tematu oraz załączony wyżej filmik rozwiązują wszelkie wątpliwości związane z montażem, dzięki czemu wszystko idzie gładko i sprawnie
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Poczytaj poprzednie postyluken66 pisze:Panowie jak u Was wygląda ten problem?
Ostatnio zmieniony 23 sty 2015, 13:58 przez SD72, łącznie zmieniany 1 raz.
- miodzik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Ja wymieniłem u siebie przed wakacjami zeszłego roku zgodnie z wytycznymi z tego tematu cały koszyk lewarka i kompletnie zapomniałem o problemie (że go miałem) aż do momentu przeczytania Twojego posta.luken66 pisze:Chodziło mi bardziej: jak u Was wygląda rozwiązanie problemu:)
Koszt zakupu kompletu na znanym portalu aukcyjnym to ok 80 zł.
Wymiana samemu to jakieś dwie-trzy godziny. Wprawny mechanik zrobi to w godzinę.
>>>tu masz zdjęcia<<< jak wygląda koszyk lewarka przed wymianą. W sensie jego zużycie.
Ostatnio zmieniony 23 sty 2015, 15:55 przez miodzik, łącznie zmieniany 2 razy.
W sobotę wziąłem się za lewarek. Okazało się, że koszyczek jest ok i nie ma luzów. Natomiast w mechanizmie po lewej stronie jest taki kawałek plastiku z metalowym wałeczkiem. Znalazłem w Internecie informację, że tam powinna być jeszcze sprężynka. Oto jest powód czemu lewarek nie wraca sam do położenia neutralnego.
Czy może ktoś wie jaka sprężyna tam idzie? Jakiś numer? Chciałbym wstawić orginalną ale nie wiem czy gdzieś ją dostanę osobno.
Czy może ktoś wie jaka sprężyna tam idzie? Jakiś numer? Chciałbym wstawić orginalną ale nie wiem czy gdzieś ją dostanę osobno.
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Sprobuj w tym temacie http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=10692luken66 pisze:Czy może ktoś wie jaka sprężyna tam idzie? Jakiś numer? Chciałbym wstawić orginalną ale nie wiem czy gdzieś ją dostanę osobno.
Ostatnio zmieniony 09 lut 2015, 19:02 przez SD72, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
mam podobny problem z wybieraniem 1 i wstecznego.Jest ogromny luz miedzy koszykiem a kulka. Chcialem kupic ten zestaw naprawczy tz ten koszyczek, ale zauwazylem problem poniewaz na moim lewarku jest napisane PA6GF30 i nie wiem czy ten zestaw do skrzyni F23 bedzie pasowal. Prosze o info jesli ktos cos wie na ten temat.
mam podobny problem z wybieraniem 1 i wstecznego.Jest ogromny luz miedzy koszykiem a kulka. Chcialem kupic ten zestaw naprawczy tz ten koszyczek, ale zauwazylem problem poniewaz na moim lewarku jest napisane PA6GF30 i nie wiem czy ten zestaw do skrzyni F23 bedzie pasowal. Prosze o info jesli ktos cos wie na ten temat.